Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

Farby ovplyvňujú náš život viac, ako sme si ochotní pripustiť. Pôsobia na našu psychiku, oživujú zmysly, vytvárajú rôzne nálady či optické efekty a čo je najdôležitejšie - zútulňujú prostredie, v ktorom žijeme. Od ich výberu do značnej miery závisí, ako sa v ňom budeme cítiť. Farby dokážu robiť zázraky!

 

Na vytvorenie príjemného obytného interiéru nestačí len výber vhodného nábytku. Svoje najbližšie životné prostredie by sme mali dotvoriť aj inak – vybrať si správne farby a odtiene, zladiť farebnosť stien, podlahy s farebnosťou nábytku a doplnkov. Prípadne pomocou sýtosti a intenzity farieb korigovať nedostatky priestoru - malé miestnosti sa vďaka nim stanú väčšími, tmavé - svetlejšími, úzke a dlhé - širšími a kratšími.

 

Výber farieb a odtieňov

Farby majú schopnosť pôsobiť osobitným dojmom a ovplyvňovať naše pocity. Dajú sa preto kombinovať pri výzdobe interiérov na vytvorenie určitej nálady – upokojujúcej, pôsobivej, dramatickej, vyzývavej, šokujúcej, miernej, prívetivej, teplej, pochmúrnej či chladnej, pracovnej.

 

Konkrétne odtiene vyvolávajú v každom z nás zvyčajne podobné pocity:

  • Farby, v ktorých prevláda červená a žltá sa vnímajú ako teplé, aktívne, mladistvé a osviežujúce. Okrem toho majú sklon zväčšovať povrchy, miestnosť sa potom javí útulnejšia a menšia.
  • Farby, v ktorých prevláda modrá a zelená sa vnímajú ako studené, relaxačné, pasívne a upokojujúce – sú málo intenzívne, potlačené, miestnosť vďaka nim pôsobí opticky väčšie.
  • Svetlé odtiene farieb miestnosť rozširujú, tmavé naopak zužujú.

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Malá škola farieb

Modrá

Upokojuje, uvoľňuje, podporuje sústredenie, otvára myseľ, aby bola prístupná inšpirácii a intuícii. Tlmí pocit samoty a opustenosti. Ide o farbu vyváženosti, túžby, viery, vernosti a harmónie. Najlepšie sa hodí do spálne a relaxačných miestností.

 

Zelená

Je symbolom vegetatívneho života, ktorá podporuje rozvoj a rast. Evokuje vyrovnanosť, pokoj, harmóniu, istotu a bezpečie. Má utišujúce účinky, upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje zmyslové vnímanie. Povzbudzuje priateľstvo, pocity spolupatričnosti ... Ideálna je na dotváranie obytných a pracovných miestností, ktoré majú povzbudzovať k duševnej činnosti a tvorivosti.

 

Kombinácia zelenej a modrej vytvára spojenie blahodarných účinkov oboch farieb (zvlášť sviežeho jarného odtieňu zelenej a chladnej azúrovo-modrej).

 

Vďaka týmto studeným farbám miestnosť pôsobí o pár stupňov chladnejšie, oproti iným izbám v byte či dome. Hodia sa preto skôr do slnečných miestností. Vhodné sú pre ľudí s poruchami koncentrácie.

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Ružová

Upokojuje emócie, prebúdza súcit, podporuje vnútornú čistotu, odháňa hnev a pocity opustenosti. Vďaka nej sme vnímavejší, empatickejší.

 

Ak namiesto upokojenia chcete vytvoriť pravý opak - povzbudenie, stimuláciu, odporúčame vyskúšať odtiene žltej, oranžovej alebo červenej.

 

Žltá

Farba slnka, leta, vytvára pocit tepla, pohody, spokojnosti. Žiarivá, najviac viditeľná, najveselšia z farebného spektra, pozdvihuje náladu, zmierňuje depresie. Povzbudzuje duševnú činnosť, ale i komunikáciu. Dodáva inšpiráciu, stimuluje mozgovú činnosť.

 

Oranžová

Dodáva vitalitu, energiu, pôsobí povzbudzujúco, stimuluje. Je symbolom veselosti, optimizmu a radosti do života. Vytvára útulnú, uvoľnenú atmosféru. Pomáha pri depresiách, nespokojnosti a nechutenstve. Zvyšuje schopnosť sústredenia sa a koncentrácie. Odporúča sa pre izby orientované na sever alebo do priestorov, kde je málo svetla a slnka.

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Červená

Pôsobí povzbudivo na telo i dušu, podporuje našu fyzickú aktivitu a pohyb. Je vyzývavá, eroticky stimuluje a zvyšuje sexuálny apetít. Symbolizuje vášeň, teplo, život, odvahu, radosť, ale aj hnev, zlosť a nenávisť.

 

Červená, žltá a oranžová sú farby intenzívne, dodávajú nám vitalitu, elán, optimizmus, dobrú náladu. Zároveň sú však aj pascou na chuťové bunky. Preukázateľne totiž stimulujú nervový systém a výrazne podporujú chuť do jedla!

Ktoré farby v byte pôsobia upokojujúco?

 

Autor: Janka

Zdroj: Diva.sk

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon