V Marseille stojí bytovo-hotelový komplex s unikátnou klenbovou fasádou

V Marseille stojí bytovo-hotelový komplex s unikátnou klenbovou fasádou

Desiatky klenieb, dekoratívny biely betón, vkusne zariadený interiér. Jeden z najnovších hotelov vo francúzskom Marseille púta pozornosť jedinečným dizajnom. Unikátnym ho robí originálna fasáda, ktorá plní praktickú aj estetickú funkciu.

Fasáda s viac ako 400 klenbami

Domáci francúzsky ateliér PietriArchitectes začal pracovať na návrhu projektu Porte Bleue v rokoch 2016-2017. 53-metrová budova bola dokončená v lukratívnej marseillskej lokalite Euroméditerranée v priebehu minulého roka. Objekt sa stal jednou zo stavebných dominánt mesta. Postarala sa o to unikátna fasáda, ktorá zdobí celú vonkajšiu časť budovy. Tvorí ju 414 klenieb z betónových modulov s hrúbkou do 90 centimetrov, ktoré vystupujú zo skleneného obvodového plášťa. Biele klenby neplnia iba estetickú funkciu. Pre ubytovaných hostí majú aj praktický prínos. Vnútorné priestory a ľudí v nich chránia pred vetrom, dažďom a preslnením.Zdroj: Lisa Ricciotti

Luxusný hotel s vyše 200 izbami

Klenbové moduly chránia všetky hotelové izby. V 18-poschodovej stavbe ich je zriadených 250. Luxusné izby sú zariadené v 4-hviezdičkovom štandarde. Hotelová časť zaberá dolných 11 poschodí. Okrem izieb pre hostí zahŕňa aj reštauráciu a krytý bazén. Zvyšných 7 poschodí patrí bytovým jednotkám s rôznou dispozíciou. Nad hotelovou časťou je situovaných dokopy 68 bytov s celkovou podlahovou plochou takmer 4900 m2. Väčšina bytových jednotiek bola navrhnutá ako veľkometrážne bytové priestory.Zdroj: Luc Boegly

Udržateľný charakter budovy

Obyvatelia bytov aj hostia ubytovaní v hotelových izbách majú k dispozícii viac ako len luxus a unikátny dizajn. Architekti si dali záležať aj na praktickej stránke. Vonkajšie fasádne klenby neplnia iba funkciu ochrany vnútorných priestorov pred vrtochmi počasia. Betón, z ktorého sú zhotovené klenbové moduly, sa stará aj o kvalitatívnu stránku. Stavebnej konštrukcii dodáva pevnosť a odolnosť. Betón splnil úlohu aj po finančnej stránke. Materiál z lokálnych zdrojov prispel k zníženiu nákladov na výstavbu. Náklady pri prevádzke budovy zas šetrí vykurovací a klimatizačný systém, ktorý využíva geotermálnu energiu. Udržateľný charakter nadčasovej budovy vyzdvihujú prírodné materiály v interiéri, ktoré zvyšujú komfort a zlepšujú vnútornú mikroklímu.Zdroj: Lisa Ricciotti

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj foto: Lisa Ricciotti, Luc Boegly

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon