Chcete bývať v novom do 3 mesiacov? Toto sú 3 kroky, ktoré musíte podniknúť

Chcete bývať v novom do 3 mesiacov? Toto sú 3 kroky, ktoré musíte podniknúť

Kúpa bytu či domu je náročný proces. Na nové bývanie sa určite tešíte, no pravdepodobne budete mať občas pocit, že vám všetko to plánovanie, obhliadky a administratíva prerastá cez hlavu. Aby bol celý proces jednoduchší, zamerajte sa na 3 dôležité kroky.

Získanie vlastného bývania predstavuje značnú finančnú aj časovú investíciu. Každé rozhodnutie by malo byť racionálne a dobre premyslené, nakoľko väčšina ľudí podstúpi kúpu nehnuteľnosti len raz či dvakrát za život. Súčasná trhová situácia ale nepraje tým nerozhodným.

Každoročne narastajú nielen ceny nehnuteľností, ale aj dopyty. Stúpajúci trend nezastavila ani pandémia. Podľa Národnej banky Slovenska v minulom roku došlo k medziročnému nárastu priemerných cien nehnuteľností až o 11,9 %. Naďalej sa zvyšuje aj počet nových hypotekárnych úverov a podmienky ich získania sú stále výhodné.

Bývanie vo vlastnom rieši veľký počet rodín aj jednotlivcov, ktorí túžia po istote a stabilite, alebo v nehnuteľnosti vidia investičnú príležitosť. V oboch prípadoch je potrebné vopred naplánovať jednotlivé kroky kúpy domu či bytu. Hlavným cieľom týchto krokov je získať dostatok času na výber konkrétnej nehnuteľnosti a zvládnuť finančné plánovanie.

Začnite s výberom spoľahlivého finančného partnera

Ak túžite po novom bývaní, no finančná situácia vám nedovoľuje kúpu nehnuteľnosti z vlastných peňazí, začnite s výberom správnej banky a jej produktov. V tomto kroku by ste sa nemali spoliehať iba na porovnanie hypotekárnych úverov z hľadiska úrokovej sadzby. Pozorne preštudujte aj fixáciu a rôzne ďalšie poplatky, ktoré s úverom súvisia.

Hypotekárne produkty rôznych bánk môžete porovnať sami, často je však výhodnejšie poradiť sa s hypotekárnym špecialistom. Je dôležité správne posúdiť vaše finančné možnosti. Práve na tento účel priniesla Prvá stavebná sporiteľňa nový produkt s názvom Úverový certifikát. Prostredníctvom certifikátu vás banka vopred informuje o všetkých parametroch možného úveru, či už na rekonštrukciu alebo dofinancovanie kúpy nového bývania. Jeho vystavenie je bezplatné. 

Úverový certifikát preverí vaše možnosti dofinancovania nehnuteľnosti a prinesie vám 3 mesiace na plánovanie nového bývania či prípadných detailov rekonštrukcie alebo zabezpečenie stavebnej firmy. K vydaniu certifikátu totiž nie je potrebné, aby ste už mali vybranú nehnuteľnosť, ktorú budete potrebovať dofinancovať. Počas 3-mesačnej platnosti certifikátu získate časový náskok pred ďalšími záujemcami, ktorí začnú finančnú stránku riešiť až po výbere nehnuteľnosti.

Nechajte si dostatok času na výber domu či bytu

Ak už poznáte svoje finančné možnosti, je načase určiť si hlavné priority a preferencie v novom bývaní. Výber domu či bytu sa aj vo vašom prípade bude riadiť niekoľkými hlavnými parametrami. Samozrejmosťou je cena, lokalita, stav nehnuteľnosti, rozloha či veľkosť pozemku. Zanedbať netreba ani občiansku vybavenosť, napríklad obchody či školy v okolí. Žiadna nehnuteľnosť nebude 100 % dokonalá, zvážte preto, ktoré aspekty sú pre vás najdôležitejšie a kde môžete urobiť kompromis.

Prieskum trhu a obhliadky nehnuteľností vyžadujú určitý čas. Rozhodne by ste nemali robiť unáhlené rozhodnutia alebo poľaviť z nárokov, ktoré sú pre vás najdôležitejšie, len aby ste mali výber nového bývania čo najrýchlejšie za sebou. Dôležitý je aj váš osobný dojem z konkrétneho bytu či domu. Občas však môže byť klamlivý, prehliadky preto absolvujte s niekým, kto do kúpy nie je zainteresovaný a ponúkne vám úprimný názor bez emócií.

Zostavte si presný rozpočet na zariadenie

Aj zariadenie nového bytu či domu vyžaduje včasné plánovanie. Postupujte opäť podľa svojich priorít. Začnite spotrebičmi dennej potreby, zariadením denných miestností, posteľami a úložným priestorom. Spíšte si zoznam všetkého potrebného a venujte čas prieskumu cien. 

Rozdeľte položky na tie, ktoré budú vyžadovať vyššiu investíciu a tie, na ktorých môžete ušetriť. Užitočná bude návšteva obchodu s nábytkom alebo prieskum na internete. Nezabúdajte ani na vybavenie záhrady, stavbu garáže či drobné terénne úpravy, ktoré môžu byť v prípade domu potrebné.

Pri kúpe nového bývania platí, že čím viac informácií na začiatku máte, tým menej nepríjemných prekvapení neskôr zažijete. Toto pravidlo sa týka samotnej nehnuteľnosti aj vašich finančných možností. Úspešná kúpa vysnívaného domu či bytu stojí na dobrej príprave, rozhodne ju preto nepodceňujte.

Obrázok


Zdroj: Článok vznikol v spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon