Hľadanie ideálnej nehnuteľnosti

Hľadanie ideálnej nehnuteľnosti

01 - diel
7:55
Realitný portál Nehnuteľnosti.sk pre vás pripravil šesťdielny seriál „Na ceste domov“. V jednotlivých častiach vám budeme prinášať množstvo dôležitých a obsažných informácií, ako sa rýchlo a ľahko dostať k bývaniu podľa vašich preferencií.

Hľadanie ideálnej nehnuteľnosti

Keď chcete nájsť tú správnu nehnuteľnosť, v prvom rade sa musíte zorientovať na našom portáli. Čo všetko na ňom nájdete, ako sa zorientovať v spleti inzerátov, čo vám ponúknu, ako ich správne čítať a dobre im rozumieť a čo všetko urobiť, aby ste sa rýchlo a presne dostali k svojej nehnuteľnosti, zisťoval Vlado Voštinár v rozhovore s Michalom Pružinským z portálu Nehnuteľnosti.sk

Čo sa v poslednej dobe zmenilo, aké sú zvyky pri kúpe nehnuteľnosti? Ako to vidíte?

Proces kúpy nehnuteľností má určitú genézu. V minulosti to boli tradičné papierové letáky, inzercie v novinách a podobne. V poslednej dobe zaznamenávame prechod od tradičnej prezentácie v tlačených médiách k online. V rámci online nákupu nehnuteľností je tu však ešte ďalší  nadštandardný trend, spočíva v prechode od desktopu k mobilným zariadeniam a tabletom, prípadne k ich kombinácii. Správanie je spravidla také, že človek si ráno doma pozrie danú nehnuteľnosť na mobile, kým ešte nejde do práce. Uloží si ju do obľúbených a postupne, potom ako sa presunie do práce, si ju môže na počítači dopozerať a zanalyzovať. Ponuka nehnuteľností je stále menšia, ako dopyt a tým pádom je človek nútený reagovať veľmi promptne.

Môže sa teda stať, že ráno si to pozrie a kým príde z práce, je to predané?

Áno, môže sa to stať, keď človek príde z práce, často býva už neskoro.

Realitný portál Nehnuteľnosti.sk už funguje niekoľko rokov, chodí tam nepochybne veľa ľudí. Mnohí, ktorí nakupovali nehnuteľnosti, ho veľmi dobre poznajú. Ale niektorí sa na to ešte len chystajú. Ako by ste im ho predstavili?

My sa už dlhšiu dobu snažíme udržať si štandard najlepšieho realitného portálu na Slovensku. Zatiaľ sa nám to úspešne darí a určite v tom chceme pokračovať. V princípe je našim cieľom spájať ponuku s dopytom. Ponúkame inzerciu od developerov, realitných kancelárií až po súkromných inzerentov, aby mal návštevník portálu čo najširšiu ponuku a najlepší výber.

Takže prvým krokom je naklikať si vašu webovú adresu www.nehnutelnosti.sk, rozbalí sa vám tam všetko. A teraz poďme na jednotlivé inzeráty – čo si mám všímať?

Určite by som odporúčal zadať si v prvom rade lokalitu. Keď má návštevník širší záber, je možné v rámci filtra zakliknúť aj viacero lokalít. Následne treba vybrať určite kategóriu danej nehnuteľnosti, od bytu, domu, cez kancelárie až po reštauračné zariadenia alebo hotely. Je vítané, keď si klient rozklikne aj typ daného obchodu, čo znamená predaj, prenájom alebo výmena. Pre fajnšmekrov máme aj rozšírené vyhľadávanie, ktoré zahŕňa aj výber rozptylu výmery alebo keď sú rozhodnutí, či chcú novostavbu, pôvodný stav alebo rekonštruovaný, môžu si zadať aj užší filter. Ak záujemca nenájde to, čo hľadá, určite by som odporúčal agenta vyhľadávania. Je taká šikovná funkcia, ktorá je hlavne v tejto dobe, keď je ponuka klesajúca, veľmi výhodná. Pomocou nej si môžete dať zasielať novinky priamo do e-mailu alebo v prípade mobilnej aplikácie prostredníctvom notifikácií do telefónu.

Z vlastnej skúsenosti by som odporúčal chodiť na ten portál často a ak hľadáte tú svoju ideálnu nehnuteľnosť, nepremrhať príležitosť. Keď si rozkliknem inzerát, čo si mám všímať? Ktoré veci tam bývajú takpovediac nedopovedané?

Záleží to od kategórie nehnuteľnosti. Spoločným menovateľom je určite cena a fotky, ale veľmi užitočné je pozrieť si aj video alebo virtuálnu prehliadku, ktoré ponúka čoraz viac inzerátov. Vo vyhľadávacích kritériách stačí zakliknúť políčko „Video“ a systém vám tieto objekty vyhľadá. Je to veľmi praktické pri rozhodovaní, či ísť na obhliadku, alebo nie, pretože už na videu môže záujemca zistiť veľa detailov. Odporúčal by som však aj pozrieť si popis pod fotkami. Predídeme tak napríklad zbytočnej obhliadke prenájmu bytu, keď zistíme až na mieste, že prenajímateľ mal uvedený zákaz domácich zvierat a my vlastníme anglického buldoga. Majiteľ nám to asi nebude akceptovať. Potom napríklad pri predajoch bytov často v popise nájdeme informácie o občianskej vybavenosti alebo o obmedzeniach s financovaním či rôzne ďalšie komplikácie, ktoré sú tu upresnené. Pri pozemkoch si všímame hlavne inžinierske siete, alebo rozmery a orientáciu pozemku. To platí aj pre rodinné domy, lebo mnoho ľudí hľadá spálňu na východ, terasy na západ a hlavne vybudovanú kanalizáciu, a to býva uvedené len v popisoch.

Takže to sú informácie aj pre inzerentov, ktorí zadávajú jednotlivé ponuky na portál, aby boli obšírni a uviedli tam detaily.

Určite áno. Nemôžem hovoriť za všetkých, ale informácie, hlavne pri špecifických nehnuteľnostiach, sa nachádzajú len v popisoch.

Treba teda dobre čítať, aby ste nestrácali čas obhliadkami, o ktorých by ste mohli vopred vedieť, že vám nevyhovujú a zatiaľ vám tú vašu ideálnu nehnuteľnosť môže vyfúknuť niekto iný. A treba byť tiež rýchly pri kontaktovaní maklérov. Ako teda správne kontaktovať človeka, ktorý ma na danú nehnuteľnosť reálne fyzicky navedie?

Najjednoduchšou formou je kontaktný formulár, ktorý je už predvyplnený a stačí ho odoslať predávajúcemu. Avšak najrýchlejší spôsob je stále telefonický kontakt. My sme v rámci trendu prechodu k mobilným zariadeniam a tabletom pridali ďalšiu špecialitku, a to je kontaktovanie predávajúceho cez aplikáciu Whatsapp a Messenger. Môj osobný ďalší tip je, že keď chce človek čo najrýchlejšie zareagovať na inzerát, mal by si nastaviť toho agenta vyhľadávania a potom jednoducho zavolať. Takýmto spôsobom určite udrží krok s novou pridanou ponukou.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nehnuteľnosti.sk

Späť na video
Celý článok