Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

Moderné jedálenské stoly

Bez ohľadu na to, či máme na tento účel väčšiu miestnosť alebo malý kútik, jedálenský stôl so stoličkami zaujíma v našom každodennom živote mimoriadne miesto. Je však veľký jedálenský stôl takou nevyhnutnosťou? Všetko závisí od toho, koľko miesta máme k dispozícii. Úplne inak sa k tejto problematike postavíme v byte, kde máme obývačku s kuchynským kútom a málo miesta na stôl a iný nábytok budeme hľadať v prípade domu so samostatnou priestrannou jedálňou.

V interiérovom dizajne by sa mal spájať pekný vzhľad s funkčnosťou a všetky prvky by mali vytvárať harmonický celok. Preto volíme moderný jedálenský stôl ak je v tomto štýle zariadený aj zvyšok interiéru. Široký výber jedálenských stolov nájdete tu: https://www.stolicky24.sk/jedalenske-stoly/190/c

jedalensky stol 01

Okrúhly stôl so sklenenou doskou Liverpool (Zdroj: Stolicky24.sk)

Výber stola a stoličiek do malej jedálne nie je veľmi široký, ale to nie je problém. Malé stolové dosky a kompaktné sedadlá môžu vytvoriť úžasné miesto na trávenie príjemných chvíľ s priateľmi. V niektorých prípadoch, keď máme k dispozícii malý kútik, skvele poslúži okrúhly jedálenský stôl, samozrejme s doskou primeraného priemeru. Tento kus nábytku si môžete vybrať so štandardnými štyrmi nohami, ale aj s jednou nohou, alebo trojnožkou. Taktiež máme široký výber materiálov - dosky sú zvyčajne lakované, často v bielej, čiernej farbe, alebo vo farbe prírodného dreva.

Pre svetlý a vzdušný priestor môžete zvážiť nákup tohto typu stoličiek - mäkkých, čalúnených, v teplých tlmených farbách - a stola s drevenou doskou na štyroch nohách. Táto kombinácia vám pripomenie útulný glamour štýl.

Iná situácia je v bytoch v štýle loft. Vo veľkom priestore musí byť stôl výrazný, aby sa dal dobre exponovať, najmä pri vhodnom osvetlení. Do takýchto interiérov sa hodí masívny nábytok, napríklad stôl s betónovou alebo mramorovou doskou a čiernymi kovovými nohami. V obchodoch môžete čoraz častejšie vidieť stoly s jednou nohou - zvyčajne pozostávajúce z geometrických prvkov. Pri takomto nábytku je väčšinou vrchná časť sklo, aby sa zdôraznil jedinečný dizajn.

Jedálenské stoly – rozkladacie

Dôležitou otázkou je aj to, či stôl a stoličky v jedálni budú slúžiť aj na iné účely ako len na jedenie. Túto miestnosť často využívame aj inak, napríklad pre využitie notebooku pri home office, robíme rôzne ručné práce, hráme sa spoločenské hry, alebo skladáme puzzle a deti si robia domáce úlohy.

stol do izby

Rozkladací stôl Roxby (Zdroj: Stolicky24.sk)

Praktickým riešením je v takomto prípade rozkladací stôl, ktorý umožňuje prispôsobiť veľkosť dosky stola vaším aktuálnym potrebám. Keď príde ten správny moment, stačí pridať jeden alebo dva ďalšie segmenty, zvyčajne skryté pod doskou, a získate oveľa väčší pracovný priestor. Samozrejme, že tento typ stola bude perfektný aj na domáce párty, alebo rodinné stretnutia, kedy počet ľudí a jedál presahuje štandard.

Jedálenské stoly – drevené

Najklasickejšie jedálenské stoly sú však drevené. Nič však nebráni tomu, aby takýto ušľachtilý materiál vyzeral moderne a ladil s mnohými rôznymi interiérmi. Elegantný dubový vrch možno kombinovať s nožičkami z rovnakého materiálu, alebo môžete použiť kovové prvky.

jedalenske stoly

Okrúhly drevený stôl Nicolas (Zdroj: Stolicky24.sk)

Pri výbere dreveného nábytku máme k dispozícii veľa farieb – od svetlého jaseňa, alebo chladného dubu sonoma, cez teplý buk či jelša, až po tmavé ako gaštan, orech či mahagón, pripomínajúce masívne, staré drevo. Kúpa jedálenského stola je dôležité rozhodnutie. Venujme osobitnú pozornosť vytvoreniu jedinečného priestoru na trávenie príjemných každodenných chvíľ.

PR článok

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon