Starému mestskému domu v Trenčianskych Tepliciach vdýchli nový život

Starému mestskému domu v Trenčianskych Tepliciach vdýchli nový život

Mestský dom z prvej republiky mal veľmi atraktívnu polohu pri kúpeľnom parku, za posledných 50 rokov však často striedal majiteľov a postupne sa znehodnotil jeho interiér aj exteriér. Jeho rekonštrukcie sa ujali traja mladí architekti a vytvorili malebný koncept Likérky – výrobne likérov spojenej s kaviarňou a terasou.

Zdroj: Lousy Auber

Mestský dom v Trenčianskych Tepliciach bol postavený v 20-tych rokoch minulého storočia a postupne slúžil ako mäsiarstvo, obchod a nakoniec ako herňa. Časté striedanie majiteľov prispelo k absolútnemu znehodnoteniu interiéru aj exteriéru stavby. „Klienti nás oslovili s ideou premeniť dom na výrobňu likéru, kaviareň a malý obchodík. Od začiatku sme uvažovali o nutnosti objekt očistiť od zmesi dobových nánosov a prinavrátiť mu genius loci. Na základe historických fotografií sme vrátili okenné otvory do pôvodných polôh. Pôvodné drevené priečelie objektu, smerujúce do ulice sme abstrahovali v podobe plastických drevených novotvarov vo farbe omietky,“ hovoria autori, Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek.

Zdroj: Lousy Auber

Kvalitný verejný priestor

Dom sa opäť otvoril do ulice i do parku. Prispeli k tomu nielen veľké okná na fasáde, ktoré odhaľujú do ulice interiér vrátane destilačnej aparatúry, ale aj terasa, ktorá nadväzuje na okolitý kúpeľný park. "Práve v tomto bode je počas teplých dní najlepšie vidieť spoločný výsledok snahy nielen o revitalizáciu objektu, ale aj okolitého verejného priestoru," dopĺňajú architekti.

Zdroj: Lousy Auber

Štyri zóny – štyri svety

Osou objektu prechádza chodba, ktorá delí prevádzku na štyri základné celky. Každý z nich má odlišný vzhľad podľa svojej funkcie. Obchodík s výkladom je stvárnený v bielej farbe a navodzuje dizajn lekárne. Namiesto liekov tu však dostanete kúpiť gin a likér s liečivými bylinkami, vyrobené priamo na mieste. Tmavozelená predsieň toaliet vedie do sivých hygienických miestností. Ostatné technické priestory, sklady či kotolňa majú biely obklad. Keramický obklad a dlažba sú spoločným charakteristickým prvkom, ktorý sa objavuje v každej z miestností.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Kaviareň je spoločenskou zónou, prevládajú v nej zemité béžové tóny. Použitie ornamentu v priestore umocňuje dobový charakter objektu a povahu výrobkov, ktoré tu vznikajú. Mäkké čalúnené sedenie, závesy, zrkadlá, či ambientné osvetlenie z opálových svietidiel podporujú príjemnú kaviarenskú atmosféru. Dominantou priestoru je dlhý barový pult z drevených tyčí, so zázemím vnoreným do nosnej steny.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Výroba a príprava sú farebnými protikladmi. Technologická časť funguje ako black box – na čiernom pozadí “svietia” destilačné nádoby a zrecie sudy. Priestoru vládne odhalená technológia, ktorá sprostredkúva návštevníkom kaviarne pohľad na proces výroby cez presklenú stenu. Táto kulisa podtrhuje samotnú podstatu celého objektu a toho čo sa v ňom odohráva.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Veľkým prínosom celého priestoru je terasa orientovaná do mestského parku. Plocha dláždená čadičovými kockami je prepojená s kaviarňou cez rozmerné presklené výplne. Terasa leží pod mohutnými lipami, ktoré v lete vytvárajú príjemný tieň. Vzhľadom na polohu voči mestskej promenáde je oddychovým miestom počas prechádzok a podieľa sa na oživení pohybu v meste.

Zdroj: Kuklica x Smerek

Autori: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek

Návrh: 2018 – 2018

Realizácia: 2018 – 2020

Adresa: Kúpeľná 574/1, Trenčianske Teplice

 

Zdroj: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, archinfo.sk

Zdroj foto: Lousy Auber, Kuklica x Smerek

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon