Žiarovky, ktoré sú schopné odpočúvať

Žiarovky, ktoré sú schopné odpočúvať

Sledovať alebo odpočúvať ľudí pomocou kamier a mikrofónov stráca čaro utajenia. Po najnovšom sa to môže robiť podstatne sofistikovanejším spôsobom, pri ktorom zohrajú hlavnú úlohu špeciálne upravené žiarovky.

Zdroj: theburnin.com

Odpočúvanie pomocou žiarovky

S novým uplatnením žiaroviek prichádzajú vedci z izraelskej Ben-Gurion University. Práve tým sa po rokoch výskumov podarilo prísť s omnoho rafinovanejším spôsobom odpočúvania v bytoch, kanceláriách alebo iných priestoroch. Ten umožní napojenie žiarovky na špeciálny systém schopný do detailov rozpoznávať, o čom sa v danej miestnosti hovorí.Zdroj: techgig.com

Ako systém odpočúvania funguje:

- odpočúvacia žiarovka sa nastaví smerom k senzoru zachytávajúcemu zvukové vlny

- senzor zachytí komunikáciu vďaka tlakovým odchýlkam vyvolaným práve zvukom

- dáta získané pomocou takéhoto senzoru sa následne zapíšu do počítačového softvéru

- o následný prepis získaných dát v podobe zvukových stôp sa postará špeciálny algoritmusZdroj: in.bgu.ac.il

Dosah odpočúvania do 25 metrov

Vyššie uvedený systém odpočúvania bol viackrát testovaný, čím sa potvrdili predpokladané schopnosti a parametre zariadenia. Pre autorov modelu je kľúčový najmä dosah odpočúvania, ktorý má údajne 25 metrov, čo je viac ako pri ktoromkoľvek mikrofóne. Po túto vzdialenosť sa pomocou žiarovky dá dešifrovať komunikácia aj prehrávaná hudba.Zdroj: in.bgu.ac.il

S novou metódou odpočúvania sa nespájajú iba plusy. Okrem technických nedostatkov, napr. straty schopnosti odpočúvania po prekrytí svetla žiarovky, sa hovorí tiež o etických otázkach. Žiarovky sa totiž majú dostať do voľného obehu za cca 1000 USD, čo môže byť pre hackerov alebo mafiánov výhodná investícia uľahčujúca praktizovanie aktivít vedúcich k zásahom do súkromia či dokonca ku kriminálnej činnosti.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: theburnin.com, techgig.com, in.bgu.ac.il

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon