Zabudnite na jarné upratovanie! Urobte radšej jarný refresh vášho šatníka

Zabudnite na jarné upratovanie! Urobte radšej jarný refresh vášho šatníka

Prichádza jar a v diaľke sa črtá otváranie terás a obchodov. To je dobrá príležitosť pre revíziu šatníka, odstrániť z neho všetko staré a nepotrebné a otvoriť ho novým možnostiam. Urobte si z toho svoju súkromnú oslavu nového začiatku. Našich 10 tipov a nápadov môže byť inšpiráciou.

Zdroj: focusonstyle.com

1. Dôležité je začať

Vyhraďte si pár hodín a začnite triediť. Po zime a dlhom lockdowne treba odložiť nabok teplé veci, na druhú kopu jarné, ktoré skutočne milujete a vyčleniť tie, ktoré ste už dlho nevideli a máte pri nich rozporuplné pocity. 

2. Nič nevyhadzujte do koša

Keď poctivo triedime domáci odpad, bolo by nezodpovedné vyhadzovať do smetiakov obnosené či poškodené šatstvo. Oblečeniu, ktoré už nechcete, nájdite novú adresu. Darujte ho rodine, priateľom, charite alebo predajte na bazári. Poškodené kúsky odložte na handričky, záplaty alebo tvorivé dielne. Každý z nás má zopár modelov, ktoré síce už dlhšie nenosíme, ale nedokážeme sa ich vzdať. Ak ich máte príliš veľa, zamyslite sa, kedy v budúcnosti si ich oblečiete. Ak nenájdete vhodnú príležitosť v budúcom polroku, treba sa ich zbaviť.

Zdroj: Architectural Digest

3. Investujte do pekných vešiakov

Šatníky celebrít často vyzerajú ako butiky, dizajnéri totiž vytvárajú priestor s vizuálnym trikom pre jednoduché usporiadanie podľa typu oblečenia, zľava doprava, od svetlejších po tmavé. K tomu sú potrebné aj rovnaké pekne tvarované vešiaky, ktoré šaty nepokrčia. Vyhoďte dočasné drôtové a plastové verzie a nechajte si sadu serióznych vešiakov v optimálnom počte, ktorý dodržíte. Ak máte tendenciu nosiť niektoré kúsky spolu, zaveste ich v skrini vedľa seba. Vytvorte radšej dve šatníkové tyče nad sebou, ako jednu, získate tak viac miesta.

Zdroj: Doug Holt Photography

4. Vytvorte zóny

Rozdeľovače a organizéry uľahčujú vytvorenie zón pre každý typ oblečenia, v takých úložných priestoroch je potom jednoduchšie ukladať a hľadať veci. Ak vám to pomôže, pridajte aj koše alebo otvorené či priesvitné boxy. Určite nainštalujte aj vysokú policu na sezónne a zriedkavo používané predmety, získate ďalší úložný priestor.

Zdroj: KhongkitWiriyachan, Getty Images

Zdroj: amazon.com

5. Vpusťte svetlo

Keď sa chcete pekne nahodiť, mali by ste vidieť rozdiel medzi námorníckou a čiernou. Ak nemáte možnosť priviesť denné svetlo oknom alebo svetlíkom či využiť zapustené alebo stropné svietidlá,  inštaláciu LED pásikov určite zvládnete. Chladné biele žiarovky vám umožnia vidieť farby oblečenia v pravom svetle.

Zdroj: Architectural Digest, foto Roger Davies

Zdroj: IKEA

6. Vyskúšajte otvorené riešenia

Veľké šatníkové skrine so zatvorenými dverami sú drahé, zaberajú veľa miesta a sú rozhodne záväzné. Možno hľadáte skôr ľahší otvorený a svieži stojan na odevy. Funguje vo vnútri alebo mimo vašej skrine a môže mať veľa podôb - ako vaše oblečenie. Zaujímavým prvkom môže byť aj dekoratívny rebrík. Opriete ho o stenu a zavesíte naň košele. Alebo šatky. Alebo nohavice.

Zdroj: IKEA

Zdroj: Architectural Digest

7. Topánky treba vidieť

Každá žena túži po stene na topánky, často na ňu však nemáme dosť miesta. Keď nemáme toľko lodičiek, ako Carrie Bradshowová, môže nám postačiť aj polovica steny. No dobre, štvrtina. Dôležitý je systém uloženia. Je len na vás, či zvolíte štvorcové policové alebo textilné boxy alebo radšej kovové mriežky či tyčky, na ktorých sa lodičky pekne vynímajú.

Zdroj: Coveteur

Zdroj: IKEA

Zdroj: Architectural Digest

Dizajn Kelly Wearstler, zdroj: Julliard

8. Nájdite domov pre každú kabelku

Na ukladanie kabeliek sú ideálne police s posuvnými priečkami, ktoré sa prispôsobia ich veľkosti. Keď sú priečky priehľadné, poskytujú nám dobrý výhľad na celú kolekciu, farbu či materiálu. Výborne však poslúžia aj závesné úložné diely z transparentných textílií.

Zdroj: Julliard

Zdroj: Wish.com

9. Naštylizujte si šperkovnicu

Organizéry na bižutériu a šperky by mali byť praktické, ale môžu byť aj nádherným dizajnovým prvkom vo vašom šatníku. Ak vám to nevyhovuje, skúste plytké zásuvky, v ktorých môžete vidieť všetko na prvý pohľad, bez toho, aby ste sa museli prehrabávať.

Zdroj: Coveteur

Zdroj: Kelly Wearstler, Architectural Digest

10. Urobte zo šatníka šťastné miesto

Šatník nemusí byť len úložným priestorom, môže sa stať aj príjemným dekoratívnym miestom. Ak dokážete získať kútik pre svoje oblečenie a doplnky, môžete si ho ozdobiť kobercom, dekoráciou alebo aj stoličkou, ktorú určite prakticky využijete.

Zdroj: Architectural Digest, foto Claire Esparros

Zdroj: Architectural Digest, šatník Tyra Banks

Zdroj: Architectural Digest foto Douglas Friedman

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Architectural Digest

Zdroj foto: Architectural Digest foto Douglas Friedman, Getty Images, amazon.com, IKEA, wish.com, focusonstyle.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon