Príbehy 5 žien z cvernovej továrne ožijú v umeleckom diele pred Pradiarňou 1900

Príbehy 5 žien z cvernovej továrne ožijú v umeleckom diele pred Pradiarňou 1900

K iniciatíve doplniť svoj projekt umeleckým dielom sa pripojil ďalší developer. Spoločnosť ZWIRN Area vyhlásila 26. októbra výsledky umelecko-architektonickej súťaže na umelecké dielo v štvrti ZWIRN. Víťazom sa stal autorský kolektív Alex Selmeci, Tomáš Kocka Jusko a Natália Sýkorová. Výsledok ich tvorivej činnosti bol pomenovaný Cievka a široká verejnosť by ho reálne vyhotovené mohla zhodnotiť nasledujúcu jar.

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

Súťaže ako štandard

V tomto prípade sa opäť potvrdil už tradičný prístup developera, ktorý sa pri hľadaní čo najlepšieho výsledku opakovane oprel o súťažný proces. Z architektonickej súťaže, vyhodnotenej v roku 2016 a overenej Slovenskou komorou architektov, vzišiel aj samotný projekt ZWIRN. Víťazný ateliér Compass Architekti zaujal príklonom k typickej staromestskej blokovej štruktúre, prítomnej vo veľkej miere i v okolí. Do areálu po Bratislavskej cvernovej továrni vložil tri pomerne kompaktné, prevažne rezidenčné, celky s aktívnym parterom, vymedzujúce kľudnejšie priestory vnútroblokov. Zvolený koncept ladí so súčasnými tendenciami pri formovaní mesta, akými sú hustejšia zástavba a zároveň ľudskejšia mierka.

 „Projekt ZWIRN bol našou prvou lastovičkou medzi súťažami a prvou slovenskou súťažou, ktorú overila Slovenská komora architektov. Tento prístup sa ukázal ako správny a treba povedať, že výsledné projektové riešenie ostalo totožné so súťažným návrhom. Za nami je 7 rokov hľadania tváre projektu ZWIRN. S postupnou realizáciou rezidenčných etáp stúpla na dôležitosti aj potreba dotvorenia námestia. Hľadali sme riešenie v podobe umeleckého diela, ktoré bude rešpektovať výnimočnosť kultúrnej pamiatky Pradiarne a umožní jej aj naďalej ostať prirodzenou dominantou tohto priestoru,“ vysvetlil počas slávnostného vyhlásenia generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko. 

Námestie ZWIRNNámestie v ZWIRNe; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

 

Dielo bude osadené v atraktívnej polohe

Umelecké dielo bude teda osadené do najaktívnejšej verejnej zóny ZWIRNu, na nové námestie pri zrekonštruovanej Národnej kultúrnej pamiatke Pradiareň 1900. Potreba určitým spôsobom dopovedať takýto typ priestoru je celkom pochopiteľná a podľa developera bola jasná počas prvých návrhových fáz projektu.

Snáď aj vďaka atraktivite umiestnenia sa do dvojkovej súťaže zapojilo takmer 30 tímov, pričom do druhého kola postúpili 4. Tie v rámci hlbšieho rozpracovania predstavili technické a konštrukčné riešenie, podľa ktorého by bolo možné návrh realizovať. Celková suma na obstaranie a realizáciu diela spolu so všetkými súvisiacimi nákladmi je 400 000 eur. Tvorivosť umelcov nebola výrazne obmedzovaná, podmienky zahŕňali zohľadnenie inštalácie v exteriéri, blízkosť rezidenčných budov a úmysel zvýšiť povedomie o novej štvrti a rovnako príslušnej lokalite. 

Za výberom finalistov a nakoniec aj víťaza stála porota zložená z odborníkov na umenie i urbanizmus, 5 zo 7 členov boli nezávislí na vyhlasovateľovi a dvaja zastupovali investora. K jej želaniam patrilo, aby víťazné dielo posunulo uvažovanie o dnešnom význame umenia vo verejnom priestore.

 

Do pôsobivého hodnotiaceho zoskupenia patrili:

doc. Mgr. Bohunka Koklesová, PhD. (rektorka Vysokej školy výtvarných umení)

Mgr. Sabina Jankovičová, ArtD. (teoretička umenia Slovenskej národnej galérie)

Mgr. Katarína Trnovská, ArtD. (riaditeľka Galérie mesta Bratislava)

Prof. PD Dr. et Ing. Jiří Fajt, PhD. (Staatliche Kunstsammlungen Dresden & Technische Universität Berlin)

Igor Marko MA ARCH ARB, (Marko and Placemakers​) a členovia závislí na vyhlasovateľovi Lukáš Musil MA Economics, (RSJ Investments)

Ing. arch. Radek Pšenička (YIT Slovakia)
 

Zwirn_sutaz_umelecke_dieloVíťaz na 1. mieste; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zwirn_sutaz_umelecke_dielo_vitaziVšetci víťazi; Zdroj: YIT Slovakia

 

Víťazné dielo Cievka

Víťazné spracovanie súťažného zadania prináša žiaducu kontinuitu a teda aj ohľaduplnosť k miestu. Kolektív autorov, Alex Selmeci, Tomáš Kocka Jusko a Natália Sýkorová, reagujú na minulosť a uchopujú ju pomerne ľahkým, hravým spôsobom. V piatich sochách, takmer 5-metrových nerezových cievkach, interpertujú rôzne príbehy zamestnankýň cvernovej továrne. 

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

Autori v popise svojho návrhu vysvetľujú: „Sochy sa stávajú súčasťou záhrad nového námestia a vzájomne ich prepájajú. Naším cieľom je, aby medzi nimi prebiehala pohybová komunikácia. Obohacujú tento priestor o príbeh minulosti a dodávajú mu jedinečnú atmosféru. Dielo na námestí je rozvrhnuté tak, aby prerozprávalo cestu po pamäti robotníčok z továrne.“ 

Realita pracovného života je zachytená vo výtvarných prvkov situovaných na vrchole kónicky tvarovaných hmôt z lešteného zrkadliaceho nerezu, ktoré sa pohybujú okolo vlastnej osi v závislosti od poveternostných podmienok. Rotácia odkazuje na navíjanie nití na cievky, funguje však tiež ako symbol monotónnosti ručnej práce. Na jej premenlivosť a dočasnosť poukazuje prvok „tichá drina“, ďalší s názvom „nerovnováha“ zase upozorňuje na nerovnováhu finančného a spoločenského ohodnotenia ženskej práce.

Členka poroty Bohunka Koklesová, rektorka Vysokej školy výtvarných umení pri odovzdávaní ocenenia uviedla: „V porote sme ocenili hravosť tohto diela. Presvedčilo nás svojím dizajnérskym spracovaním funkčných prvkov so zapojením pohybu, osvetlenia a zvukov. Víťazný návrh zároveň ponúkol ideovo najhlbšie prepojenie s géniom loci a súvislosť s architektúrou Pradiarne a Silocentrály, pričom námestie a jeho kolorit neprehlušuje. Dielo podľa členov poroty nezostarne v čase. Práve naopak, môže byť trendsetterom, či nositeľom budúceho smerovania vizuálneho umenia vo verejnom priestore.“

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

CievkaVíťazný návrh-Cievka; Zdroj: YIT Slovakia

Ocenené diela:

  1. miesto - Cievka: Alex Selmeci, Tomáš Kocka Jusko a Natália Sýkorová: Cievka
  2. miesto - Last Splash: Marek Kvetan
  3. miesto s rovnakým počtom bodov - Odvíjanie sedimentov: Anton Čierny a Jaroslav Kyša
    Falling Clouds: Katarína Galovič Gáspár, Nicole Jančeková a Lenka Haas

 

Last_Splash

2. miesto - Last Splash; Zdroj: YIT Slovakia

Odvíjanie_sedimentov

3. miesto - Odvíjanie sedimentov; Zdroj: YIT Slovakia

Falling_clouds

3. miesto - Falling Clouds; Zdroj: YIT Slovakia



Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Podunajské Biskupice v Bratislave sa nepýšia práve bezchybnou povesťou, no nová výstavba ich rozhodne neobchádza. Obraz mestskej časti poupravujú viaceré developerské projekty, ktoré lákajú novým bývaním na pomerne slušnej úrovni. Do miestnej ponuky s nehnuteľnosťami pridávajú Sympatia Group a LeiLa, s.r.o. súbor Laurin dvor. Klientov môže okrem pestrej zostavy bytov, a to štartovacích i rodinných, osloviť komfort neštandardne vybaveného areálu s...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon