Predávate veľký dom? Skúste argument viacgeneračného bývania.

Predávate veľký dom? Skúste argument viacgeneračného bývania.

Viacgeneračné bývanie umožňuje záujemcom zvýšiť svoje úspory, riešiť rastúce náklady na bývanie a posilňuje aj medzigeneračné väzby.

V posledných rokoch sa viacgeneračné bývanie stáva čoraz častejším trendom v oblasti bývania. Takéto bývanie zahŕňa viacero generácií rodiny žijúcich pod jednou strechou a ponúka rôzne výhody, ako sú spoločné výdavky, väčšia podpora rodiny a utužovanie medzigeneračných vzťahov. Takáto životná situácia si však vyžaduje aj premyslené plánovanie a dizajn, aby sa zabezpečilo, že priestor dokáže pohodlne vyhovieť rôznorodým potrebám každej generácie.

Zdroj: ASphotofamily na Freepik

Viacgeneračné bývanie je trendové

Trend viacgeneračného bývania tu bol aj v minulosti, no aktuálne je opäť zaujímavý pre mnohé rodiny, najmä v dôsledku viacerých faktorov vrátane ekonomických aspektov, meniacej sa rodinnej dynamiky a vlastných preferencií. Rastúce náklady na bývanie spôsobujú, že jednotlivci a rodiny majú čoraz väčšie problémy dovoliť si vysnívané bývanie.

Viacgeneračné bývanie však poskytuje solídne riešenie vďaka spájaniu finančných zdrojov členov rodiny. Rodiny dokážu vďaka nemu vyriešiť problémy spojené s vysokými zálohovými platbami a hypotekárnymi sadzbami, čo im umožňuje prístup na trh s bývaním. Spojením svojich zdrojov si rodiny môžu nielen otvoriť dvere do väčších a priestranných domov, ale aj vytvoriť pevný základ pre dlhodobú finančnú stabilitu a istotu. Okrem toho viacgeneračné bývanie pomáha rozdeliť účty za komunálne služby, vďaka čomu sú náklady na bývanie dostupnejšie. Využitím spoločných zdrojov môžu rodiny ľahšie zvládnuť výzvy trhu s bývaním, mladí členovia rodiny dokážu časť svojich príjmov ušetriť, aby si neskôr dokázali zabezpečiť vlastné bývanie.

Zdroj: freepic.diller na Freepik 

Rodina je oporou

Viacgeneračné bývanie však presahuje rámec finančných úspor, vytvára jedinečnú podpornú sieť, ktorá je prospešná pre všetkých členov rodiny. Starnúcim starým rodičom poskytuje blízkosť ich detí a vnúčat neoceniteľnú podporu pri zvládaní výziev spojených so starnutím. Podobne aj rodičia nachádzajú úľavu v tom, že majú ďalšie ruky, ktoré im pomáhajú s výchovou detí a domácimi povinnosťami. Systém podpory veľkej rodiny zlepšuje rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a znižuje potrebu nákladných externých služieb, čo ďalej posilňuje finančné zdravie rodiny.

Spoločné bývanie tiež rozvíja pocit spolupatričnosti, jednoty a spoločných zážitkov. Starí rodičia sa stávajú cenenými mentormi, ktorí odovzdávajú múdrosť, hodnoty a kultúrne tradície mladším členom rodiny. Deti zasa profitujú z lásky, vedenia a obohacujúcich vzťahov, ktoré môže poskytnúť len širšia rodina. Tieto silné citové väzby vytvárajú príjemné prostredie, ktoré pozitívne ovplyvňuje duševnú pohodu a celkové rodinné šťastie.

Viacgeneračné bývanie však prináša aj jedinečné výzvy. Jednou z nich je potreba vytvoriť obytné priestory, ktoré budú vyhovovať odlišným požiadavkám rôznych generácií. Napríklad starší členovia rodiny potrebujú mať dobrý prístup do svojej spálne či kúpeľne, zatiaľ čo mladší členovia budú chcieť súkromie a nezávislosť. Rôzne generácie majú aj rozdielne požiadavky na úroveň hluku, časové rozvrhy a tiež využívanie spoločných priestorov, čo treba brať do úvahy.

Zdroj: senivpetro na Freepik

Je vaša nehnuteľnosť vhodná?

Nie každý dom je ideálny na viacgeneračné bývanie. Vhodnosť do veľkej miery závisí od veľkosti a univerzálnosti nehnuteľnosti. Záujemcovia budú hľadať dostatok priestoru, aby vyhoveli potrebám súkromia každej generácie, a zároveň dostatok spoločných priestorov, aby si mohli užívať vzájomnú spoločnosť. Dom by mal preto mať oddelené obytné priestory, kvalitné bezpečnostné prvky a byť dobre prístupný, aby dokázal vyhovieť potrebám všetkých budúcich obyvateľov.

Zdroj: nikitabuida na Freepik

Môžete dom prestavať

Ak sa pustíte do prestavby, mali by ste vytvoriť pre budúcich obyvateľov súkromné alebo polo súkromné priestory, ktoré umožnia všetkým žiť spolu bez pocitu, že si neustále prekážajú. Obľúbeným spôsobom, ako pridať do domu ďalší obytný priestor, sú prestavby podkrovia. Budú vyhovovať najmä rodinám s dospelými deťmi, ktoré potrebujú vlastný súkromný priestor. Tento typ prestavby poskytne napríklad ďalšiu spálňu alebo obývačku. Je však nevyhnutné zvážiť konštrukčné požiadavky a zabezpečiť, aby priestor spĺňal potrebné stavebné predpisy pre bezpečnosť a pohodlie.

Aj renovácia suterénu môže poskytnúť ďalší obytný priestor a byť vynikajúcim riešením pre viacgeneračné bývanie. Tento typ prestavby je bežný v mnohých iných krajinách, ale u nás je zatiaľ menej rozšírený. Suterén sa dá využiť ako ďalší obytný priestor, spálne alebo dokonca domácu kanceláriu.

Prízemné nadstavby alebo prestavby garáží sú tiež obľúbenými spôsobmi ako vytvoriť väčší obytný priestor. Sú to dobré riešenia pre rodiny s malými deťmi, ktoré potrebujú viac priestoru, alebo pre tých, ktorí sa starajú o starnúcich rodičov, ktorí potrebujú spálňu na prízemí.

Zdroj: nikitabuida na Freepik

Skúste nový dizajn

Ak nemáte priestor na rozšírenie, stále existujú spôsoby, ako čo najlepšie využiť svoj súčasný priestor. Jednou z možností je vytvoriť samostatné priestory pre každú osobu v dome, aby sa prispôsobili rôznym potrebám a zvykom rôznych generácií. Ideálne sú viaceré izby s vlastnou kúpeľňou, šatníky a malé obytné priestory. Pristupujte k spálňam ako k hotelovým izbám s vlastnými sedacími súpravami, televízormi a malými pracovnými stolmi. Vďaka takémuto vybaveniu budú pôsobiť viac ako obytný priestor než len spálňa, čo z nich robí ideálne miesto na súkromné útočisko. Začlenenie ďalších hotelových prvkov, ako je napríklad malá kuchynka alebo kávovar do nových „spální“ pomôže novým hosťom cítiť sa v dome nezávislejšie a odbremeníte tak hlavnú kuchyňu v dome.

Skúste vytvoriť menšie oddelené priestory na čítanie, počúvanie hudby, sledovanie televízie alebo rodinné posedenia a rozhovory. Ďalším dobrým nápadom sú posuvné dvere, ktoré umožňujú oddeliť alebo otvoriť priestory podľa toho, kto ich využíva, čo je veľmi užitočné najmä v otvorených priestoroch.

Úspech viacgeneračnej domácnosti spočíva v dobrých úložných riešeniach, ktoré sú vhodné pre každého člena rodiny. Vstavaný nábytok a úložné priestory dokážu maximalizovať priestor aj v tých najmenších miestnostiach. Pri správnom návrhu a plánovaní môže viacgeneračné bývanie poskytnúť harmonický a šťastný domov pre rodiny všetkých veľkostí a generácií bez ohľadu na to, či sa rozhodnete vašu predávanú nehnuteľnosť rekonštruovať alebo len nanovo dizajnovať.  

Plánujete predaj nehnuteľnosti? Obráťte sa na profesionálov, ktorí vám celý proces uľahčia. Stačí, ak vyplníte formulár a my vám odporučíme realitného makléra presne podľa Vašich predstáv.

Zdroj: wirestock na Freepik

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Freepik.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon