Nová štvrť ponúka výhľady na dramatické scenérie

Nová štvrť ponúka výhľady na dramatické scenérie

Brnenský projekt Pod Hády začal nedávno rásť v oblasti s pomerne nezvyčajným pôvabom. Developer Trikaya ho buduje v areáli zdevastovanej a nikdy nesprevádzkovanej továrne Ergon, situovanom v blízkosti kopca Hády, ktorý bol v dohľade dnes aktívneho staveniska výrazne poznačený ťažbou kameňa. Táto pôsobivá kulisa bude v blízkej budúcnosti, miesto súboru schátraných stavieb, dotvárať atmosféru novej rezidenčnej štvrte. 

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

 

Dramatické scenérie susedstva

Za drsnú romantiku lokality v mestskej časti Maloměřice a Obřany je jednoznačne zodpovedná sústava dlhšie nevyužívaných lomov. Značne transformujú juhozápadné úbočie rozsiahleho, ekologicky cenného kopca Hády patriaceho do Moravského krasu, pod ktorý spadajú viaceré chránené územia, napríklad Národná prírodná rezervácia Hádecká planinka. Funkčne zmiešaná, riedka stavebná štruktúra v okolí sa poväčšinou stráca v zeleni. Dostupnosť do hustejšie urbanizovaného susedstva zabezpečuje aj autobusová zastávka ležiaca v menej ako polkilometrovej vzdialenosti.

Pod Hády bude teda v každodennom spojení s prírodnou krajinou prinášajúcou dramatické scenérie, ovplyvnené i ľudskou činnosťou. 

Snaha o udržateľnosť nového projektu

Pri koncipovaní, charakterom skôr mestskej, štvrte sa pracovalo s aktuálnou témou udržateľnosti rezonujúcou pri tvorbe súčasných rezidenčných súborov. V tomto prípade s ňou súvisí snaha o pestrosť novej zástavby, aplikácia tzv. modro-zelených riešení a samozrejme správne uchopenie celkovej podoby vonkajšieho prostredia. 

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

Na architektonickom návrhu sa podieľala skúsená kancelária Kuba & Pilař architekti. Pripravili kompozíciu rôznorodých objektov určených nielen na bývanie, pričom v rámci štruktúry naplánovali nové námestie definované aj lokálnou dominantou, 10-poschodovou budovou. Práve byty z okolia tohto dôležitého spoločenského priestoru sa do predaja dostali hneď v prvej etape, vo výbere objektov sa objavuje spomínaná veža a mix 7 bežných a tiež kompaktnejších obytných stavieb, tzv. viladomov. Akousi špecialitou majú byť tzv. klastre – polouzavrené bytové celky s vlastným dvorom. 

Aktuálna ponuka pokrýva jedno- až štvorizbové byty s otvorenou dennou zónou doplnené o plochu predzáhradky, balkóna, lodžie alebo terasy. 

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya


Dôraz na kvalitu vonkajších priestorov

Projekt Pod Hády majú rozhodujúcim spôsobom dopovedať vonkajšie úpravy, ktoré navrhol Ferdinand Leffler zo záhradného ateliéru Flera. V programe nezohľadňoval len súčasné trendy, ale vychádzal už z pomerne bohatých vlastných skúseností. Prostredie by malo byť priateľské pre rôzne skupiny užívateľov a popri dnes preferovaných ihriskách pre malé deti myslel aj na špecifické potreby na priestor a atmosféru tínedžerov. Naprieč štvrťou preto rozvrhol zákutia pre pokojné posedávanie a jednoducho povedané tzv. ničnerobenie. Ďalej plánuje pridať hojdacie siete, petangové ihrisko, sústavu lavičiek a pergol pre spoločenské udalosti a osadené budú grily.

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

 Udržateľnosť konceptu podporuje autor úsilím o zmysluplné narábanie so zrážkami, napríklad návrhom dažďových záhonov, do ktorých steká a pomaly vsakuje voda, a rovnako výberom nenáročnej zelene. Kultivary prispôsobuje miestnym podmienkam, pričom sa inšpiruje okolitou flórou Moravského krasu. Vysadené budú dreviny rastúce v okolitých zmiešaných lesoch, naplánované sú javory, duby, borovice. Miesto trávnikov budú dominovať suchomilné trvalkovo-trávnaté spoločenstá, zvolené aj s ohľadom na minimalizáciu spotreby vody. 

Na podobe štvrte sa zásadne prejaví i skutočnosť, že automobilovej doprave budú sprístupnené len obvodové komunikácie a väčšia časť parkovacích kapacít bude odsunutá do podzemnej garáže. Príťažlivou súčasťou ukľudneného územia sa navyše stane spomínané námestie, lemované oživujúcou vybavenosťou.

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

Pod_HadyPod Hády; Zdroj: Trikaya

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Ľahšia cesta k bytu: Developer oživuje staronový spôsob financovania

Ľahšia cesta k bytu: Developer oživuje staronový spôsob financovania

YIT Slovakia predstavilo pilotný projekt zacielený na zlepšenie dostupnosti bývania. Na byty si budú môcť siahnuť aj skupiny obyvateľov, ktoré by aktuálne hypotekárny úver získali len s obtiažami, prípadne vôbec. Nejde pritom o neznámy koncept. Oživuje sa staronové družstevné bývanie, v zahraničí bežné no u nás zafixované skôr v negatívnych súvislostiach.

...
Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon