Premena bratislavského podhradia pokračuje, oporu našla v histórii

Premena bratislavského podhradia pokračuje, oporu našla v histórii

V bratislavskom podhradí viditeľne napredujú práce na projekte Vydrica od VYDRICA DEVELOPMENT. Nová stavebná štruktúra síce donedávna známu tvár oblasti zásadne premieňa, predsa sa však opiera o nie tak vzdialenú minulosť. Rastie na mieste rovnomennej asanovanej štvrte, ktorá sa týmto spôsobom predstaví v aktualizovanej, súčasnej podobe. Jej 1. etapa je vo vysokom štádiu rozostavanosti.

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Opora v minulosti

Urbanizmus novej Vydrice čerpá zo zaniknutej zástavby. Formujúce sa komunikácie nasledujú trasovanie tých pôvodných, odvodené boli parametre ako šírka ulíc či výška objektov, respektíve sa priamo prevzali rozmery susedných ulíc, napríklad Panskej, Laurinskej alebo Ventúrskej. S úmyslom priblížiť sa merítku staromestskej štruktúry sa fasády jednotlivých objektov vizuálne rozčlenili. Striedanie maximálne 25 metrov širokých, materiálovo a farebne odlíšených polí, bolo navrhnuté s ohľadom na rozmery budov v Starom Meste. 

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

 

Doklady bohatej histórie

V rámci predmetného územia sa zároveň prezentuje viacero dokladov jeho bohatej minulosti. V uličke s názvom Oeserov rad (pracovný názov) bola dokončená rekonštrukcia portálu historického Kempelenovho vodovodu a na jej konci pribudne zelená plocha s názvom Kempelenov park (pracovný názov) odkazujúca na vynálezcu narodeného v Bratislave, Johanna Wolfganga von Kempelena.

Špecifický charakter ťažiskového spoločenského priestoru Vydrice určeného na konanie kultúrnych podujatí bude zase utvárať národná kultúrna pamiatka Vodná veža, ktorá prejde kompletnou obnovou. Kúsok od nej sa nachádzajú dve vzácne ľadové jamy. Vonkajšia sa verejnosti predvedie nasvietená, vnútorná bude osvetlená aj ozvučená a sprístupnená plošinou so skleneným zábradlím, z ktorej bude možno sledovať hĺbku jamy a jej tehlovú klenbu. 

Súčasťou areálu Vodnej veže sú i zrekonštruované fragmenty Prachárne slúžiacej najskôr na skladovanie pušného prachu a neskôr ako ľadovňa. Prezentácia historického dedičstva zahŕňa taktiež repliku arzenálového múru vychádzajúcu z pozostatkov pôvodného kamenného priebežného múru dosahujúceho dĺžku takmer 100 metrov a výšku 9 metrov. Fungoval ako terénny oporný múr a spolu s Vodnou vežou patril do protitureckého obranného systému prístavu a ochrany mesta pri brode cez Dunaj. Jeho časť bola po odbornom zdokumentovaní a rozobratí opätovne rekonštruovaná a dnes spoluvytvára oporný múr na Oeserovom rade.

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

K rastu novej štvrte sa nasledovne vyjadruje architekt Juraj Benetin z ateliéru Compass Architekti, ktorý viedol tím viacerých architektonických štúdií pracujúcich na návrhu budúcej podoby Vydrice: „Mal som možnosť prejsť sa budúcimi ulicami novovznikajúcej Vydrice a bol to pre mňa úžasný pocit. Mierka Vydrice priamo nadväzuje na rozmery ulíc Starého Mesta, ako sú Laurinská, alebo Panská. Súčasťou ľudskej mierky je aj práca s detailom a materiálom. Vydricu sme navrhli tak, aby všetko, čoho sa návštevník dotkne, bolo kvalitné, trvácne a remeselne zvládnuté.” 

 

Výslednú podobu nadobúdajú fasády

V súčasnosti je dobre rozbehnutá 1. etapa realizácie, z ktorej sa aktívne pracuje na 4 budovách s obytnými a obchodnými priestormi. V súčasnosti sa realizujú strešné izolácie a pokladá krytina, montuje sa zdravotechnika, vzduchotechnika a elektroinštalácie. K finálnej podobe sa približujú fasády s povrchmi z ušľachtilých omietok, kamenných obkladov a tehly, osádzajú sa priečelia obchodných prevádzok. Kolaudácia budov 1. etapy by mala prebehnúť v druhej polovici budúceho roka.

Aktuálne sa začína s výstavbou administratívnej budovy V3 s kancelárskymi priestormi na predaj, ktoré by mohli byť užívateľné v roku 2025.

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Sledovať možno aj pokročilé úpravy Floriánskej ulice (pracovný názov). V budúcnosti sa stane hlavnou komunikáciou a vzhľadom na jej postavenie sa patrične zatraktívni výsadbou vzrastlých stromov osadených do veľkoformátových kvetináčov. Vo fasádach sú inštalované kotvy pre závesný systém pouličného osvetlenia, priestor bude pripravený na prípadné udalosti ako trhy počas sviatkov a pre stánky sa vopred zabudujú boxy s pripojením na vodu, odpad a elektrinu.

Zaujímavosťou sú „búdky“ pre netopiere a dážďovníky osadené v opornom múre, ktorý o pár rokov pokryje zeleň zo vstavaných kvetináčov.

VydricaVydrica - sem sa posadia stromy; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

„Vydrica sa teraz viditeľne mení každým dňom a verejnosť sa bude môcť už čoskoro presvedčiť, akú pozornosť sme v tomto projekte venovali každému detailu. Nová štvrť sa nevyznačuje iba lukratívnou lokalitou, ale najmä precíznou realizáciou, kvalitným materiálmi a rešpektom k histórii tohto miesta,“ približuje riaditeľ predaja v spoločnosti Lucron Juraj Ťahún.  

 

Vkusný štandard

Úvodná etapa prinesie celkovo 207 bytov, 22 retailových prevádzok (3 148 m²), administratívu (2 360 m²) a 275 parkovacích miest (jedna tretina s predprípravou na elektronabíjacie stanice zabezpečené ZSE). V podzemnej garáži je časť parkovacích miest vyhradená pre obyvateľov a časť pre verejnosť. 

VydricaVydrica - podzemné garáže; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

VydricaVydrica - budúca prevádzka Yeme; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Skladba bytov bola zostavená pomerne rôznorodo, pokrýva jeden- až päťizbové byty s odlišnými výmerami, orientáciou či dispozičnými riešeniami. Na najvyšších poschodiach sú pochopiteľne umiestnené najrozľahlejšie jednotky orientované k hradu i nábrežiu disponujúce veľkými terasami. 

Všetky byty v projekte sa vyhotovujú v štandarde, ktorý pozostáva z podlahového kúrenia, stropného chladenia, centrálnej vzduchotechniky s rekuperáciou, elektricky ovládaného vonkajšieho tienenia a hliníkových okien s trojsklom. K dobrej estetickej úrovni interiéru prispejú drevené podlahy, lakované interiérové bezfalcové dvere a kúpeľne vybavené dlažbami, obkladmi a sanitou. Vybrané dekory sú vkusné a nadčasové, pričom v obdobnom duchu sa nesú aj úpravy spoločných priestorov.

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

 

VydricaVydrica; Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

VydricaVydrica; Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

VydricaVydrica; Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Developer ponúka klientom služby prenájmu zakúpených nehnuteľností a zároveň pripravuje aj novinku. Vzhľadom na príťažlivú polohu Vydrice plánuje rozbehnúť vyťažovanie prostredníctvom Airbnb. 

 

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

 

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Podunajské Biskupice v Bratislave sa nepýšia práve bezchybnou povesťou, no nová výstavba ich rozhodne neobchádza. Obraz mestskej časti poupravujú viaceré developerské projekty, ktoré lákajú novým bývaním na pomerne slušnej úrovni. Do miestnej ponuky s nehnuteľnosťami pridávajú Sympatia Group a LeiLa, s.r.o. súbor Laurin dvor. Klientov môže okrem pestrej zostavy bytov, a to štartovacích i rodinných, osloviť komfort neštandardne vybaveného areálu s...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon