6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na 6 funkčných princípov.

1. Inšpirujte sa vo feng-šuej

Keď premýšľame nad konkrétnou podobou našej obývačky, nemali by sme zabúdať na feng-šuej – učenie, ktoré sa snaží nastoliť harmóniu v priestore a umožniť tak plynulé plynutie energie čchi. Tá má podľa čínskeho učenia rozhodujúci vplyv na naše zdravie a vitalitu. Základné princípy feng-šuej odporúčajú:

  • vytvoriť centrálny bod obývacej izby – stôl, krb či obľúbené umelecké dielo,
  • nábytok a vybavenie usporiadať tak, aby sa v miestnosti dalo plynulo a bez prekážok pohybovať,
  • čo najviac využívať denné svetlo
  • a minimalizovať v miestnosti celkové množstvo nábytku a vecí.

2. Stavte na priehľadný nábytok

Sklenený či akrylátový nábytok je trendy a navyše vďaka svojej priehľadnosti navodzuje pocit ľahkosti a vzdušnosti. Tiež prepúšťa a odráža svetlo, čo môže priestor opticky zväčšiť. Sklo a akrylát (známy aj ako akryl alebo PMMA) sú najčastejšie materiály na výrobu priehľadného nábytku. Stretnúť sa môžete ešte s polykarbonátom a plexisklom, z tých sa ale nábytok vyrába o poznanie menej. Prvý menovaný sa používa na výrobu vonkajšieho nábytku a z plexiskla sa zase robia skôr dvere či panely rôznych druhov.

3. Uvoľnite podlahy

Priestoru dodáte na vzdušnosti tak, že uvoľníte podlahy, kde to pôjde. Napríklad:

  • Pohovku vyberajte vždy na nožičkách.
  • Kvetináče stojace na zemi umiestnite na stojany alebo do políc, prípadne rastliny zaveste.
  • Nábytok ako stolík pod televíziou privŕtajte k stene a nechajte pod nimi priestor.
  • Zbavte sa prebytočných kobercov.

4. Využite skladací nábytok

Ak máte naozaj malú obývaciu izbu, zamyslite sa aj nad možnosťou skladacieho nábytku. Ak trávite väčšinou večerov vo dvojici, nie je potrebné mať v obývačke stôl pre šesť ľudí. Skladací nábytok je variabilný, šetrí miesto a pre malé priestory je super praktický. K rozkladaciemu stolu môžete mať aj skladacie stoličky, ktoré môžete skladovať napríklad v skrini alebo v pivnici, a vytiahnuť ich len, keď čakáte návštevu.

5. Odľahčite konštrukciu

Malým obývačkám nesvedčí nábytok z masívu ani zbytočne ťažké konštrukcie. Tie priestor akurát opticky zmenšujú. Poobzerajte sa po minimalistických kovových či sklenených policiach, ktoré pôsobia ľahko a vzdušne. Namiesto pevného konferenčného stolíka odporúčame kombináciu subtílnejších nožičiek (napríklad kovových) a sklenenej dosky. A to isté platí aj pre jedálenský stôl a ďalšie kusy nábytku.

6. Zvoľte vhodné (alebo žiadne) záclony

Ťažkým záclonám a zatemňovacím závesom sa pri malých priestoroch radšej vyhnite. Naopak voľte jemné, priehľadné tkaniny, ako je organzu alebo ľan. Tie vám nepokazia výhľad z okien, ale zároveň obývačku nechajú opticky otvorenú. A pokiaľ to nie je úplne nutné, pokojne záclony a závesy úplne vynechajte – tým priestor maximálne prevzdušníte.

PR článok

 

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon