Najekologickejšie stavebné materiály

Najekologickejšie stavebné materiály

Stavebných materiálov s prívlastkom „eko“ je na trhu stále viac. Nie všetky sú skutočne zdravými, šetrnými a ohľaduplnými voči životnému prostrediu. Priaznivcov udržateľnej architektúry si získavajú skôr dobrým marketingom. Ten nepotrebujú pravidelní víťazi rebríčka najekologickejších stavebných materiálov, ktoré spĺňajú prísne zelené kritériá a budovy, pri ktorých realizácii sa použijú, menia na zdravšie, šetrnejšie a trvácnejšie.

Aké kritériá musí spĺňať ekologický stavebný materiál:

- stavebný materiál musí byť vyrobený z obnoviteľnej suroviny

- pokiaľ nie je z obnoviteľnej suroviny, musí sa dať recyklovať

- zložky v danom materiáli musia byť biologicky odbúrateľné

- zber alebo ťažba materiálu sa vykonáva len na lokálnej úrovni

- spracovanie materiálu musí prebiehať udržateľným spôsobom

- pri výrobe, spracovaní alebo použití sa nepoužívajú škodlivinyZdroj: wikimedia.org – Vmenkov

Najekologickejšie stavebné materiály:

Certifikované drevo

Aj keď drevo je ako prírodný materiál všeobecne považované za ekologický stavebný prvok, nie vždy plní uvedené kritériá. Problémom sa stáva najmä ťažba v lese, ktorý sa neobnovuje, či export materiálu do vzdialených krajín. Environmentálne inštitúcie tak odporúčajú stavať z dreva, ktoré má certifikát FSC (Forest Stewardship Council). Ide o celosvetový certifikát pre drevo získané z tzv. zodpovedne obhospodarovaných lesov, v ktorých sa kladie dôraz na šetrnosť, ochranu prírody a znižovanie uhlíkovej stopy.Zdroj: ecohome.net

Bambus

Najväčším pozitívom bambusu využívaného ako stavebný materiál je jeho čistota. Tá vyplýva z pestovania bez pridaných hnojív, ktoré udržiavajú zloženie materiálu bez chemických látok. Ďalším plusom z hľadiska udržateľnosti je rýchla obnova dreviny, ktorá sa dokáže obnovovať zhruba každých 7 rokov. Bambus sa ako zelený materiál osvedčil aj pri výrobe nábytku alebo iných doplnkov, ktorá nevyžaduje náročné a prírodu zaťažujúce výrobné alebo technologické procesy.Zdroj: archdaily.com

Tehly z nepálenej hliny

Materiál, ktorý je v mnohých krajinách známy ako adobe, si u nás nachádza uplatnenie skôr výnimočne. Do úzadia ho vytlačili najmä pálené tehly, ktoré zďaleka nie sú také čisté a šetrné ako tie z nepálenej hliny. Ich prednosťou je dobrá regulácia vlhkosti či schopnosť akumulovať teplo a pohlcovať elektrosmog. Plusom je aj výroba z lokálnych zdrojov a možnosť opätovnej recyklácie.Zdroj: rangeinn.com

K trojici uvedených materiálov patria aj ďalšie prvky, ktoré prispievajú k rozvoju udržateľnej architektúry. V ich prípade zohráva hlavnú úlohu najmä recyklácia. Príkladom je recyklovaný kartón či recyklované sklo. Medzi ekologické materiály schopné plniť viaceré zelené kritériá sa radí aj konopný betón. 

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: bamboou.com, wikimedia.org – Vmenkov, ecohome.net, archdaily.com, rangeinn.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon