Z hluku okolo nás môžeme byť podráždení a unavení (podcast)

Z hluku okolo nás môžeme byť podráždení a unavení (podcast)

v Podcasty

Prostredie, v ktorom sa nachádzame, výrazne ovplyvňuje naše psychické aj fyzické zdravie. Ako na vás pôsobí hluk? Uvedomujete si, keď sa nachádzate v hlučnom prostredí alebo hlučné prostredie okolo seba nevnímate? Práve o vplyve hluku v interiéri na naše fungovanie doma, v školách, kanceláriách či nemocniciach sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s odborníkom na priestorovú akustiku Petrom Petraškom.

Naozaj nás hluk tak veľmi ovplyvňuje?

Hlučné prostredie okolo nás podľa Petraška málokto reálne vníma, pretože v ňom žijeme neustále. „Neuvedomujeme si to, že nám to veľmi škodí, čo sa týka fyzickej a psychickej stránky. Berieme to ako samozrejmosť, pretože celý život žijeme v hluku. Veľakrát nepoznáme tú druhú stranu, aká by mohla byť, ako by sme mohli fungovať a o koľko by to mohlo byť lepšie.“

Rušné prostredie je všade okolo nás – či už ide o dopravu, hluk v kanceláriách či nákupných centrách. „Častokrát sme kvôli tomu podráždení a unavení a vôbec nám ani nenapadne, že to spôsobuje hluk,“ upozorňuje Petraško.

 

Hluk okolo nás má veľký vplyv aj na našu koncentráciu a podávanie výkonov. „Máme vyšší srdcový tep, máme vyššiu hladinu kortizolu, sme podráždenejší a ovplyvňuje to aj naše správanie, výkonnosť a sústredenosť, ktorú máme podať v práci.“ Intenzita hluku má tak priamo vplyv aj na náš zdravotný stav.

Keď sme v práci ako včelíne

Mnohí z nás pracujú vo veľkých spoločných kanceláriách, ktoré poznáme pod označením „open space office“, Hluk v takomto otvorenom priestore môže rovnako pôsobiť na to, ako sa cítime a ako sme schopní podávať pracovné výkony. „V takýchto priestoroch – ak ten priestor je tvorený z odrazivých materiálov, tak tam vzniká tzv. Lombardov efekt alebo kaviarensky efekt. Napríklad ak sme v kaviarni alebo v hlučnejšom prostredí, tak máme prirodzene potrebu rozprávať hlasnejšie, lebo máme pocit, že ten druhý nás nepočuje alebo nám nie je rozumieť, a tým pádom my bojujeme alebo sa snažíme získať ten náš priestor, takže z nejakej bežnej hladiny, kde by sme mali rozprávať, tak sa dostávame na úroveň kriku a s tým je spojený aj vyšší srdcový tep, skôr sme unavení a potrebujeme sa lepšie sústrediť na to, aby sme toho nášho kolegu rozumeli, čo nám chce povedať.“

Ak potrebujeme potom v takomto pracovnom prostredí podávať adekvátne výkony, tak si hľadáme mechanizmy ako pred týmto hlukom utiecť. „Veľakrát z open office utekáme do nejakej zasadačky alebo do nejakej miestnosti na stretnutia, kde máme priestor na tú koncentrovanú prácu alebo v tom open office používame slúchadlá – ide o najčastejší mechanizmus ako utiecť pred hlukom. Alebo prichádzame veľmi skoro do práce, prípadne ostávame dlhšie v práci, lebo ten open office nie je stopercentne zaplnený a vtedy máme ten priestor na sústredenejšiu prácu,“ vysvetľuje Petraško.

Viac o tom:

· prečo žiaci v posledných laviciach nemajú rovnaké podmienky ako tie v prvých a potom vyrušujú;

· ako môže dobrá akustika zlepšiť zrozumiteľnosť reči učiteľa v škole či škôlke a šetrí aj jeho hlasivky;

· ako hlučné prostredie pôsobí aj na zotavovanie pacientov v nemocniciach;

· že riešením hlučného prostredia v interiéri môžu byť akustické panely;

· aký je prístup developerov k akustike

sa dozviete v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk s odborníkom na priestorovú akustiku Petrom Petraškom a redaktorkou Zuzanou Majerčíkovou.

Všetky naše podcasty nájdete na jednej stránke tu. Na odber všetkých nových dielov sa môžete prihlásiť cez iTunesGoogle Podcasts alebo Spotify. Sledujte nás aj na facebookovej stránke Podcasty Aktuality.sk alebo na Instagrame.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon