Španielsko začne zatvárať jadrové elektrárne v roku 2027

Španielsko začne zatvárať jadrové elektrárne v roku 2027

Jadrová energia to má v Španielsku spočítané. Tamojšia vláda na konci minulého roka potvrdila zámer uzavrieť všetky jadrové elektrárne v krajine. Prvý reaktor sa vyradí z prevádzky o 3 roky.

Posledná elektráreň ukončí prevádzku v roku 2035

Španielska verejnosť čakala na definitívny verdikt ohľadom budúcnosti jadrových elektrární niekoľko rokov. O ich vyradení z prevádzky sa hovorilo už v roku 2006, kedy bol predložený plán ekologickej transformácie zahŕňajúci ukončenie činnosti jadrových reaktorov v rokoch 2021-2027. Začiatok procesu uzatvárania aktuálne prevádzkovaných elektrární sa posunul o 6 rokov. Prvý z reaktorov sa odstaví v roku 2027. Posledný blok ukončí prevádzku v roku 2035.Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com

Odstavenie elektrární bude stáť viac ako 20 mld. €

8-ročný proces uzatvárania 5 elektrární si vyžiada náklady vo výške niekoľkých miliárd eur. Predpokladané náklady súvisiace s odstávkou reaktorov sa vyšplhali na 20,2 mld. €. Vládny kabinet avizoval, že tieto výdavky budú uhradené z fondu, do ktorého dlhodobo prispievajú samotní prevádzkovatelia elektrární. Prvá čiastka z viac ako 20-miliardového balíka pôjde na ukončenie činnosti reaktora Almaraz 1. Práce spojené s jeho vyradením z prevádzky začnú v novembri 2027.

Lepšie podmienky pre zelené energetické projekty

5 elektrární, ktoré sú aktuálne v prevádzke, pokrývajú približne pätinu z celkového množstva elektriny vyrábanej v Španielsku. Vláda chce objem elektriny vyrábanej z jadra nahradiť obnoviteľnými zdrojmi energie. Vzhľadom na pripravované kroky pripravila viacero opatrení, ktoré podporia zelené energetické projekty. Jedným z nich je predĺženie lehoty na získanie stavebného povolenia pri realizácii zeleného projektu zo súčasných 43 na 49 mesiacov.

Zdroj: nehnutelnosti.sk
Zdroj foto: pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon