8 krokov k vytvoreniu najkrajšej skalky

8 krokov k vytvoreniu najkrajšej skalky

Zakladanie skalky je jednou z najzábavnejších a najkreatívnejších foriem záhradníčenia. Ak o nej už dlhšie uvažujete, možno vás nakopne 8 profesionálnych rád, ako vytvoriť krásnu a zaujímavú skalku, ktorá bude zosobňovať ducha vášho domova.

Zdroj: topbyvanie.sk

Aby ste si užili veľa zábavy, venujte príprave dostatok času a na prvý pokus nemyslite príliš vo veľkom. Pristupujte k svojej novej skalke ako k umeleckému dielu a navrhnite si ju presne podľa svojich predstáv. Pre bezproblémové zakorenenie rastlín je najvhodnejšie vysádzať skalku na jar, vtedy sa rastlinky ľahko ujmú. Jeseň je však ideálna pre založenie zeminy a kameňov, máte dostatok času na návrh skalky a prípravu podkladu. Do jari vrstvy pekne uľahnú a lepšie sa prispôsobia novému miestu.

1. Vyberte správne miesto

Na skalku vyberte chránené miesto, ale dostatočne oslnené, najlepšie orientované na východ alebo severovýchod. Južná orientácia je vhodná pre skalničky či rozchodníky, ktorým neprekáža priveľa slnka, ak však chcete „primiešať“ aj iné druhy, uvažujte o mieste s miernym tienením. Najvhodnejšie stanovisko je tam, kde máte vybudované posedenie alebo tade často chodíte, aby ste sa v nej mohli kochať. Skalka schovaná niekde v kúte v odľahlej časti stráca význam, nesplní svoj účel a nezáleží na tom, že to bude najkrajšia skalka v okolí.

Zdroj: Dreamstime

2. Na rovine či na svahu?

Skalky napodobňujú horské a skalné prírodné biotopy, takže potrebujú kopček. Svahovitý terén v záhrade je výhodou, ale vyvýšené miesto si môžete aj ľahko vyrobiť. Stačí, keď využijete vykopanú zeminu zo stavebných úprav alebo jazierka, prípadne si ju necháte naviezť. Odstráňte z nej burinu, korene či nepriepustné ílové „koláče“. Na podkladovú zeminu ide drenážna vrstva, teda riečny štrk alebo malé kamienky, ktoré zabezpečia odtok prebytočnej vody v období dažďov. Vrchných 20 cm by mala tvoriť zemina zmiešaná s kamienkami. Nemusí byť bohatá na živiny, skalničky na ňu nie sú zvyknuté. Mala by však vyhovovať rastlinám, ktoré sa chystáte do nej vysadiť, niektoré majú rady kyslejšiu pôdu, iné vápenatú. A potom idú kamene.

Zdroj: gardenia.net

Kyslomilné druhy: andromédka, arnika horská, astilba čínska, gaultéria, kalmia, kamzičník, pieris, prvosienka najmenšia, rododendron, vres, vresovec, zvonček alpínsky a bradatý

Vápnomilné druhy: arábka kaukazská, astra alpínska, hlaváčik jarný, horec, klinček sivý, lomikameň, plesnivec alpínsky, poniklec, rožec plstnatý, silenka, tarica horská, tarička

Andromédka, zdroj densiflora.sk

Astra alpínska, zdroj slovensketrvalky.sk

3. Kamene hrajú dôležitú úlohu

Skalka by mala pozostávať z jedného druhu kameňa, maximálne dvoch nekontrastných druhov, pričom kamene by mali tvoriť asi polovicu z plochy skalky. Nevyberajte ich náhodne, ale prispôsobte ich rastlinám, ktoré chcete pestovať. Kyslomilné skalničky majú rady žulu, rulu, nekarbonátový pieskovec alebo kremitý zlepenec. Medzi kyslé patria aj červenkasté ryolity a najmenej kyslé sú andezity. Pre vápnomilné skalničky je vhodný dolomit, travertín alebo vápenec, ktorý vyzerá pekne v kombinácii s bridlicou.

Zdroj: gardeningknowhow.com

4. Správne ich uložte

Rozvrhnite ich tak, aby neboli v geometrickom tvare, ale skôr náhodne, čo najprirodzenejšie. Striedajte väčšie kamene s menšími. Každý kameň by mal byť uložený tak, ako ležal v prírode, prípadne na povrchu nechajte tú jeho stranu, ktorá má zaujímavý tvar či štruktúru. Ak je kameň špicatý, ostrejšiu časť skryte do zeme. V pôde by mala byť zahrabaná aspoň tretina kameňa, aby bol pevne a stabilne uložený. V prípadne potreby ich upevnite menšími skalami a potom ich poriadne pritlačte. Medzi kameňmi doplňte štrk a nechávajte malé štrbiny, do ktorých neskôr vysadíte menšie skalničky. Väčšie plochy zase ponechajte pre väčšie či kobercovo rastúce skalničky. Nezabudnite nechať priestor okolo skalky, v ktorom sa budete pohybovať pri údržbe, ak bude rozmernejšia, vybudujte v nej aj cestičky pomocou plochých kameňov.  

Zdroj: Dreamstime

5. Vyberte správne rastliny

Keď sú kamene uložené a zemina uľahnutá, môžete začať s výsadbou rastlín. Nekupujte ich vopred zbytočne veľa, aby neboli príliš natlačené, maximálne 6 rastlín na m2. Typickou rastlinou v skalke je skalná ruža, teda skalnica strechová, ktorá má rozmanité odrody, darí sa jej na slnečnom a kamenistom mieste, nevyžaduje si veľa starostlivosti a prežije aj v suchých a mrazivých podmienkach. V skalke ju krásne dopĺňajú vysokohorské rastliny, rozchodníky, okrasné trávy, cibuľoviny, dreviny, trvalky, bylinky aj machy. Ak chcete, aby počas celej sezóny v skalke niečo kvitlo, zvoľte si rastliny s rôznym obdobím kvitnutia a kombinujte letničky a trvalky. Vyberajte aj druhy s rôznou farbou kvetu. Skombinovať ich môžete so zakrpatenými ihličnanmi a odrodami listnatých drevín menšieho vzrastu. Vyhýbajte sa však drevinám, ktoré dorastajú do veľkých rozmerov, ako aj takým, ktoré sa radi rozťahujú a utláčajú susedov, ako sú napríklad mäta, zimozeleň, brečtan či kapucínka.

Skalná ruža, zdroj: jardineriaon.com

6. Výsadba rastlín do skalky

Medzi kameňmi vyhĺbte jamku, do ktorej nasypte substrát, vhodný pre konkrétnu rastlinu, preto si vopred naštudujte, aké má nároky. Prispôsobte jej nielen substrát, ale aj stanovište v skalke. Nie všetky totiž znášajú celodenný úpek, alebo naopak úplný tieň. Po vysadení zasypte miesto okolo rastlín kamennou drvinou. Ochráni listy pred stykom s mokrou pôdou, ale napríklad aj pred slimákmi a pred prerastaním buriny.

Zdroj: plantedwell.com

7. Skalka je citovou záležitosťou

Okrem kameňov a samotných rastlín môžete vzhľad skalky dotvoriť aj inými prvkami. Môžete do nej vložiť rôznofarebné tvárnice, ktorými spevníte svah. Esteticky zaujímavé sú aj rôzne záhradné sochy, nemusia to byť zrovna trpaslíci, ale skôr objekty z prírodného kameňa alebo dreva. Veľmi decentne môžu dotvárať skalku aj mini fontány, farebný štrk či drevený domček. Ak ste kreatívni, možno si niektoré artefakty z kameňa, keramiky alebo dreva vyrobíte aj sami. Skrátka, je dôležité, aby ste zo skalky mali radosť.

Zdroj: Dreamstime

8. Ako sa starať o skalku

V skalke pravidelne odstraňujte burinu, kým je ešte malá a nemá hlboké korene, neskôr sa vytrháva ťažšie. Bujne rastúcim rastlinám po odkvitnutí skráťte výhonky, aby ste ich omladili a zároveň pribrzdili v raste. Väčšine skalničiek vystačí vlaha zo zrážok. Rastliny treba zalievať len v čase po vysadení a počas veľmi suchého a horúceho leta tak, aby ste ich nevyplavili. Skalničkám vyhovuje chudobná pôda. Ak ste ich vysadili do substrátu správneho zloženia, prihnojovať ich nemusíte niekoľko rokov. Neskôr môžete raz do roka použiť viaczložkové hnojivo.

Zdroj: Mark Turner / Getty Images

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, countryliving.com, topbyvanie.sk, zahradkar.sk

Zdroj foto: gardenia.net, densiflora.sk, slovensketrvalky.sk, gardeningknowhow.com, jardineriaon.com, plantedwell.com, topbyvanie.sk, Dreamstime, Getty Images

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon