10 čísel z ergonómie kuchyne a kúpeľne

10 čísel z ergonómie kuchyne a kúpeľne

Zásady ergonómie majú jasné pravidlá. Viaceré sa spájajú s polohou vybavenia kuchyne a kúpeľne. V rámci nich sú určené rozmery a štandardné výšky, ktorých dodržanie nám zabezpečí pohodlie a bezpečnosť pri pohybe.

Zdroj: cersanit.com

1. Výška kuchynského drezu – 86 cm

Štandardná výška drezu je 86 cm, no v závislosti od výšky obyvateľov sa môže pohybovať v rozmedzí od 85 do 90 cm. Uvedená výška sa ráta v súvislosti s hornou hranou drezu, teda s úrovňou kuchynskej linky.

2. Výška odtoku v dreze – 55 cm

S rozmermi pre kuchynský drez súvisí aj odporúčaná výška odtoku. Ak je drez v štandardnej výške, potom by mal odtok dosahovať úroveň 55 cm. V rámci ergonomických zásad sa udáva aj odporúčaný priemer odtoku, ktorý má mať v takomto prípade 5 cm.Zdroj: terrylove.com

3. Výška nástennej batérie – 115 cm

Pre nástenné batérie zavesené nad kuchynským drezom je štandardom 115 cm. Pri stojatých batériách sa výška neuvádza, pretože tie sú nainštalované na úrovni hornej hrany drezu, teda na úrovni okolo 86 cm.

4. Výška umývadla v kúpeľni – 85 cm

Aj umývadlo v kúpeľni sa odporúča montovať v štandardnej výške. Tá dosahuje 85 cm, no niekde sa uvádza aj 90 cm, pričom oba z týchto údajov sú platné pre hornú hranu umývadla.Zdroj: kohler.ca

5. Výška nástennej batérie – 115 cm

Rozdiel vo výške nástennej batérie v kuchyni a v kúpeľni nie je žiadny. Podobne ako batéria nad drezom, aj tá nad umývadlom v kúpeľni by mala byť namontovaná vo výške 115 cm. 

6. Výška odtoku umývadla – 53 cm

Pri odtokoch umývadiel v kuchyni a v kúpeľni už rozdiely sú. Kým odtok pod kuchynským drezom sa má montovať na úrovni 55 cm, ten v kúpeľni sa odporúča umiestniť o 2 cm nižšie. Menší má byť aj jeho priemer, ktorý by nemal presiahnuť 40 cm.Zdroj: auroramilitaryhousing.com

7. Výška vane – 60 cm

Napriek tomu, že niektoré modely vane sú extrémne široké, ich výška by mala dosahovať „len“ 60 cm, aspoň tak to platí pre úroveň hornej hrany vane. Príliš vysoká vaňa by mohla spôsobovať komplikácie pri vstupe a výstupe aj ľuďom bez problémov s mobilitou. 

8. Výška batérie k vani – 75 cm

Zjednodušený prístup k sprche umožní namontovanie batérie len pár centimetrov nad úrovňou hornej hrany vane. Podľa zásad ergonómie má táto výška dosahovať 75 cm, takže len o 15 cm viac ako samotná vaňa.Zdroj: wayfair.com

9. Výška závesného WC – 40 cm

V prípade na zemi nainštalovaných WC závisí ich výška od vybraného modelu. Pri závesných modeloch ju určuje všeobecný rozmer, podľa ktorého má byť horná hrana tohto druhu WC na úrovni 40 cm. Rovnaká výška sa odporúča aj pre bidety.

10. Výška pisoára – 108 cm

Kto chce mať doma pisoár, tomu sa odporúča nechať si ho umiestniť až do výšky nad 1 meter. Štandardná výška jeho hornej hrany je totiž 108 cm, pričom odtok s presným priemerom 4 cm sa montuje na úrovni 35 cm.Zdroj: kohler.ca

Uvedené štandardné rozmery sú platné iba pre osoby s priemernou výškou a bez obmedzení mobility. V prípade akéhokoľvek obmedzenia sa musia prispôsobiť individuálnym nárokom danej osoby.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: snaidero.com, cersanit.com, terrylove.com, kohler.ca, auroramilitaryhousing.com, wayfair.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon