Domácnosti v EÚ dávajú na bývanie skoro štvrtinu výdavkov

Domácnosti v EÚ dávajú na bývanie skoro štvrtinu výdavkov

Chod domácnosti sa nezaobíde bez viacerých výdavkov. Žiadny z nich ale občanovi EÚ nesiahne do vrecka tak hlboko ako bývanie. To si už tradične ukrajuje skoro štvrtinový podiel zo všetkých nákladov na domácnosť. Inak tomu nebolo ani v roku 2019.

Najnovšie čísla Eurostatu, ktoré sa zaoberajú výdavkami domácností v členských štátoch EÚ za rok 2019, nepriniesli žiadne prekvapenie. Bývanie je naďalej najdrahšou položkou, za akú európske domácnosti platia. Podobne ako v predošlých rokoch, aj vlani si uchmatlo podiel na úrovni vyše 20 %.

Domácnosti dajú na bývanie 23,5 % výdavkov

Presný podiel nákladov na bývanie zo všetkých výdavkov domácností v EÚ dosiahol v roku 2019 až 23,5 %. Eurostat do tejto položky už tradične zahŕňa aj výdavky spojené s platbami za energie, medzi ktoré sa radí plyn, voda, teplo aj elektrina. Náklady spojené s vybavením domácnosti a jej údržbami už do tejto kategórie nepatria. Tie spadajú do samostatnej položky, ktorej v roku 2019 patril 5,5 % podiel.Zdroj: money.co.uk

Po bývaní ide najviac na dopravu a potraviny

Dvojciferný podiel zo všetkých výdavkov domácností v EÚ si neuchmatlo iba bývanie. 13,1 % z celkových výdavkov spadá do nákladov na dopravu. Len o 0,1 % menší podiel sa ušiel položke zahŕňajúcej potraviny a nealkoholické nápoje. Ostatné položky, ktoré sú súčasťou spotreby domácností v krajinách EÚ, dosahujú s výnimkou súhrnnej kategórie „Iné“ podiel pod 10 %.Zdroj: ec.europa.eu

Podiel ďalších výdavkov domácností v EÚ:

Hotely a reštaurácie

8,7 %

Kultúra a rekreácia

8,7 %

Výbava a údržba dom.

5,5 %

Oblečenie a obuv

4,6 %

Zdravie

4,4 %

Tabak a alkohol

4 %

Komunikácia

2,4 %

Vzdelávanie

0,9 %

 Iné výdavky

11,2 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Pozn. na záver: Eurostat do svojej štatistiky nezahrnul všetky položky, ktoré spadajú pod výdavky domácností. Chýbajú medzi nimi napríklad poistky alebo splátky úverov, ktoré sú takisto citeľnou položkou tvoriacou nemalý podiel z celkových nákladov.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: money.co.uk, ec.europa.eu

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon