Prerábka bytu: Ako ju doviesť do úspešného konca a nezblázniť sa

Prerábka bytu: Ako ju doviesť do úspešného konca a nezblázniť sa

Väčšina Slovákov robí rekonštrukciu bytu len raz za život, takže je prirodzené, že nemajú dostatok skúseností. Či sa už chystáte na čiastočnú alebo kompletnú, prinášame vám overený postup, podľa ktorého môžete postupovať.

Menšia či väčšia rekonštrukcia?

Každý, kto plánuje stavebné úpravy interiéru, by si mal najprv pozrieť rôzne inšpirácie na prerábku bytu, na internete, v časopisoch, ale aj vo vašom okolí je ich určite dosť. To vám pomôže získať predstavu a nasleduje okresanie do reality. Väčšina slovenských bytov za svoj život neprešla žiadnou rekonštrukciou, takže sa treba zamyslieť aj nad technickým a bezpečnostným stavom materiálov, ako sú elektrické a vodovodné rozvody, stupačky či podlahy. Prerábka bytu je veľkou príležitosťou meniť a vylepšovať pôvodne dispozície starého bytu, ale aj obnoviť tieto prvky na hranici životnosti, aby ste o rok nemuseli rozoberať byt znovu. Samozrejme, všetko závisí od vášho rozpočtu, ale oplatí sa robiť „veľký tresk“ naraz, lebo ešte dlho potom nebudete mať na to chuť.

Návrh interiéru

Ak ste presvedčený, že chcete len vymeniť bytové jadro či renovovať kuchyňu, postačí vám aj návrh kúpeľňového či kuchynského štúdia, ktoré ho robia často gratis, ak si vyberiete ich produkty. Pri zmene dispozície bytu si môžete sami merať a kresliť do pôdorysu, ale oplatí sa prizvať aj interiérového dizajnéra, ktorý vám svojimi nápadmi upraví a vylepší dispozíciu bytu. Cena návrhu býva 150 – 300 €, v Bratislave môže byť však aj viac ako 500 €. Hlavne však nezabudnite na statika.

Zdroj: Dreamstime

Statický posudok

Zmena dispozície si v mnohých prípadoch žiada búranie alebo spájanie priečok. V tomto kroku potrebujete od statika presne vedieť, ktoré steny sú nosné a ktoré sú len priečky. Statik tiež navrhne, ako napr. rezať otvor do nosnej panelovej steny a čo všetko treba zabezpečiť, aby ste neohrozili statiku celého domu.

Stavebná firma či partia remeselníkov?

Pri plánovaní rekonštrukcie je to jedna z najdôležitejších otázok. Ak si najmete remeselníkov na jednotlivé práce, výhodou je nižšia cena, za prácu im zaplatíte možno až o 30 % menej, ako špecializovanej firme, na druhej strane je však veľa rizík. Pri partii živnostníkov musíte ako klient oveľa viac dohliadať, manažovať a kontrolovať ich. Robíte tak vlastne stavebný dozor. Zosúladiť ich všetkých do časového plánu, aby plynulo nadväzovali na seba, je pomerne zložité. Ak nie ste s prácou spokojný, remeselníci sa vždy vyhovárajú na tých druhých. Ak vám po roku začnú opadávať kachličky, domôcť sa reklamácie u živnostníkov je takmer nemožné. Mnohí nemusia živnosť už vôbec prevádzkovať. Ak zveríte prerábku bytu jednej firme, zaplatíte určite viac, máte však väčšiu istotu, že projekt bude vykonaný bez väčšieho úsilia v dohodnutom čase a kvalite. Jednotlivé práce väčšinou plynulo nadväzujú na seba a doba trvania prác býva 2 – 6 týždňov, podľa rozsahu a náročnosti. Ak máte podpísanú zmluvu o dielo, s reklamáciou nebývajú problémy.

Zdroj: Dreamstime

Výber majstrov a cenová ponuka

Nikto nemá peňazí nazvyš, ale len podľa ceny by ste sa rozhodovať nemali. Určite si prezrite referencie, prípadne sa opýtajte na skúsenosť známych. Najspoľahlivejšie sú firmy, ktoré vám ukážu realizované práce, otvorene komunikujú a za nič sa neskrýva ani na sociálnych sieťach. Vždy si vypýtajte cenovú ponuku od viacerých a porovnajte ich, ale hlavne porovnávajte porovnateľné. Ak je niektorá ponuka príliš nízka alebo premrštená, zbystrite pozornosť. Dôkladne si prejdite, či kalkulácia obsahuje všetky položky, ktoré sa môžu počas rekonštrukcie objaviť. Potom sa vám nestane, že odvoz stavebného materiálu vám bude firma kalkulovať navyše. Od firmy by ste mali chcieť čo najpodrobnejší rozpočet, aby ste následne vedeli položky pridávať alebo naopak odstraňovať. Cenová kalkulácia sa skladá z dvoch častí - cena za vykonanú prácu a cena za materiál. Materiál sa zvykne dopredu odhadovať, takže na konci nebudete prekvapený výslednou sumou. Každý jeden nákup by vám mala firma vydokladovať bločkami. Platí sa zvyčajne dopredu alebo postupne počas prác, ako záloha počas rekonštrukcie. Zvyšnú sumu za prácu zaplaťte až po riadnom dokončení rekonštrukčných prác. Pred každou rekonštrukciou uzavrite s firmou alebo živnostníkom zmluvu o dielo. Tá vás v mnohých prípadoch chráni pred neserióznými firmami. Kalkulácia je súčasťou zmluvy o dielo.

Ohlásenie drobnej stavby alebo stavebné povolenie

Aj keď je byt vo vašom vlastníctve, pri začatí rekonštrukcie potrebujete mať buď odsúhlasené stavebné povolenie, ak idete realizovať väčšie zmeny alebo vám stačí len ohlásenie drobnej stavby. Nezabudnite tiež upozorniť susedov, ktorí budú rekonštrukciu trpieť.

Naplánujte postup prác

Prerábka bytu má logickú nadväznosť. Minimalizujete tak náklady a čas na dokončenie. Veľkým problémom je vyťaženosť jednotlivých remeselníkov, na ktorých musíte čakať niekoľko týždňov. Rekonštrukcia sa tak zbytočne naťahuje, keďže jedna partia čaká na druhých. Bežným postupom je, keď si na výmenu rozvodov nájdete elektrikárov samostatne a na zvyšok máte jednu firmu, ktorá zastreší všetky profesie. Výmena a montáž okien alebo vstupných dverí zvyčajne robia montážnici firiem, u ktorých okná a dvere beriete.

Búracie a čistiace práce

Prvým krokom, hlavne pri rekonštrukcii jadra, kuchyne, či dispozície miestností, bývajú búracie práce. Odstráni sa sanita, dlažby, zárubne a byt sa pripraví na ďalšie kroky. Následne sa priestor vyčistí po zvyškoch búracích prác a je pripravený na začiatok rekonštrukcie.

Zdroj: onlinestavba.sk

Prípravné práce pre stavbu

Navozenie materiálu a nástrojov na stavbu. Nasleduje výmena elektrických rozvodov, ktorá býva v panelových bytoch dosť náročná. Nevyhnete sa zasekávaniu nových rozvodov do existujúcich panelov, čo je veľmi prašná a hlučná robota. Elektrikári po sebe nechajú naťahané rozvody hrubo omietnuté v stene. Pre potreby ďalších prác pripravia dočasný prívod elektriny.

Výmena okien a nahodenie omietok

Na začiatku rekonštrukcie sa zvyčajne menia okná. Je to najmä kvôli tomu, že nasledujú omietky. Nanášanie omietok trvá oproti ostatným prácam relatívne dlho. Kvalitné sadrové omietky sa robia ručne. V tomto kroku sa vyrovnávajú steny, ktoré sú takmer vo všetkých bytoch neskutočné krivé.

Rozvod plynu, vykurovanie a vodoinštalácia

Nová kuchyňa väčšinou mení dispozíciu spotrebičov. Treba tak skrátiť, premiestniť prívod plynu. Pri prerábke majitelia bytov často menia staré plechové radiátory za nové. Niekedy sa nevyhnú prerábke stupačiek kvôli inej rozteči radiátora alebo nevhodnému umiestneniu. Nasleduje výmena a inštalácia rozvodov vody v kuchyni a kúpeľni.

Obkladačské a maliarske práce

V ďalšej fáze nasledujú obklady v kúpeľni, v kuchyni a dlažby. V tomto čase je vhodné zmerať a dať vyhotoviť nábytok na mieru, ak ste ho nevedeli vymerať už skôr. Potom sa môžu kompletne vymaľovať steny.

Zdroj: Dreamstime.sk

Finálne elektromontážne práce

V tomto momente prichádzajú na rad opäť elektrikári, aby dokončili svoju robotu. Namontujú vypínače, zásuvky a tiež svietidlá.

Osadenie vchodových dverí

V tomto kroku prichádza osadenie a montáž vchodových bezpečnostných dverí. Jednak pretože skončili hrubé práce, ktoré by mohli dvere poškodiť a tiež predtým ako sa začnú klásť podlahy. Pri hotových dverách je jednoduchšie dorezať presnú veľkosť podlahy. Nevznikne tak zbytočná medzera prekrytá prechodovou lištou.

Podlahy, zárubne a dvere

Podlahy sú jasným znakom, že prerábka bytu sa konečne blíži ku svojmu koncu. Treba sa pripraviť na to, že podklad podlahy bude treba vyrovnať poterom, čo je najdlhšou časťou tohto procesu. Ako posledné sa osadia zárubne a dvere. Potom už prichádza príjemná časť a to je finálne zariaďovanie nábytkom.

Zdroj: Dreamstime

Koľko stojí prerábka bytu?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá, pretože závisí od rozsahu prác a rekonštrukcie. Orientačné sumy za niektoré základné práce si môžete pozrieť v našej tabuľke, všetky detaily je však ťažké obsiahnuť, navyše to závisí od cenovej hladiny zariadenia a vybavenia.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, domadoma.sk

Zdroj foto: Dreamstime, onlinestavba.sk

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon