Hitom tohto leta je pastelové sklo – pozrite, ako rozveselí váš stôl

Hitom tohto leta je pastelové sklo – pozrite, ako rozveselí váš stôl

Keď sa tento rok nemôžete vydať do ďalekých krajín, preneste sa aspoň do ďalekej minulosti. Pastelové sklené riady boli moderné v 50-tych rokoch minulého storočia a vydržali na výslní viac ako 20 rokov. Dnes sa k nim dizajnéri radi vracajú a ponúkajú rôzne štýly pohárov, misiek a podnosov. Pozrite sa, aké vychytávky môžu vniesť farby do vášho každodenného života.

Nadčasové farebné sklo

Moderné pastelové sklo môže byť veľmi jednoduché a elegantné, stačí trochu popátrať v predajniach a e-shopoch. Dizajnérka Stephanie Hall sa napríklad pri výrobe skleného podstavca na torty inšpirovala tým, ktorý jej babička používala na domáci vanilkový koláč, ktorý sa v nedeľu popoludní podával s jahodovou želatínou a šľahačkou.

Zdroj: westwing.sk

Zdroj: architecturaldigest.com

Zmrzlinové poháre

Poháre na zmrzlinu či mliečne šejky v cukríkových farbách potešia aj deti. Na trhu nájdete jednoduché tvary, aj retro úlety, ktoré vyčaria spomienky z detstva.

Zdroj: next.co.uk

Zdroj: etsy.com

Retro a vintage vzory

Podľa toho, do akej miery ste „retro pozitívny“, sa môžete pustiť aj do odvážnejších kombinácií. Chce to trochu odvahy, pásiky, reliéfy či kvety vám to však pri popíjaní drinkov vynahradia.

Zdroj: etsy.com

Zdroj: athome.kimvallee.com

Zdroj: etsy.com

Vlastná výroba

Pastelové sklo si môžete vyrobiť aj sami zo starších sklených pohárov. Stačí si zohnať vhodnú farbu v kreatívnych potrebách a po namaľovaní poháre nechať „upiecť“ v rúre na vysokej teplote.

Zdroj: earnesthomeco.com

Zdroj: earnesthomeco.com

Pastely a zlato

Obľúbenou kombináciou na úžitkovom skle v polovici minulého storočia boli pastelové farby so zlatými okrajmi. Prinášajú so sebou punc mierneho luxusu. Úplným vrcholom v tejto kategórii sú legendárne výrobky národného podniku Stredoslovenské sklárne Zlatá Zuzana. Ak ich nezoženiete na bazároch alebo po známosti, v súčasnosti sa predávajú aj ich obnovené verzie pod značkou Czechoslovakia Jozef Stanik Art Deco.

Zdroj: etsy.com

Zdroj: starozitnosti.bazar.sk

Zdroj: etsy.com

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: westwing.sk, architecturaldigest.com, next.co.uk, etsy.com, earnesthomeco.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon