TOP 10 najväčšie mestá sveta: lesk a bieda gigantov

TOP 10 najväčšie mestá sveta: lesk a bieda gigantov

V našej malej Európe ani jednu hviezdu z tohto rebríčka nenájdete. Najväčšie mestá sveta v počte obyvateľov sa nachádzajú väčšinou v Ázii, dve v Amerike a jednu pozíciu získala Afrika. S výnimkou japonských aglomerácií sú pre ne typické obrovské kontrasty – na jednej strane monumentálny luxus, na druhej nekonečné chudobné slumy. Pozrite sa, ako sa žije v najväčších mestských kolosoch planéty.

10. Osaka, Japonsko – 19,2 miliónov obyvateľov

Japonské mesto Osaka je nielen druhým najväčším mestom Japonska, ale aj číslom 10 na svete podľa počtu obyvateľov a tiež v rebríčku Economist Intelligence Unit miest najlepších pre život. Je hlavným finančným centrom Japonska a je uznávané ako jedno z najviac multikultúrnych a kozmopolitných miest v krajine. Obyvateľom sa tam žije dobre aj vďaka medzinárodnému centru výskumu a vývoja a niekoľkým významným univerzitám. K známym turistickým pamiatkam v meste patrí Hrad Osaka, veľké akvárium Kaiyukan, koleso na výstavisku Expocity a Shitennō-ji, jeden z najstarších budhistických chrámov v Japonsku.

Zdroj: Dreamstime

9. Peking, Čína – 20 miliónov obyvateľov

Peking je hlavné mesto Čínskej ľudovej republiky a po stáročia správnym a kultúrnym centrom krajiny. Je globálnym mestom a intenzívne sa rozvíja vo finančnom i obchodnom sektore. Pre svojich obyvateľov však nie je veľmi príjemným miestom pre život, pre zhoršené životné prostredie v posledných rokoch dosiahlo len 41. miesto. V Pekingu sa nachádza známe námestie Tchien-an-men či Zakázané mesto, komplex palácov a chrámov, kde v minulosti vládli čínski cisári, teraz v ňom sídlia najvyšší funkcionári komunistickej strany. Má však iné superlatíva, pekingské metro, najstaršie v Číne, je svojou dĺžkou druhým najdlhším systémom na svete.

Zdroj: kayak.com

8. Bombaj, India – 20,2 miliónov obyvateľov

Bombaj je druhým najväčším mestom Indie, tvorí 70 % ekonomiky krajiny a má najväčší podiel HDP v Indii. Rozkladá sa pôvodne na 7 ostrovoch, ktoré sú dnes spojené do pevniny. Bombaj je známy aj svojím filmovým a televíznym priemyslom, sídli tu aj populárny Bollywood, čo je neformálne meno jedného z centier indického filmu. Je však aj mestom kontrastov, v Bombaji sa nachádzajú najväčšie štvrte chudoby v Indii, slumy, kde sa natáčal aj oskarový film Milionár z chatrče.

Zdroj: unequalscenes.com

7. Dháka, Bangladéš – 20,3 milióna obyvateľov

Najväčšie mesto krajinky v južnej Ázii medzi Indiou a Barmou je podľa populácie nielen siedme najväčšie, ale aj šieste najhustejšie obývané mesto na svete. Je centrom politického, ekonomického a kultúrneho života v Bangladéši. Je sídlom bangladéšskej vlády a mnohých vzdelávacích, vedeckých, výskumných a kultúrnych organizácií. Mesto predstavuje 35 % bangladéšskej ekonomiky.

Zdroj: Sandeep MM, Creative Commons BY-NC

6. Káhira, Egypt – 20,5 miliónov obyvateľov

Káhira je hlavné a najväčšie mesto Egypta. Leží na ploche 214 km² na brehoch a ostrovoch rieky Níl, na severnom konci jej púštneho údolia, kde sa začína rozvetvovať do svojej delty. Je tiež najľudnatejším mestom Afriky a významným kultúrnym a duchovným centrom arabského a islamského sveta, ktorým sa stalo už v stredoveku. Kozmopolitný charakter dodáva mestu aj prítomnosť početnej koptskej kresťanskej menšiny, keďže Káhira je aj centrom koptskej ortodoxnej cirkvi v Egypte. Pretlak obyvateľov sa pokúšala egyptská vláda riešiť budovaním satelitných miest  (Mesto 6. októbra, Mesto 15. mája, Mesto 10. Rammadánu, Madínat Sadat, New Cairo) v blízkom či vzdialenejšom okolí. Napriek všetkej snahe miestnych úradov o nejakú formu regulácie sa Káhira i naďalej nekontrolovateľne rozrastá do okolia a počet jej obyvateľov sa prudko zvyšuje.

Zdroj: egypttoursportal.com

Zdroj: Reuters

5. Mexico City, Mexiko – 21,7 miliónov obyvateľov

Mexico City je hlavné a najväčšie mesto Mexika, a tiež najľudnatejšie mesto Severnej Ameriky a najväčšie španielsky hovoriace mesto na svete. Nachádza sa na vysokej mexickej centrálnej plošine v nadmorskej výške 2 240 metrov. Metropolitná oblasť predstavuje približne 22 % HDP krajiny. Hlavné mesto Mexika je zároveň najstarším hlavným mestom v Amerike a jedným z dvoch, ktoré založili domorodí obyvatelia.

Zdroj: Marco Bottigelli/Getty Images

Zdroj: britannica.com

4. Sao Paulo, Brazília – 21,8 miliónov obyvateľov

São Paulo je najväčšie mesto Brazílie. Nachádza sa 400 km od mesta Rio de Janeiro a 1 030 km od hlavného mesta Brazília. Má rozlohu 1 523 km² a je to najľudnatejšie mesto na južnej pologuli a významné globálne mesto. Kraľuje v mnohých svetových rebríčkoch „TOP 10“ - je tretím na svete v počte mrakodrapov, podľa Mystery Shopping International mu patrí 9. najluxusnejšia ulica sveta Oscar Freire Street, nachádza sa tu najväčšie obchodné centrum v Latinskej Amerike, Centro Comercial Leste Aricanduva s 365 000 m2 zastavanej plochy a tiež najväčší nemocničný komplex v Latinskej Amerike, Hospital das Clínicas of the University of São Paulo s 352 000 m2 zastavanej plochy. Ako väčšina miest v našej „hitparáde“ je však aj mestom obrovských kontrastov. Jeho rozrastajúci sa komplex slumov, ktorí miestni volajú „Favelas“ je známy na celom svete.

Zdroj: wsfurlan/iStockphoto

3. Šanghaj, Čína – 26,3 miliónov obyvateľov

Turisticky obľúbené najľudnatejšie mesto Číny je významným hospodárskym centrom krajiny. Rozprestiera sa okolo ústia rieky Jang-c’-ťiang do Východočínskeho mora a od roku 2004 je najväčším prístavom sveta. Na území metropoly bez vonkajších predmestí je podľa oficiálnych údajov hustota zaľudnenia 16 843 obyvateľov na km², v skutočnosti však žije v Šanghaji „načierno“ ďalších 4 - 5 miliónov ľudí. Šanghaj na rozdiel od mnohých čínskych miest neoplýva stredovekými pamiatkami. Dominantu mesta v štvrti Chuang-pchu tvorí pamiatkovo chránený Bund - nábrežie lemované výstavnými výškovými budovami bánk, obchodných spoločností a hotelov z počiatku 20. storočia. Na druhom brehu sa vo štvrti Pchu-tung vypína 468 m vysoká veža Perla Orientu z roku 1995, panorámu tejto modernej štvrti dotvára od roku 1998 mrakodrap Ťin Mao s 88 podlažiami, najvyššia budova Číny a piata najvyššia budova sveta.

Zdroj: wikipedia.org

2. Dillí, India – 29,4 miliónov obyvateľov

Najväčšie mesto Indie je indickou metropolou so zvláštnym členením. V rámci Dillí sa nachádza aj hlavné mesto Indickej republiky Naí Dillí (ľudovo Nové Dillí), ktoré je neoddeliteľnou súčasťou mesta a sídlom federálnych vládnych orgánov. Mesto bolo postavené na návrh britského architekta Edwina Lutyensa, skladá sa z veľmi bohatých štvrtí aj chudobných slumov. Dillí sa nachádza južne od Starého mesta, ktoré nechal vystavať mughalský cisár Šáhdžanáh a zahŕňa veľké množstvo historických pamiatok.

Zdroj: umultirank.org

Zdroj: hocikam.sk

1. Tokio, Japonsko – 37,4 miliónov obyvateľov

Tokio je hlavné a najväčšie mesto Japonska, na rozdiel od ostatných ázijských metropol však trhá nielen rekordy v hustote populácie, ale aj v kvalite života svojich obyvateľov. Hoci ho v tomto roku predbehla japonská Osaka, ešte vlani sa umiestnilo v rebríčku Economist Intelligence Unit miest najlepších pre život na 10. mieste. Ako jedno z najvýznamnejších svetových miest má viac ako 13 miliónov obyvateľov žijúcich v 23 centrálnych mestských častiach a cez deň sa tento počet zvyšuje o 2,5 milióna pracujúcich a študentov z okolitých oblastí. Tento efekt je ešte výraznejší v troch centrálnych častiach Čijoda, Čúó a Minato, ktorých populácia je menšia ako 300 000 v noci, ale väčšia ako 2 milióny cez deň. Tokio je najväčší dopravný uzol železničnej, cestnej a leteckej dopravy. Má najväčšiu metropolitnú ekonomiku na svete s HDP dosahujúcim až 1,316 biliónov dolárov, čo je viac ako ôsma najväčšia ekonomika sveta. Trend jeho rozrastania sa postupne spomaľuje kvôli rastu populácie a vysokým nákladom na život v meste. V tomto roku bolo Tokio označené ako 5. najdrahšie mesto na svete.  

Zdroj: universalweather.com

Podobné články o výnimočných miestach, ako Najväčšie letiská sveta, Najvyššie budovy na Slovensku, či Najkrajšie súkromné ostrovy na predaj vám prinášame pravidelne a veríme, že vás zaujmeme aj ďalšími.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Shutterstock, Dreamstime, kayak.com, unequalscenes.com, Sandeep MM, Creative Commons BY-NC, egypttoursportal.com, Reuters, Marco Bottigelli/Getty Images, britannica.com wsfurlan/iStockphoto, wikipedia.org, hocikam.sk, umultirank.org, universalweather.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon