Podvodné parkovisko pre 7000 bicyklov v Amsterdame

Podvodné parkovisko pre 7000 bicyklov v Amsterdame

Holandsko patrí dlhodobo medzi štáty s najlepšou cyklistickou infraštruktúrou na svete. Túto pozíciu potvrdilo aj po ukončení realizácie unikátneho podvodného parkoviska pre 7000 bicyklov.

Futuristická garáž pod vodou za 65 mil. €

Unikátne cyklistické parkovisko bolo postavené v rámci rozsiahleho projektu premeny okolia centrálnej amsterdamskej železničnej stanice. Ateliér Wurck ho navrhol ako veľkú podvodnú garáž, ktorá vznikla v hĺbke 9 m pod hladinou amsterdamských kanálov. Do garáže sa zmestí naraz až 7000 bicyklov. Celkové náklady na realizáciu podvodného komplexu sa vyšplhali na 65 mil. €.Zdroj: wurck.nl

Prvé podvodné parkovisko pre bicykle na svete

Projekt, ktorý sa začal realizovať ešte v roku 2019, je svetovým unikátom. Podobná garáž pre 7000 bicyklov, ktorá sa nachádza priamo pod vodou, doposiaľ nebola vybudovaná nikde inde vo svete. Parkovisko, ktorému dominujú jasné svetlé odtiene presvetľujúce priestor, zaujme aj dispozíciou a integráciou do siete mestskej dopravy. Z podvodnej garáže sa dá 6 eskalátormi dostať priamo na stanicu metra aj na centrálnu železničnú stanicu.  Zdroj: wurck.nl

Najväčšie parkovisko pre bicykle je v Utrechte

Amsterdamská garáž nie je prvým veľkým cyklistickým parkoviskom v krajine. Holandsko stihlo v posledných rokoch vybudovať obrovské garáže pre bicykle aj v niekoľkých ďalších mestách, no tie nevznikli pod vodou. Z hľadiska celkovej parkovacej kapacity sa najväčšie cyklistické parkovisko aktuálne nachádza v Utrechte. Parkovať v ňom môže naraz viac ako 12 000 bicyklov.Zdroj: wurck.nl

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: wurck.nl

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon