Top 12 súkromných ostrovov na predaj

Top 12 súkromných ostrovov na predaj

V poslednom čase každý z nás aspoň na chvíľu zatúžil bývať na opustenom ostrove. Pre tých, ktorí majú seriózne úspory, však môže byť súkromný ostrov realitou. Prinášame 12 najkrajších, ktoré sú na predaj. Teda, ešte koncom roka 2020 boli. Uvidíme, ako rýchlo sa rozchytajú...

Slovo „izolácia“ pochádza z latinského ostrova „insula“, čo znamená ostrov. No hoci za posledný rok stúpol záujem o kúpu súkromných ostrovov kvôli pandémii až päťnásobne, ešte stále sú mnohé na predaj. Je to aj kvôli tomu, že kúpiť súkromný ostrov a získať či vybudovať na ňom aj uspokojivé obytné podmienky nie je vôbec jednoduché. Jeden z najznámejších svetových vizionárov, Sir Richard Branson, napríklad kúpil svoj vlastný súkromný ostrov v 70-tych rokoch za 120 000 dolárov. Podľa vládou uložených obmedzení však musel do štyroch rokov vybudovať letovisko, inak by sa ostrov vrátil späť štátu. Branson venoval nasledujúce tri roky a 10 miliónov USD tomu, aby sa jeho územie premenilo na dnes už slávny ostrov Necker. Súkromné ostrovy skrátka okrem vlastného kúsku raja skrývajú aj mnohé úskalia. Čo musia ich nádejní vlastníci podstúpiť?

Financie a tak ďalej

Určite vás neprekvapí, že záujemca o súkromný ostrov musí mať veľa peňazí a málokedy sa dopočujete, že by ho kupoval na hypotéku. Ceny ostrovov závisia od mnohých faktorov. V súčasnosti je najlacnejším ostrovom na predaj maličký kúsok zeme bez infraštruktúry na Bahamách (1,1 milióna amerických dolárov) a najdrahším ostrov Rangyai v Thajsku, ktorý sa rozprestiera na 44,5 hektároch a stojí 160 miliónov dolárov. To je však len začiatok. V závislosti od polohy ostrova musí kupujúci splniť určité environmentálne predpisy. Niektoré vlády umožnia kupujúcim rozvinúť iba určité percento ostrova, a aj to musia dodržiavať prísne pokyny týkajúce sa životného prostredia. Dôležité je tiež zabezpečiť sebestačnosť ostrovného života. Musí sa brať do úvahy všetko od kanalizácie po výrobu energie a satelitov pre internet a komunikáciu. Ostrovy obklopené slanou vodou musia rátať aj so zariadeniami na odsoľovanie.

Obmedzenia súkromného raja

Veľký vplyv na náklady zobytnenia má aj blízkosť civilizovaných území. Ak kúpite ostrov na osamotenom a nerozvinutom mieste, budete musieť vziať pri budovaní domova do úvahy náklady na prepravu materiálu a odborníkov. Aj pri úrovni súkromia treba rátať s obmedzeniami. Ľudia na jachtách napríklad môžu kotviť a usporiadať párty pár metrov od brehu. Dobrým príkladom je opäť Bransonov ostrov Necker. Samotný pozemok je v jeho súkromnom vlastníctve, ale podľa právnych predpisov britských Panenských ostrovov sú všetky pláže až po hranicu hlbokej vody vlastníctvom britského kráľovstva a preto sú prístupné verejnosti. Samozrejme, treba ešte brať do úvahy aj prírodné katastrofy, takže je rozumné zvážiť budúcu udržateľnosť každého súkromného ostrova. Povodne a hurikány v Karibiku sú zvyčajne intenzívne, zatiaľ čo grécke ostrovy môžu so svojimi kopcami ponúknuť lepšie možnosti.

1. Ostrov Rangyai, Thajsko - 160 000 000 dolárov

Thajsko je bohaté na idylické ostrovné útočiská, takže nie je prekvapením, že na trhu je niekoľko ohromujúcich príkladov. Jedným z nich je aj spomínaný ostrov Rangyai. Prvotriednu nehnuteľnosť z neho robí blízkosť obľúbeného turistického ostrova Phuket a letoviska Coconut Island. Ostrov má rozlohu 44,5 hektára a môže sa pochváliť infraštruktúrou, ako je sladká voda, elektrický generátor a spoľahlivý signál pre mobilné telefóny. Medzinárodné letisko Phuket sa nachádza 20 minút jazdy loďou a najbližšie mesto je vzdialené 10 minút. Navyše, miestnu krajinku tvoria pláže s bielym pieskom a svieže tropické lesy s 360-stupňovým výhľadom na okolité ostrovy.

Zdroj: theceomagazine.com

2. The World Islands, Dubaj – cena podľa dohody

V Dubaji sa nič nerobí polovičato a dôkazom toho sú aj „Svetové ostrovy“,  čiže skupina 300 umelých súkromných ostrovov tvarovaných podľa svetových kontinentov. Nachádzajú sa neďaleko pobrežia Dubaja a sú navrhnuté tak, aby poskytovali majiteľom nebývalú úroveň súkromia a exkluzivity. Ostrovy budú rozdelené do štyroch kategórií: súkromné ​​domy, sídla, letoviská snov a komunitné ostrovy. Každý ostrov bude mať plochu 2,3 až 8,4 hektárov a medzi nimi bude 50 až 100 metrov vody. Jediným dopravným prostriedkom je loď alebo vzdušná doprava a najbližšia pevnina je vzdialená 4 km od brehu. Očakáva sa, že sa ostrovy predajú vybraným súkromným developerom za 7 až 1,8 miliárd dolárov. Šéf Virgin Group Richard Branson už stihol kúpiť ostrov Veľkej Británie, takže majitelia budú nepochybne medzi dobrou spoločnosťou...

Zdroj: The World Islands Dubai

3. Amilla Fushi Residences, Maldivy - cena podľa dohody

Na Maldivách si teraz môžete kúpiť kúsok romantiky na Amilla Fushi. Plne vyvinutý ostrov je ponúkaný s ôsmimi rezidenciami, 6 štvorizbových, 1 šesťizbová a 1 osemizbová, umiestnenými na pláži. Skutočným ťahúňom sú tu súkromné ​​pláže s bielym pieskom a krištáľové vody v lagúne hneď pred dverami. Bonusom sú ničím nerušené výhľady na Indický oceán. K existujúcemu vybaveniu patrí súkromný bazén na pláži, kuchyňa a luxusné obytné priestory spolu so špecializovaným personálom a golfovými vozíkmi. Ostrov sa nachádza pol hodiny hydroplánom od medzinárodného letiska Velana, kombinovaným letom alebo jazdou motorovým člnom.

Zdroj: theceomagazine.com

4. Súostrovie Big Grand Cay, Bahamy - 29 000 000 dolárov

Súostrovie sa môže pochváliť dvoma hlavnými rezidenciami a ôsmimi chatami. Všetky majú výhľad na pláž a nábrežie s rozlohou viac ako 86 hektárov. Veľký dom je vrcholným klenotom ostrova a ponúka všetko od bazéna cez prístav až po modernú domácu posilňovňu. V blízkosti je sídlo so štyrmi spálňami, ktoré bolo postavené v 50. rokoch minulého storočia a hostilo už mnohé celebrity, napríklad amerického prezidenta Richarda Nixona. Na južnom konci ostrova je ešte ďalšie ubytovanie pre zamestnancov. Infraštruktúra je vybudovaná pomocou elektrárne, v ktorej sú umiestnené generátory a vodári. Na voľný čas je ostrov vybavený tenisovými a basketbalovými kurtmi. Tropické terénne úpravy a cesty sú ďalšími vylepšeniami. Vďaka svojej blízkosti k americkej pevnine je veľmi vyhľadávanou lokalitou.

Zdroj: theceomagazine.com

5. Ostrov Spectabilis, Bahamy - 62 000 000 dolárov

Ďalší kúsok z Bahám je pravdepodobne jedným z najúchvatnejších na svete. Ostrov Spectabilis sa nachádza necelých 100 km od Nassau a 370 km od Miami a je obklopený desiatkami nedotknutých pláží s bielym pieskom s zvlnenými kopcami s nádherným výhľadom. Ostrov je v porovnaní s ostatnými špeciálny vďaka prirodzenému prístupovému kanálu do hlbokej vody, ktorý umožňuje návštevníkom priviesť jachty s hlbokým trupom až na ostrov. Patrí do súostrovia Exuma Cays, kde sú obyvateľmi najbohatšie celebrity, čo robí tento región jedným z najvyhľadávanejších medzi elitou.

Zdroj: theceomagazine.com

6. Schulzewerderov ostrov, Poľsko - cena podľa dohody

Nie všetky súkromné ​​ostrovy majú tropické pláže. Ako malebné kempingové miesto fungujeaj malebný poľský ostrov Schulzewerder. Nachádza sa pri jazere Lubie a jedinou prístupovou cestou naň je trajekt alebo loď. Vďaka svojej polohe sa ostrov môže pochváliť úchvatným výhľadom na okolitú krajinu, kopce a lesy. Dôležitejšie však je, že sa nachádza 260 km od Berlína a je ľahko dostupný z diaľnice. Súčasné vybavenie zahŕňa sanitárne zariadenia a množstvo prírodných voľnočasových aktivít.

Zdroj: theceomagazine.com

7. Lake Saimaa Development, Fínsko - 4 400 000 dolárov

Ak hľadáte ostrov s úplne inou atmosférou, potom by vás malo zaujať súkromný ostrov na fínskom jazere Saimaa, ktoré patrí medzi štvrté najväčšie európske sladkovodné jazero. Táto nehnuteľnosť sa rozprestiera na 104 hektároch a zahŕňa aj malý ostrov. Nie je rozvinutý, čo znamená, že sa na ňom dá vybudovať akýkoľvek projekt podľa želania vlastníka. Je obzvlášť atraktívny pre milovníkov prírody s množstvom prírodných krás. Najbližším mestom je Savonlinna, jedna z najobľúbenejších destinácií vo Fínsku a hneď vedľa je aj národná rezervácia Punkaharju. Blízkosť miestnej infraštruktúry vrátane letiska, reštaurácií, obchodov, nočného života a letných a zimných aktivít vytvára na ostrove dokonalú rovnováhu medzi súkromím a fínskou kultúrou.

Zdroj: theceomagazine.com

8. Ostrov Pakatoa, Nový Zéland - cena podľa dohody

Tento exkluzívny ostrov s rozlohou viac ako 24 hektárov sa nachádza blízko aucklandského prístavu Waitemata. Je kompletne vyvinutý a ponúka všetko potrebné pre exkluzívne letovisko. Prístup z mesta Auckland je vzdialený 15 minút helikoptérou. K dispozícii sú dve pláže, reštaurácia, bary, konferenčné centrum a ďalšie zariadenia. Ubytovanie je v 24 chatkách na pláži a 38 izbách. Medzi prírodné voľnočasové atrakcie patrí potápanie, plachtenie a hlbokomorský rybolov.

Zdroj: theceomagazine.com

9. Mounu Island Resort, Tonga - cena podľa dohody

Pokiaľ ide o súkromné ​​ostrovy na predaj, nič idylickejšie už nenájdete. Palmy a krištáľovo biely piesok lemujú 2,6 hektára ostrova Mounu na súostroví Vava’u, 322 km od Nuku’alofa, hlavného mesta kráľovstva Tonga. Táto nehnuteľnosť je registrovaná ako ekologický rezort a ponúka sa iba ako 50-ročný prenájom s obchodovateľným právom obnovy. Nachádza sa v lokalite veľryby vráskavca dlhoplutvého a má vlastnú reštauráciu, štyri chatky, domček majiteľa a ubytovanie pre zamestnancov. Ostrov je tiež zaradený medzi 100 najlepších svetových turistických ostrovov.

Zdroj: theceomagazine.com

10. Motu Tane, Francúzska Polynézia - 39 000 000 dolárov

Tento súkromný ostrov sa nachádza iba 10 minút od slávneho Bora Bora. Má 4 hektáre piesočnatých pláží, tropické rastlinstvo a kokosové háje na úpätí hory. Na plne vyvinutom ostrove sa nachádza množstvo umeleckých prvkov vďaka kozmetickému magnátovi Françoisovi Narsovi. Polynézske chaty a rozsiahle suity s panoramatickým výhľadom na záhrady, pláž a hlavný ostrov sú len jednými z množstva atrakcií.

Zdroj: theceomagazine.com

11. Montego Caye, Belize - 4 250 000 dolárov

Montego Caye vyzerá ako krajina z fantasy filmu, ale nachádza sa iba 14 km od Belize v Strednej Amerike. Krištáľovo čisté vody skrývajú biele morské dno, na ktoré je úžasné pozerať a skúmať ho, navyše ostrov je blízko najväčšieho bariérového útesu na západnej pologuli. Nie je vyvinutý, čo znamená, že ponúka neobmedzený potenciál pre budúceho majiteľa. Lokalita sa rozkladá na 48 hektároch, čo je dostatočná veľkosť pre rozsiahly rozvoj.

Zdroj: theceomagazine.com

12. Half Moon Cay, Honduras - cena podľa dohody

Iba pár hodín letu z Miami sa nachádza štvorhektárový ostrov vo vodách Karibiku pri pobreží Hondurasu. Je úplne vyvinutý a už takmer 40 rokov ho vlastní tá istá rodina. Pláže s bielym pieskom a kokosové palmy obklopujú tri zariadené domy s veľkými terasami a výhľadom na pláž. K vybaveniu patrí dok, heliport a podmorské elektrické vedenie z ostrova Guanaja spolu so záložnými generátormi. Prívod sladkej vody je tiež z hlavného ostrova. Aj keď je ostrov osamotený, letisko je vzdialené iba 5 km a umožňuje ľahký tranzit.

Zdroj: theceomagazine.com

Zdroj: theceomagazine.com

Zdroj foto: theceomagazine.com, The World Islands Dubai

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon