Štartovacie bývanie – na týchto 5 vecí si dajte pozor

Štartovacie bývanie – na týchto 5 vecí si dajte pozor

V živote každého mladého človeka príde čas, keď sa rozhodne pre prvé samostatné bývanie. Či už chce odísť od rodičov alebo z prenájmu, výberu štartovacieho bytu sa oplatí venovať dostatok času a pripraviť sa na možné scenáre. S čím treba rátať?

Plocha bytu

Mladé páry či „singles“ od obytného priestoru vyžadujú, aby efektívne plnil všetky základné funkcie na čo najmenšom priestore, pretože od výmeru sa odvíja aj výška ceny. Rozloha takýchto štartovacích bytov sa zväčša pohybuje od 30 do 45 metrov štvorcových, ale vhodné dizajnérske zásahy dokážu vytvoriť pohodlné bývanie pre mladých aj na 27 m2. Je praktické radšej zľaviť z priestorových nárokov a zamerať sa na šikovné multifunkčné riešenia.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Dobrá lokalita

Na výbere prvého bytu je veľmi dôležitá výhodná lokalita. Netreba pod tým rozumieť byt v centre, ktorý prekračuje naše finančné možnosti, ale skôr polohu, ktorá má ľahkú dostupnosť z hlavných dopravných ťahov mesta a tiež blízkosť liniek a zastávok MHD, hlavne takých, ktoré sú ideálne pre naše body záujmu, akými sú práca, železničná a autobusová stanica. Pri novom bývaní si rozhodne treba zistiť aj v akej blízkosti sa nachádzajú potraviny, banka, všeobecný lekár, prípadne nemocnica. Malý byt v dobrej lokalite je tiež výhodnou investíciou, v budúcnosti ho môžete bez problémov prenajať.

Financovanie

Štartovacie byty s nízkou výmerou sú pre mladých výhodné hlavne kvôli nižšej cene. Ceny bytov však stále rastú a tak v krajských mestách treba rátať za 1-izbový byt 70 – 100 tisíc eur, v Bratislave môžu ísť ceny aj vyššie. V každom prípade je dobré mať jasno v tom, ako budete kúpu financovať. V súčasnosti už nikto nedostane úver na bývanie na celú výšku ceny nehnuteľnosti, poskytujú sa prevažne na úroveň 80 % a na výnimku 90 % z hodnoty nehnuteľnosti. Kupujúci teda často potrebujú ešte dofinancovať 10 – 20 % kúpnej ceny. Ak nemáte našetrené vlastné finančné zdroje, oplatí sa vám výhodná kombinácia pravidelného sporenia a stavebného úveru môjDOMOV od Prvej stavebnej sporiteľne, vďaka ktorej získate garanciu v podobe fixnej zvýhodnenej úrokovej sadzby 1,8 %.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Dispozícia interiéru

Pre štartovacie bývanie dnes nájdete na realitnom trhu staršie byty i novostavby, mnohé z nich sú už vopred prispôsobené pre optimálne využitie priestoru. Veľkou výhodou je balkón či lodžia, ktoré môžu svojim obyvateľom výrazne spríjemniť život. Šikovným riešením býva tiež „galéria“, teda pódiové umiestnenie spacieho priestoru pod stropom. Pri výbere sa treba tiež zamerať na svetlú výšku stropu, niektoré byty ju majú nadštandardnú a tak je v nich možné vytvoriť viacúrovňové bývanie alebo stavať nábytok čo najviac do výšky, čím sa ušetrí priestor. Pri malom byte treba zvážiť, či pre pohodlný život potrebujete aspoň jednu uzavretú izbu, alebo vám bude viac sedieť optické predelenie mobilnými stenami či prvkami.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Smart zariadenie

Pri plánovaní malého bytu veľmi pomôže, ak si vopred určíte funkciu jednotlivých častí bytu a šikovne rozložíte nábytok. Hlavnou zásadou je efektívne využiť priestor a nechať dosť voľného miesta na pohyb a aktivitu. Pre skladovanie sa najlepšie hodia vstavané šatníkové skrine, ktoré neraz plnia aj úlohu priečok bytu. Miesto na spanie môže byť riešené ako vstavaná posteľ či rozkladacia pohovka. Spoločenská časť bytu by mala dýchať a poskytovať dostatok miesta, aby ste sa v nej cítili príjemne bez pocitu stiesnenosti. V tejto časti by nemali byť väčšie skrine, ale len vkusne doplnený nábytok.

Článok bol napísaný v spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou

Zdroj foto: Nehnuteľnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon