Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy realizácie.

Inšpirácia tradičnou zástavbou

Sympatický blokový koncept ZWIRNu vsadený do areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne zvíťazil v súťaži vyhlásenej developerom YIT Slovakia a.s., overenej Slovenskou komorou architektov a navrhli ho v architektonickej kancelárií Compass Architekti. Východiskom sa stala časť susedstva s kompaktnou staromestskou zástavbou. Autori sa snažili nadviazať na okolie Dulovho námestia a štvrte 500 bytov a vytvoriť prepojenie s rastúcim „downtownom“. 

ZWIRNZWIRN; Zdroj: YIT Slovakia

Prinášajú takpovediac overenú schému pomerne uzatvorených stavebných celkov poskytujúcich vyšší stupeň súkromia v chránených vnútroblokoch. Projekt mestotvorne oživujú a do oblasti prinášajú novú vybavenosť v parteri venovanom najmä prevádzkam, ďalší priestor na prácu v komplexe ZWIRN vzniká v administratívnej časti ZWIRN Office. Silným základom pre aktívne prostredie je však prítomnosť obnoveného tzv. priemyselného paláca, elegantnej až ikonickej stavby, dnes národnej kultúrnej pamiatky známej ako Pradiareň 1900, ktorej je dovolené vyniknúť aj vďaka priľahlému námestiu. To v dohľadnej dobe dozdobí umelecké dielo s názvom Cievka, opäť výsledok súťaže, navrhnuté umeleckým kolektívom Alex Selmeci, Tomáš Kocka Jusko a Natália Sýkorová.

 

Prvá etapa dotiahnutá do detailov

Prvá, skolaudovaná a čiastočne obývaná, etapa situovaná v lokalite Dulovho námestia rozšírila ponuku bývania o 267 bytov a vybavenosť o 23 aktuálne už zaplnených prevádzok. Pozornosť púta dotiahnutým a pravdepodobne nadčasovým exteriérom, pre identitu projektu zásadnými fasádami s keramickým obkladom pozostávajúcim z 770 tisíc kusov tehličiek, z ktorého boli v úrovni prízemia vyskladané aj jednoduché štruktúry. 

Výraz celku významne zjednuje vkusný krok, rovnaký odtieň ako na lícových tehlách bol uplatnený na rámoch výplní, zábradliach, pergolách a taktiež na vývesných štítoch a exteriérových svietidlách. K rozhodne nie častým momentom dokladujúcim nadštandardný prístup k realizácií bytového projektu môžeme započítať keramické reliéfy z dielne umelkyne Veroniky Selingerovej, osadené v závetriach vstupov jednotlivých sekcií či drevené madlá na vchodových dverách. 

ZWIRNZWIRN1; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

ZWIRNZWIRN1; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

ZWIRNZWIRN1; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Dôležitý dvor

V súlade s doterajšími zvyklosťami developera sa aj v ZWIRN1 stal žiaducim spestrením bývania v rušnom mestskom prostredí zelený vnútroblok. Dizajnovo ladí s celkom, zaujme zvlneným zatrávneným terénom, do ktorého boli vsadené napríklad herné a cvičebné prvky, vtáčie búdky a hmyzí domček. Súčasťou výsadby sú lokálne dreviny, javor babyka prípadne javor klen a čerešňa okrasná, v trvalkových záhonoch príjemne prekvapia druhy s jedlými plodmi, napríklad jahoda obyčajná. 

Milan Murcko, generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia v tejto súvislosti uvádza:

„Dvor a vnútroblok vnímame ako rozšírenie bytu. Je to akási spoločná obývacia izba susedskej komunity, ktorá vznikla nasťahovaním sa do nového rezidenčného projektu. Oživenie takýchto priestorov a kultivovanie okolitého prostredia výrazne prispieva ku kvalite bývania, ktoré ponúkame. Latku projektu ZWIRN sme nastavili naozaj vysoko a verím, že bude inšpiráciou aj pre ďalšie kvalitné a udržateľné projekty v hlavnom meste.“ 

Byty z prvej etapy sú odovzdávané v peknom štandarde, ktorý popri estetickej stránke uspokojí i dnešné nároky na pohodlné a zdravé bývanie. Výbava napríklad zahŕňa okná s izolačným trojsklom v hliníkových rámoch, exteriérové žalúzie a stropné chladenie a stropné či podlahové kúrenie.

ZWIRNZWIRN1; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

ZWIRNZWIRN1; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

ZWIRNZWIRN1; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Druhá a záverečná etapa

Aktuálne prebiehajú práce na časti ZWIRN OFFICE situovanej na križovatke s ulicou Mlynské Nivy a ZWIRN 3, u ktorej sa predpokladá kolaudácia približne v polovici budúceho roku.

Posledným kusom skladačky projektu ZWIRN je druhá, v poradí záverečná etapa. Pokrýva zostavu 384 bytov, z ktorej sa do predaja dostala prvá skupina 185 bytových jednotiek s jednou až piatimi obytnými izbami, značný podiel patrí aj tzv. preplávajúcim dispozíciám. Pôjde o blok kompaktného tvaru a obdobne ako pri predchádzajúcich bude osviežený atraktívne stvárneným dvorom doplneným zeleňou, pričom určitú priepustnosť stavby by mali rovnako zabezpečiť viaceré pasáže v parteri. Na základe vydarenej úvodnej etapy môžeme očakávať, že developer, podľa plánov v roku 2029, dobuduje naozaj príjemný, mestotvorný projekt prispievajúci k stabilite premieňajúcej sa oblasti.

ZWIRNZWIRN2; Zdroj: YIT Slovakia

ZWIRNZWIRN2; Zdroj: YIT Slovakia

ZWIRNZWIRN2; Zdroj: YIT Slovakia

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon