Predávate nehnuteľnosť? Využite princípy feng šuej

Predávate nehnuteľnosť? Využite princípy feng šuej

Inšpirujte sa tipmi, ktoré vám pomôžu využiť silu feng šuej a maximalizovať predaj vášho domu alebo bytu.

Jedným z prístupov, ktorý si v posledných rokoch získal popularitu pri predaji domov a bytov, je praktika feng šuej. Táto starobylá čínska tradícia sa zameriava na vytváranie harmónie a rovnováhy v priestore s cieľom podporiť pozitívnu energiu a prilákať šťastie. Hoci niektorí považujú feng šuej za výstredný trend, výskumy naznačujú, že feng šuej môže mať vplyv na ceny nehnuteľností a vnímanie kupujúcich.

Zdroj: Freepik

Čo znamená feng šuej

Feng šuej v preklade znamená „vietor“ a „voda“ a praktizuje sa už viac ako 4000 rokov. Jeho cieľom je vytvoriť harmonické prostredie, ktoré podporuje bohatstvo, zdravie a prosperitu. Táto prax je založená na troch hlavných princípoch: Čchi (energia), jin jang (protiklady) a ba gua (osem trigramov). Usporiadaním nábytku a dekorácií spôsobom, ktorý je v súlade s týmito princípmi, môžete vytvoriť vyvážený a príťažlivý priestor, ktorý osloví potenciálnych kupujúcich.

Zdroj: user15285612 on Freepik

Ako vplýva feng šuej na ceny nehnuteľností

Z výskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Manor Interiors, vyplýva, že usporiadanie nábytku a dizajn nehnuteľnosti sú dôležitými faktormi až pre 70 % kupujúcich. Okrem toho 72 % respondentov uviedlo, že zaplatili viac za dom, ktorý sa im páčil z hľadiska dizajnu. Britský časopis International Journal of Housing Market and Analysis uviedol, že pozitívna energia feng šuej by mohla zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti o viac ako 7 %. Naopak, ak usporiadanie nehnuteľnosti nevyhovuje princípom feng šuej predajná cena môže klesnúť až o 10 %.

Zdroj: www.slon.pics on Freepik

Pripravte vchod na privítanie záujemcov

Pri predaji vášho domu či bytu je rozhodujúci prvý dojem a vchod udáva tón celej nehnuteľnosti. V praxi feng šuej je vchod miestom, kde do domu vstupuje energia alebo čchi, preto je nevyhnutné vytvoriť príjemný a pozitívny priestor. Začnite tým, že vchod vyčistíte a odstránite neporiadok. Takto nielen zvýšite jeho estetický vzhľad, ale umožníte aj plynulý tok energie dovnútra. Skúste tiež pridať rastliny alebo kvety, ktoré do priestoru vnesú život a radostnú energiu, pretože sa predpokladá, že čistia vzduch a vytvárajú harmonickú atmosféru. Uprednostnite rastliny  so zaoblenými listami, podporujú pozitívnu náladu. Nevynechajte detaily, ako je farba vchodových dverí a osvetlenie pri vchode, zohrávajú významnú úlohu pri vytváraní priaznivého prvého dojmu. Osvetlenie, ktoré vytvorí teplú a príjemnú atmosféru, výborne využijete najmä počas zimných podvečerných prehliadok.

Zdroj: Freepik

Vyčistite neporiadok a zväčšite priestor

Neporiadok je viac než len vizuálna prekážka, môže tiež ovplyvniť tok energie vo vašom dome. V praxi feng šuej sa neporiadok považuje za hlavnú prekážku prúdenia energie, ktorá vytvára pocit chaosu a stagnácie. Odstráňte nepotrebné predmety a vytvoríte nielen čistejší a usporiadanejší priestor, ale umožníte aj voľné prúdenie pozitívnej energie.

Keď sa kupujúci prechádzajú po vašej nehnuteľnosti, mali by si vedieť predstaviť, ako v nej žijú. Maximalizujte preto úložný priestor, napríklad použite vstavané police, organizéry a nábytok so skrytými úložnými priehradkami.

Zdroj: Freepik

Vyvážte jin a jang

V praxi feng šuej zohráva koncept jin a jang dôležitú úlohu pri vytváraní harmonického a vyváženého životného priestoru. Jin predstavuje pokoj, pohodu a relaxáciu, zatiaľ čo jang stelesňuje energiu, aktivitu a živosť. Pri príprave nehnuteľnosti na predaj by ste sa mali snažiť dosiahnuť rovnováhu medzi týmito dvoma energiami v každej miestnosti. Dobre vyvážené prostredie, ktoré zahŕňa obe energie, môže navodiť pocit pohodlia, vitality a harmónie, čím sa stane atraktívnejším pre tých, ktorí uvažujú o kúpe vášho domu. Napríklad spálňa, ktorá je priestorom na odpočinok a relax, by mala vyžarovať pokojnú a vyrovnanú atmosféru, aby prijala energiu jin. Naopak, obývacia izba, ktorá je ústredným bodom spoločenského života a aktivít, môže mať prospech zo živšej a energickejšej atmosféry, aby sa zosúladila s energiou jang.

Zdroj: Freepik

Zlepšite tok čchi

Čchi by mala voľne prúdiť v celom vašom dome, bez prekážok a neporiadku. Umiestnenie nábytku tiež zohráva dôležitú úlohu pri prúdení čchi vo vašom dome. Pri zariaďovaní využite preto prírodné prvky, ako sú rastliny, prirodzené svetlo a organické materiály

Posteľ by ste mali umiestniť diagonálne oproti dverám a nechať za ňou pevnú stenu, aby ste tak podporili pocit bezpečia a kontroly nad priestorom. Toto usporiadanie totiž umožňuje jasný výhľad na dvere a zároveň nie je priamo v línii s nimi, čo má podporovať lepší tok čchi a kvalitnejší odpočinok.

V obývačke sa snažte umiestniť nábytok do kruhového alebo polkruhového usporiadania, aby ste zabránili čchi stagnovať v rohoch.

Jedálenský stôl by mal byť viditeľný od vchodu a nebyť v priamej línii s dverami, aby podporil prúdenie pozitívnej energie a šťastia počas jedla. Okrem toho zdravý tok čchi podporuje aj dobre osvetlený jedálenský priestor.

Ak pracujete z domu, umiestnite pracovný stôl tak, aby ste mali dobrý výhľad na dvere. Jeho prisunutie k pevnej stene vraj zvyšuje sústredenie a produktivitu a zároveň zabraňuje rozptylu čchi.

Plánujete predaj nehnuteľnosti? Obráťte sa na profesionálov. Stačí, ak vyplníte formulár a my vám odporučíme realitného makléra presne podľa Vašich predstáv.

Zdroj: Freepik

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Freepik.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon