Ako susedia ovplyvňujú hodnotu vašej nehnuteľnosti

Ako susedia ovplyvňujú hodnotu vašej nehnuteľnosti

Vedeli ste, že susedské spolunažívanie vám môže pomôcť k dobrému predaju nehnuteľnosti?

Pri predaji domu či bytu zohráva úlohu mnoho faktorov. Jedným z často prehliadaných aspektov, ktorý môže mať významný vplyv na hodnotu vašej nehnuteľnosti, sú susedia. Správanie, údržba a celkový vzhľad susedných nehnuteľností môže buď zvýšiť, alebo znížiť atraktivitu vášho domu.

Zdroj: rawpixel on Freepik

Susedia hrajú dôležitú rolu

Vo svete nehnuteľností sa často zdôrazňuje lokalita, pretože zohráva rozhodujúcu úlohu pri určovaní hodnoty a úspechu nehnuteľnosti. Keď potenciálni kupujúci zvažujú nový dom alebo byt, berú do úvahy nielen fyzické atribúty samotnej nehnuteľnosti, ale aj okolité prostredie. Prvotriedna lokalita so žiadanou občianskou vybavenosťou, nízkou mierou kriminality a dobre udržiavanými nehnuteľnosťami výrazne zvyšuje hodnotu domu.

Na druhej strane, nepriaznivé susedské podmienky majú negatívny vplyv na celkovú hodnotu nehnuteľnosti. Faktory ako neudržiavané trávniky, exekúcie, rušenie hlukom a obavy o bezpečnosť, môžu odradiť potenciálnych kupujúcich a znížiť trhovú hodnotu vášho domu.

Zdroj: Freepik

Ktoré faktory záujemcov odrádzajú

Jedným z najviditeľnejších spôsobov, ako môžu susedia ovplyvniť hodnotu vašej nehnuteľnosti, sú vizuálne prekážky. Ak majú susedné nehnuteľnosti neudržiavané trávniky, zle udržiavané exteriéry alebo iné nepekné prvky, môže to mať negatívny vplyv na príťažlivosť vášho domu. Potenciálnych záujemcov pravdepodobne odradí celkový vzhľad okolia, pretože je výsledkom atraktivity danej oblasti. Preto je veľmi dôležité udržiavať dobré vzťahy, príjemnú komunikáciu so susedmi a motivovať ich k starostlivosti o svoj majetok.

Ďalším významným faktorom, ktorý môže ovplyvniť hodnotu nehnuteľnosti, sú exekúcie v susedstve. Štúdia, ktorú uskutočnilo v USA Centrum pre zodpovedné požičiavanie, zistila, že domy v okruhu 300 metrov od exekuovanej nehnuteľnosti zaznamenali 1,3-percentný pokles hodnoty. Vplyv môže byť ešte výraznejší, ak je exekuovaná nehnuteľnosť v havarijnom stave. Hoci nemôžete ovplyvniť, či sa vo vašom okolí vyskytne alebo nevyskytne exekúcia, je dôležité, aby ste boli informovaní o všetkých potenciálnych exekúciách a ich možnom vplyve na hodnotu nehnuteľností.

Prítomnosť silných pachov alebo negatívnych environmentálnych faktorov v susedstve môže tiež ovplyvniť hodnotu nehnuteľnosti. Ak vaši susedia vykonávajú činnosti, ktoré vedú k nepríjemným zápachom, alebo ak sa v oblasti vyskytujú environmentálne problémy, znižuje to celkovú príťažlivosť vášho domu. Podobne, záujemcov spoľahlivo odradí aj vysoká miera kriminality.

Zdroj: Freepik

Ako zmierniť vplyv susedov na hodnotu nehnuteľnosti

Hoci si svojich susedov nemôžete vybrať, existuje niekoľko tipov, ktoré môžete použiť na zníženie vplyvu susedov na hodnotu vašej nehnuteľnosti.

Otvorene komunikujte

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako riešiť prípadné problémy so susedmi, je otvorene komunikovať. Priateľský vzťah so susedmi uľahčí diskusiu o akýchkoľvek problémoch, ktoré sa môžu potenciálne vyskytnúť. Ak si všimnete vizuálne rušivé vplyvy alebo problémy so správaním, pristupujte k susedom úctivo a nekonfliktne. Vysvetlite, aký vplyv môžu mať tieto problémy na hodnotu oboch vašich nehnuteľností a spoločne hľadajte riešenie, ktoré bude prospešné pre obe strany.

Otvorená komunikácia vedie k lepšiemu pochopeniu pohľadu druhej strany a potenciálne k obojstranne výhodným dohodám. Ak napríklad susedove prerastené stromy bránia vo výhľade na váš pozemok, diskusia s ním môže viesť ku kompromisu, ktorý bude prospešný pre obe strany. Okrem toho, ak budete dbať na príjemnú a otvorenú komunikáciu, zabránite tomu, aby nedorozumenia prerástli do väčších problémov, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na hodnotu nehnuteľností pre všetkých zúčastnených. Otvorená komunikácia a spolupráca susedov na zachovaní estetiky a príťažlivého vzhľadu celej štvrte totiž v konečnom dôsledku prospeje hodnotám nehnuteľností všetkých obyvateľov.

Zdroj: Freepik

Ponúknite pomoc

V niektorých prípadoch môžu mať susedia osobné alebo finančné problémy, ktoré im sťažujú údržbu svojho majetku. Ak si všimnete, že sused má problémy so starostlivosťou o svoj dom, byt, záhradu alebo dvor, ponúknutie pomoci a podpory môže byť výborným prístupom k riešeniu situácie. Podanie pomocnej ruky prispeje k zlepšeniu susedských vzťahov a hodnoty nehnuteľností, či už ide o pomoc pri údržbe trávnika, návrh finančných možností riešenia situácie alebo poskytnutie podpory akýmkoľvek iným zmysluplným spôsobom.

Ponúknutím pomoci dokážete zmierniť problémy, ktorým môžu čeliť vaši susedia, a tak pozitívne ovplyvniť celkový vzhľad a atraktivitu celej štvrte. Okrem toho posilňovanie pocitu spolupatričnosti a podpory medzi susedmi môže viesť k súdržnejšiemu a atraktívnejšiemu prostrediu, čo v konečnom dôsledku prináša prospech celej komunite.

Zdroj: Freepik

V prípade potreby sa obráťte na súd

V extrémnych prípadoch, keď problémy súvisiace so susedmi pretrvávajú a výrazne negatívne ovplyvňujú hodnotu vašej nehnuteľnosti, budete pravdepodobne musieť využiť aj dostupné právne prostriedky. Konzultácia s právnikom, ktorý sa špecializuje na právo nehnuteľností, vám poskytne cenné informácie o dostupných právnych možnostiach. Hoci právne kroky by sa mali vždy považovať za poslednú možnosť, sú riešením v situáciách, keď všetky ostatné pokusy o riešenie problémov zlyhali.

Právne prostriedky môžu zahŕňať prijatie opatrení proti susedom, ktorí porušujú zákony alebo predpisy týkajúce sa nehnuteľností, spôsobujú rušenie, ktoré ovplyvňuje bývanie v nehnuteľností, alebo sa zapájajú do činností, ktoré majú za následok citeľné škody na susedných nehnuteľnostiach. Právnou cestou sa môžu majitelia domov domáhať nápravy vplyvu, ktorý majú takéto problémy na hodnotu ich nehnuteľností a celkovú kvalitu života. Právny zásah je štruktúrovaný a formálny prostriedok na riešenie pretrvávajúcich problémov a v konečnom dôsledku vedie k riešeniam, ktoré dokážu ochrániť hodnotu nehnuteľností a blaho komunity, najmä keď všetky ostatné pokusy o vyriešenie problémov zlyhali.

Plánujete predaj nehnuteľnosti? Obráťte sa na profesionálov, ktorí vám celý proces uľahčia. Stačí, ak vyplníte formulár a my vám odporučíme realitného makléra presne podľa Vašich predstáv.

Zdroj: Freepik

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Freepik.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon