Trendy v oblasti bývania na rok 2024

Trendy v oblasti bývania na rok 2024

Každý rok prináša nové vlny inšpirácie a inovácií v oblasti interiérového dizajnu a rok 2024 nie je výnimkou. Tak ako sa svet neustále vyvíja, vyvíjajú sa aj naše domovy a stávajú sa odrazom súčasných trendov, technologického pokroku a environmentálnych hodnôt.

Dnes sa budeme venovať hlavným trendom v interiérovom dizajne na nadchádzajúci rok a preskúmame farby, technológie a rastúci trend udržateľnosti.

Prehľad hlavných trendov na rok 2024

Rok 2024 prináša vzrušujúcu kombináciu inovácií a klasiky. Výsledkom je, že domy nezačínajú byť len krásne alebo praktické, ale s trochou práce môžu byť oboje, čo dokáže oceniť každý.

  • Prírodné a organické materiály: V roku 2024 sa budú čoraz viac uprednostňovať prírodné materiály, ako je drevo, kameň a keramika. Tento trend odráža rastúcu túžbu spojiť sa s prírodou a vytvoriť v domácnostiach teplý a zemitý pocit.

Trendy

  • Udržateľnosť a recyklovateľnosť: udržateľnosť nie je len módnym výstrelkom, ale stala sa základným pilierom interiérového dizajnu. Používanie recyklovaných materiálov a ekologických výrobkov je tento rok kľúčové.
  • Jemné farby a pastely: Jemné a pastelové farby pôsobia pokojným a harmonickým dojmom. Tieto farby sú ideálne na vytvorenie svetlých a vzdušných priestorov, ktoré podporujú relaxáciu a pohodu.
  • Minimalizmus s dušou: V roku 2024 sa očakáva jeho oživenie vďaka osobným a kreatívnym doplnkom. Ide o vyváženie čistých línií a jednoduchosti s hrejivými a osobnými predmetmi.
  • Maximalizmus: Naopak, maximalizmus je zameraný na odvážnu kombináciu sýtych farieb, rozmanitých textúr a výrazných vzorov. Tento trend podporuje osobitý priestor prostredníctvom bohatého výberu umeleckých diel, nábytku a dekorácií. Cieľom je vytvoriť dynamické a harmonické prostredie, v ktorom sa spája eklekticizmus (čerpanie zo zahraničných vzorov alebo diel z predchádzajúcich období a ich vzájomné prelínanie) a elegancia, pričom každý prvok interiéru má svoj význam.
  • Multifunkčný a flexibilný nábytok: keďže čoraz viac ľudí pracuje z domu, rastie dopyt po multifunkčnom nábytku, ktorý slúži na viacero účelov a efektívne využíva priestor.
  • Integrácia technológií: inteligentné domáce zariadenia a integrácia technológií sú na vzostupe, pričom dizajn sa zameriava na bezproblémovú integráciu moderných technológií do každodenného života.

Farby roku 2024

Farby zohrávajú dôležitú úlohu v tom, ako vnímame a ako sa cítime v našich priestoroch. V roku 2024 budú mať veľký vplyv na interiérový dizajn tieto farby:

Do módy sa vracajú teplé neutrálne farby, ako je béžová, svetlohnedá a sivá. Tieto farby sú dokonalým základom pre mnohé dizajnérske štýly a vnášajú do priestorov pokoj a pohodu.

Ako kontrast k neutrálnym tónom sa objavujú výrazné akcenty vo farbách, ako je kobaltová modrá, smaragdová zelená a horčicovožltá. Tieto farby dodajú každému priestoru energiu a charakter.

Trendy

Pastelové farby vrátane bledoružovej, mentolovej a nebesky modrej sa stávajú obľúbenými na vytvorenie jemného a upokojujúceho prostredia. Ideálne do spální a relaxačných priestorov.

Stále sú trendy aj zelené odtiene pripomínajúce prírodu, ako napríklad olivová, machová a jemná zelená. Tieto farby odrážajú rastúcu túžbu po spojení s prírodou a vnášajú do interiérov pocit pokoja.

Tmavšie tóny, ako napríklad námornícka modrá, lesná zelená a tmavosivá, sa stávajú odvážnymi a sofistikovanými možnosťami pre akcenty stien a nábytku.

Máte inteligentnú domácnosť?

V roku 2024 bude pokračovať integrácia technológií a inteligentných domácich zariadení do bytového dizajnu, čo odráža rastúci dôraz na pohodlie a účinnosť. Tento trend zahŕňa zariadenia, ktoré nielen zlepšujú funkčnosť domácnosti, ale prispievajú aj k jej estetike.

Jedným z kľúčových prvkov je inteligentné osvetlenie. Svetlá, ktoré možno ovládať hlasom alebo prostredníctvom mobilných aplikácií, ponúkajú používateľom možnosť prispôsobiť osvetlenie podľa nálady alebo činnosti, čo prináša nový praktický rozmer.

Ďalším významným trendom je domáca zábava. Systémy domáceho kina, inteligentné televízory a reproduktory sú dnes bežnou súčasťou obývacích izieb. Technológie sa integrujú do dizajnu tak, aby boli estetické a neprekážali v priestore.

Domáci asistenti ako Amazon Echo, HomePod alebo Google Nest sú už bežnou súčasťou mnohých domácností. Tieto zariadenia umožňujú používateľom jednoducho ovládať rôzne aspekty domácnosti, od termostatu až po bezpečnostné systémy, čím zvyšujú pohodlie a bezpečnosť.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon