Najhoršie je, keď s novým bývaním získate aj zlého suseda. Čo s tým? (podcast)

Najhoršie je, keď s novým bývaním získate aj zlého suseda. Čo s tým? (podcast)

Zlý sused sa môže stať niekedy našou nočnou morou. Menších susedských rušení sa dopúšťa každý z nás, keď máme napríklad oslavu a hudba či ruch z nej môže znieť až do neskorých večerných hodín. No čo ak natrafíme na suseda, ktorý nám začne znepríjemňovať náš život pravidelne a v neprimeranej miere? Ako sa môžeme brániť? Aké sú najčastejšie susedské spory a aké možnosti môžeme využiť na našu ochranu? Viac sa dozviete z rozhovoru s advokátom Milanom Ficekom z advokátskej kancelárie Ficek&Partners v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk.

 

Viac o tom:

  • ako nás môže stavebne ohroziť sused v paneláku
  • čo všetko by sme nemali počuť od susedov v meste a na dedine
  • za akých okolností môžeme chovať domáce zvieratá a koľko
  • aké sú problémy so susedmi a vecnými bremenami na pozemkoch
  • ako môžeme urovnať susedský spor mimo súdu
  • ako dlho trvajú susedské spory na súdoch a koľko to môže stáť

si vypočujte v rozhovore s Milanom Ficekom z advokátskej kancelárie Ficek&Partners a redaktorkou Zuzanou Majerčíkovou.

 

 

Ako môžem ohroziť susedovu stavbu či pozemok

Ak sa rozhodnete, že si chcete postaviť na svojom pozemku bazén v blízkosti susediaceho pozemku, tak musíte byť na pozore, aby ste kopaním neohrozili suseda a nespôsobili ste, aby sa napríklad jeho stavba zosunula. „Musíte vytvoriť také opatrenia, aby susedov pozemok či stavba neboli narušené staticky a nedošlo k zosuvu pôdy. To je taký najčastejší prípad s pozemkom,“ vysvetľuje advokát Milan Ficek. Podobne je to aj v situácii, keď si chceme renovovať svoj dom alebo pristavať ďalšiu časť domu. „Keď si rozšírite stavbu, tak môžete spôsobiť tienenie a to už je zásah, ktorý sa rieši na jednej strane v stavebnom konaní, ale niekedy sú aj také situácie, že to vyžaduje §127 Občianskeho zákonníka, “ pokračuje Ficek.Susedským sporom môže byť aj to, keď sa postaví napríklad garáž na hranici pozemku a voda zo strechy steká na vedľajší pozemok. Často sa susedia sporia aj o hranicu pozemku. Buď nie je hranica jasne určená alebo na danom mieste stojí oplotenie, ktoré nie je postavené tak ako by malo. Ficek odporúča pred kúpou pozemku či domu si dať premerať pozemok profesionálom. „Ideálne je mať presne zamerané body ako je pozemok oplotený. Predídete tej situácii, že budete potom riešiť niekoľkoročný, niekedy aj 10 ročný spor. Susedia sa niekedy bijú aj o 10 cm². Tie spory sú potom na jednej strane veľmi dlhé a na strane druhej náročné na čas a energiu.“

Pachy od zvierat na dedine sú prípustné

Pri domácich zvieratách v bytoch ale môže nastať problém. Nemusí ísť pritom len o zápach zo zvierat, ale celkovo pachy z bytov možno vyriešiť v rámci Spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov. „My najčastejšie riešime psov – či už výkaly na schodoch alebo v spoločných priestoroch či neustále zavíjanie. Niekedy ľudia nechávajú psov celý deň doma samých a stále štekajú. Toto prekáža veľa susedom.“ Na dedinách je podľa Ficeka normálne, že ľudia pália veci, najmä na jar a prechádzajú dymy od susedov aj na náš pozemok. Ak je to bežné a nie je to nad mieru primeranú pomerom a robia to všetci okolo, tak je to akceptovateľné. „Akonáhle by ste tam stále chceli niečo páliť - ľudia pália častokrát gumy na záhradách, čo nie je prípustné, tak tam môžu zasahovať aj do životného prostredia. Nielen, že susedov ohrozujú, ale zasahujú aj do životného prostredia.“ V súvislosti s pachmi si advokát spomína aj na prípad, keď si klient kúpil byt v zime nad kaviarňou. „Prišla jar, leto a zákazníci sedávali dva metre pod jeho oknami a fajčili. Ten dym mu vychádzal do bytu a skončilo to tak, že mu pristál popolník v okne. To bol taký extrém. Nakoniec sa to riešilo aj trestnoprávne, lebo išlo o poškodenie cudzej veci.“ Pred kúpou bytu by sme si preto vždy mali skontrolovať, čo sa nachádza v bezprostrednom okolí, aby sme predišli podobným skúsenostiam.

Obťažovať nás môžu aj stromy od susedov

Ak nám prerastajú vetvy alebo korene na náš pozemok od susedov, tak ich máme právo odstrániť, pretože všetko čo ide od hranice pozemku smerom hore je naše. Odstraňovať rastliny od susedov však nemôžeme ako sa nám zachce. „Môžete odstrániť korene aj vetvy, ale musí to byť vo vegetačnom období, teda v čase, keď je kľud a rastliny nerastú, aby nedošlo k znehodnoteniu rastliny, stromu alebo kríku.“ Niektorí ľudia si však zákon vysvetľujú podľa Ficeka svojvoľne. Napríklad keď sused susedovi odreže strom. V tomto prípade môže ísť aj o trestný čin. „Pamätám si situáciu, kedy prevísal strom a sused to riešil tak, že vstrekol nejakú chemikáliu do koreňov a daný strom vyschol. Nakoniec sa to zistilo vrtmi pri koreňoch, že sa tam dostala nejaká chemikália, ktorá spôsobila odumretie stromu. To už vlastne hraničí aj s trestným činom.“

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon