10 skvelých LED pásikov pre každý byt

10 skvelých LED pásikov pre každý byt

Vy ešte doma nemáte LED pásik? Tak to určite skúste! Môže byť bezpečnostným nočným osvetlením, priniesť jasné svetlo na pracovnú plochu, vytvoriť náladové scény, alebo si ho zožeňte preto, že je skrátka WAW. Prinášame vám 10 inšpiratívnych spôsobov, ako ho môžete vo vašej domácnosti využiť.

LED pásik je pozoruhodným objavom, ktorý sa hodí do každej domácnosti. Okrem toho, že je energeticky úsporný aj pri výkonnom osvetlení, neuveriteľne ľahko sa inštaluje. Väčšina kvalitných LED pásov je vybavená obojstrannou lepiacou páskou, stačí stiahnuť fóliu a pás nalepiť na určené miesto. Ich dĺžku si viete veľmi ľahko prispôsobiť, dajú sa jednoducho prestrihnúť nožnicami na požadovanú dĺžku. Môžete si ich kúpiť vo viacerých farebných prevedeniach, okrem tradičnej bielej rôznych odtieňov sú k dispozícii odtiene z RGB spektra – teda modrá, červená, zelená, fialová či ružová. To z nich robí nielen užitočných pomocníkov, ale aj pastvu pre oči. Ak vás stále nenapadá, ako by ste ich mohli využiť, pozrite si naše dizajnové inšpirácie.

1. Po schodoch, po schodoch...

Osvetlenie schodiska je veľmi užitočnou pomocou pri nočných potulkách, hlavne ak máte v dome starších rodinných príslušníkov so slabším zrakom alebo deti. Keď si dáte farebné, nebudete ho chcieť nikdy vypnúť.

Zdroj: denvertavern.net

Zdroj: denvertavern.net

2. Posvieťte si na cestu

Ak nechcete dať LED pásiky na stupne schodov, postačí aj na zábradlie. Rovnako efektne pôsobia aj v tmavej chodbičke na stene, kde vám vytýčia cestu.

Sydney, NSW, Designer Sam Crawford Architects, zdroj: houzz.com.au

3. Zaostrené na kuchynskú pracovnú dosku

Svetla v kuchyni nikdy nie je dosť a najviac ho potrebujeme pri varení na pracovnej doske. Nemusíte kvôli tomu kupovať novú linku, LED pásik stačí jednoducho pripevniť k linke vďaka lepiacej časti. LED pás s výkonom 4,8 W vytvorí len tlmené osvetlenie, ak však chcete solídne osvetlenie pre prácu, siahnite po páse s výkonom 12 W. Tu však treba myslieť aj na chladenie, pre tento účel sa používa napríklad hliníkový profil, na ktorý LED pás nalepíte.

Auckland, NZ, Designer: Strachan Group Architects, zdroj: houzz.com.au

Zdroj: Decoist

4. Kuchynské čaro

Nemusíte ostať iba pri podsvietení kuchynskej dosky, LED pásy môžete rovnako použiť aj na ambientné osvetlenie podlahy kuchyne, napríklad spodnej časti linky. Získate tak intímne svetlo, ktoré vás v tme spoľahlivo navedie k chladničke. Podsvietiť môžete tiež celý barový pult alebo kuchynský ostrovček.

Auckland, NZ, Designer: Armstrong Interiors, zdroj: houzz.com.au

Melbourne, Victoria, Design Contemporary Kitchen, zdroj: houzz.com.au

Zdroj: Nationallighting.ie

5. LED pásiky milujú sadrokartón

V moderných interiéroch je sadrokartón veľmi obľúbený. Tvoria sa z neho nielen podhľady, ale aj celé predsadené steny, niekedy aj so sadrokartónovými poličkami. LED pásiky sú pre tieto konštrukcie ideálnym partnerom, podsvietiť môžete celý obvod sadrokartónových podhľadov, alebo len lištu nad oknom či samotné police. Aby v spojení so sadrokartónom nepredstavovali riziko požiaru, je potrebné na sadrokartón namontovať najskôr ALU LED profil a až doň nalepiť LED pásy.

Wollongong, NSW, Designer: Luci D Interiors, zdroj: houzz.com.au

London, UK, Designer: TG Studio, zdroj: houzz.com.au

6. Stredobod kúpeľne

Ak v kúpeľni nechcete pri každej návšteve svietiť, lebo tým zbytočne znižujete životnosť žiaroviek, alebo vám chýba prídavné svetlo nad zrkadlom, skúste umiestniť LED pásik po obvode zrkadla. Je to najobľúbenejšia funkcia, ktorá sa dnes často využíva. Pásik má nízku spotrebu energie a vám sa naskytne možnosť dodatočného svetla. Dobrou voľbou do kúpeľne sú LED pásy s krytím IP 55, ktoré zvládnu aj vlhké prostredie, pre priamy kontakt s vodou sa však neodporúča krytie IP 65 - 68.

Zdroj: centophobe.com

Sydney, NSW, Designer: Red Lion Constructions, zdroj: houzz.com.au

7. Domáci wellness

Samozrejme, v kúpeľni máte nespočetné množstvo možností, môžete LED pásik umiestniť aj inam. Napríklad po obvode vane, sprchového kútu alebo nad členité výstupky v stene. Práve v kúpeľni hrá farebné osvetlenie významnú rolu, preto sa ho netreba báť. Dokáže to navodiť útulnú atmosféru ako vo wellness centre.

Zdroj: lumenslp.com

Zdroj: visualchillout.co.uk

8. Dokonalá expozícia

Nič nevyzdvihne vaše dekorácie lepšie ako podsvietenie LED pásikmi. Sú elegantné na otvorených policiach i v sklených vitrínach a veľmi pekne osvetlia aj knižnice.

Austin, USA, Designer: Bulhon Design Associates, zdroj: houzz.com.au

Zdroj: Decoist

9. Svetlo v skrini

S LED pásikmi v šatníku nájdete ten správny outfit aj o polnoci a budete sa cítiť ako hollywoodska hviezda. Ale oceníte ich aj v iných úložných priestoroch. Mimoriadne praktické môže byť aj v potravinových skriniach.

Designer Modern Kitchen, zdroj: houzz.com.au

Zdroj: superbrightleds.com

10. Jasnejšie ako hviezdy

Nesmieme zabúdať ani na naše exteriérové obytné priestory. Tam nám môžu LED pásiky spríjemniť romantické večery na terase, ale aj osvetliť komunikačné cesty, či už sa jedná o schody alebo chodníky. Alebo jednoducho podsvieťte všetky krásne miesta v záhrade, aby ste sa mohli kochať.

Phoenix, USA, Designer Corbin Reeves Construction, zdroj: houzz.com.au

San Francisco, USA, Designer: Kim Cladas Lighting Design, zdroj: houzz.com.au

Zdroj: aaaluxerolex.com

 

Zdroj: houzz.com.au, okay.sk, magazin.temponabytok.sk, eshop.casca.sk

Zdroj foto: instyleled.co.uk, houzz.com.au, denvertavern.net, Decoist, Nationallighting.ie, centophobe.com, lumenslp.com, visualchillout.co.uk, superbrightleds.com

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon