Martin Čapo: Kúpiť, či žiť v prenájme? Tu sú základné otázky, ktoré by ste si mali zodpovedať

Martin Čapo: Kúpiť, či žiť v prenájme? Tu sú základné otázky, ktoré by ste si mali zodpovedať

Kúpa nehnuteľnosti patrí medzi najvážnejšie životné rozhodnutia a vo väčšine prípadov je najväčšou finančnou investíciou, s akou sa môžete stretnúť. Keďže toto rozhodnutie robíte zvyčajne len dva, tri krát za život, spája sa v prvom rade s veľkým pocitom neistoty. Pred kúpou si musíte zodpovedať na tri otázky:

 

  1. Mám kupovať? A ak áno, mám kupovať teraz?
  2. Ako si mám vybrať, aby som kúpil správne?
  3. Na čo si mám dať pozor a ako postupovať, aby som kúpu následne neoľutoval?

Všeobecný názor na to, či kupovať, je väčšinou jednoznačný – áno. Tvrdia to banky, pretože by vám radi požičali, tvrdí to štát, pretože občan s nehnuteľnosťou je zodpovedný občan s adresou a platiaci dane, tvrdia to zamestnávatelia, pretože sa stávate stabilnejším a pracovitejším zamestnancom, tvrdia to realitné kancelárie, rodinní psychológovia, finanční poradcovia, vaši už nehnuteľnosť vlastniaci známi, aj vaši rodičia.

Pravdou je, že potreba vlastniť svoje bývanie je v nás natoľko zakorenená, že len malý počet z nás volí inú cestu. Podľa prieskumov viac než 80 percent Slovákov je vlastníkom nehnuteľnosti, v ktorej býva a viac každý štvrtý z tých, ktorí nehnuteľnosť nemajú si ju plánujú kúpiť. Táto potreba je univerzálna na celom svete, možno len percentá sa mierne líšia.

Ak však odložíme emócie bokom, nájdeme tri racionálne dôvody v prospech kúpy vlastného bývania.

 

Pocit istoty

Vaše bývanie, aj keď je založené v prospech banky, je váš majetok, o ktorom rozhodujete vy. Na rozdiel od nájmu rozhodujete, ako dlho tu budete bývať, s kým tu budete bývať a o detailoch ako farbu vašich stien.

 

Finančná stabilita

Na rozdiel od nájmu, ktorého výška nájmu môže rásť či klesať, náklady na bývanie sa dajú plánovať na dlhšiu dobu vopred.

 

Tvorba osobného majetku

Nehnuteľností predstavujú jeden z najbezpečnejších nástrojov na sporenie.

Na druhej strane existujú i dôvody, pri ktorých kúpu vlastného bývania neodporúčam.

Nekupujte vlastné bývanie, ak nie je vaša finančná situácia stabilná.

Nekupujte vlastné bývanie, ak sú vaše životné pomery v procese zmeny.

Všeobecne najsledovanejším dôvodom vo verejnosti však je situácia na trhu nehnuteľností. Podľa mňa by to tak ale nemalo byť. Kúpa bývania je totiž riešením základnej ľudskej potreby, nie špekuláciou na burze.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon