V Amsterdame vyrastie energeticky plusová obytná veža

V Amsterdame vyrastie energeticky plusová obytná veža

Holandská metropola potvrdzuje svoje postavenie medzi mestami s najlepšími zelenými budovami ďalším projektom. V jej uliciach vyrastie moderná obytná veža s prívlastkom „energeticky plusová“.

Budova vyrobí viac energie, ako spotrebuje

Výstavba energeticky plusových budov nie je žiadnou novinkou. V prípade výškových veží sú však stavby schopné vyrábať viac energie, ako potrebujú na svoju prevádzku, skôr raritou. Ich expanzii bráni malá plocha striech, na ktoré sa nedá nainštalovať dostatok solárnych panelov. Duo ateliérov MVRDV a Space Encounters, ktoré uspelo v súťaži o najlepší návrh projektu Nachteiland, vyriešili tento problém integráciou fotovoltických zariadení do fasády a ďalších konštrukčných častí. Vďaka tomu dokáže 22-poschodová budova za rok vyrobiť o 3,03 kWh elektriny na m2 viac, ako jej minie pri bežnej prevádzke.Nachteiland, Zdroj: mvrdv.com – Proloog

Hybridná drevostavba s vyše stovkou bytov

Vyrobená elektrina bude zásobovať byty zriadené v internej časti 70 metrov vysokej veže. Jej konštrukcia bola navrhnutá ako kombinácia drevostavby s betónovými prvkami. Tento model sa osvedčil pri realizácii viacerých výškových drevostavieb, ktoré sa vďaka pevnej betónovej základni vyznačujú lepšou odolnosťou. Drevo nebude jediný prírodný materiál tvoriaci súčasť konštrukcie hybridnej veže. Obyvatelia viac ako 150 bytov, ktorých časť poslúži ako sociálne bývanie, budú bývať v objekte, pri ktorého realizácii sa použije 61 % materiálov vyrobených na prírodnej báze. 13 % podiel pokryjú recyklované materiály.Nachteiland, Zdroj: mvrdv.com – Proloog

Obytná veža vytvorená z viacerých blokov

Spoločný návrh dvojice ateliérov MVRDV a Space Encounters zaujal porotu aj neobvyklým dizajnom. Veža pozostáva zo série niekoľkých blokov naukladaných na seba. Niektoré bloky sa líšia typom, výmerou aj dispozičným riešením bytových jednotiek. Vrchné bloky sa citlivo rozširujú a ako najväčšia časť veže sa stávajú dominantným architektonickým prvkom. Dolné bloky sú o niekoľko m2 menšie a napájajú sa na prízemnú zástavbu s obchodnými priestormi. Budovu má na niektorých poschodiach zdobiť živá zeleň vysadená rovno na balkónoch alebo terasách. Vertikálne záhrady vnesú do amsterdamskej štvrte Sluisbuurt známej nedostatkom zelene viac živej vegetácie.Nachteiland, Zdroj: mvrdv.com – Proloog

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj foto: mvrdv.com – Proloog

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon