Lady Gaga zachovala čudesný dom Franka Zappu v rockovej histórii

Lady Gaga zachovala čudesný dom Franka Zappu v rockovej histórii

Na tomto dome je kuriózne všetko – nielenže je postavený v bláznivom tudorovskom štýle, ale dlhé roky v ňom býval nekonformný rocker Frank Zappa, potom excentrická hviezda Lady Gaga a teraz zakotvil v rukách aktivistky Lizzy Jagger (áno, Mick Jagger je jej otec). Rocková línia zachovaná.

Zdroj: Zillow

Speváčka a herečka Lady Gaga je známa svojim extravagantným imidžom a umeleckou všestrannosťou, ale zdá sa, že má aj dobrý nos na príležitosti. A nielen hudobné. V minulom roku sa stala hviezdou filmového trháku Klan Gucci a predala v tichosti bez realitnej kancelárie legendárny dom Franka Zappu, v ktorom tvorila a nahrávala piesne takmer 5 rokov. Vyzerá to, že hľadá novú inšpiráciu, hoci nám sa zdá táto nehnuteľnosť inšpiratívna až – až.

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Kultový americký hudobník Frank Zappa kúpil rozprávkovo bizarný komplex z roku 1939 v 70-tych rokoch minulého storočia údajne len za 75 000 dolárov. Počas nasledujúcich dvoch desaťročí, až do svojej smrti v roku 1993, žil so svojou rodinou na pozemku, ktorého súčasťou je hlavný dom v tudorovskom štýle so šiestimi spálňami a piatimi kúpeľňami, ako aj apartmán pre zamestnancov. K dispozícii sú aj dva samostatne stojace hosťovské domy v modernom štýle, ktorý sa nápadne líši od architektúry hlavného sídla inšpirovanej starým svetom.

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Zappova vdova Gail žila v dome až do svojej vlastnej smrti v roku 2015, v lete nasledujúceho roka kúpila dom od Zappových detí Lady Gaga za približne 5,3 milióna dolárov. Krátko na to prezradila médiám, že „odpadla z nahrávacieho štúdia tohto domu", ktorého súčasťou bola aj Zappova stará zvuková aparatúra. Držiteľka Grammy tu nakoniec nahrala väčšinu svojho albumu Chromatica. Keď sa speváčka do domu nasťahovala, povedala, že toto obydlie je "veľmi zvláštne a magické" a dodala, že ho chce zrekonštruovať, ale aj "nechať také, aké je". Ťažko povedať, ako to nakoniec dopadlo. Keďže dom nebol nikdy predávaný verejne, rozsah speváčkiných rekonštrukcií nie je známy, a vlastne ani jej čistý zisk z predaja Lizzy Jaggerovej.

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Na papieri dosiahla Lady Gaga zisk 1,2 milióna dolárov, no všetky vykonané modernizácie museli byť veľmi nákladné vzhľadom na to, že hlavný dom je pomerne veľký – má takmer 650 m2. Dom sa tiež nachádza na takmer 23 ároch plne upraveného pozemku, takže päťročné náklady na údržbu asi tiež neboli malou sumou. Spolu s poplatkami za realitnú transakciu bol asi sedemciferný zisk značne skresaný. Ale čo by človek neobetoval pre lásku k hudbe a historickej tradícii? Hlavne keď má čistý majetok 150 miliónov dolárov.

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Aj keby to neprinieslo žiadny zisk, v dome Franka Zappu sa musí fanúšik rockovej hudby cítiť ako v raji. Mal v skutočnosti nie jedno, ale hneď dve nahrávacie štúdiá. Lady Gaga v čase kúpy v rozhovore povedala, že "celé suterénne podlažie" bolo len nahrávacie zariadenie. K tomu pridajme originálne múry, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Gaudí, dvojposchodovú umeleckú galériu, rozsiahle zbierky artefaktov plus okná s priezormi zachránené z historických ponoriek, skleník, strešný tenisový kurt, svieže záhrady a bazén v tieni stromov. Je jasné, že dom má hviezdne dedičstvo a my si vieme predstaviť, že otec by ho Lizzy Jagger rozhodne schválil. 

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Hlavnou rezidenciou Lady Gaga naďalej zostáva mega sídlo v Malibu v Kalifornii, niekoľkoakrový pozemok s panoramatickým výhľadom na oceán a jazdeckým zázemím, ktoré kúpila v roku 2014 za 22,5 milióna dolárov.

Zdroj: dirt.com, realtor.com

Zdroj foto: Realtor.com, Zillow

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon