Kráľovský inštitút britských architektov udelil zlatú medailu druhej žene

Kráľovský inštitút britských architektov udelil zlatú medailu druhej žene

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) udeľuje medaily za architektúru už od roku 1848. Z prestížneho ocenenia sa za viac ako 170 rokov tešila jediná žena. Tento rok sa do pestrého zoznamu laureátov dostalo meno druhej architektky.

Ocenenie za dlhoročnú humanitárnu prácu

Zlatú medailu RIBA si do zbierky ocenení pridala Yasmeen Lari. Pakistanská architektka si ju vyslúžila za niekoľkoročnú humanitárnu prácu v oblasti architektúry. Tej sa začala venovať v roku 1980, kedy s manželom založila nadáciu Heritage Foundation of Pakistan. Aktivity nadácie boli okrem iného zamerané aj na výstavbu udržateľného bývania pre marginalizované skupiny pakistanského obyvateľstva. Humanitárnej činnosti a práci v nadácii sa začala naplno venovať v roku 2000, kedy oficiálne „odišla do penzie“ a počas nasledujúcich 23 rokov mala viac času na návrhy udržateľných prístreškov pre ľudí, ktorí prišli o bývanie kvôli chudobe či živelným pohromám.Zdroj: Heritage Foundation of Pakistan

Budovy bez emisií z tradičných materiálov

Predstavitelia RIBA, ktorí každý rok udeľujú medailu za obrovský prínos pre medzinárodnú architektúru, sledovali humanitárnu prácu Yasmeen Lari dlhodobo. Okrem vytrvalého úsilia pri budovaní prístreškov pre sociálne slabé skupiny vyzdvihli aj dôraz na využitie tradičných lokálnych materiálov, ktoré majú minimálny dopad na životné prostredie. Väčšina zo zhruba 50 000 prístreškov, ktoré vznikli pod taktovkou pakistanskej architektky a jej manžela, bola vybudovaná z rôznych prírodných prvkov, medzi ktorými nechýbalo vápno, bahno či bambus. Architektka tým oživila najstaršie stavebné metódy, ktorými pripomenula viaceré plusy lacnej a šetrnej výstavby bez produkcie emisií.Zdroj: Heritage Foundation of Pakistan

Druhá ocenená architektka po Zahe Hadid

Dlhoročná práca, ktorej výsledkom sú tisícky prístreškov pre sociálne slabé skupiny, priniesla Yasmeen Lari ocenenie, ktorým sa doteraz mohla pochváliť iba zosnulá Zaha Hadid. Tej sa podarilo získať zlatú medailu od Kráľovského inštitútu britských architektov v roku 2016 ako prvej žene v histórii. O 7 rokov neskôr sa z rovnakého úspechu môže tešiť aj pakistanská architektka, ktorá tým rozšírila svoju kolekciu prestížnych ocenení. Okrem RIBA Royal Gold Medal má v zbierke napríklad cenu Jane Drew Prize udeľovanú architektkám, ktoré dokázali zviditeľniť ženskú architektúru. V roku 2000 sa stala 6. držiteľkou tohto ocenenia.Zdroj: Heritage Foundation of Pakistan

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: archnet.org, Heritage Foundation of Pakistan

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon