Skladačka z 3D tlačiarne: Architekti chcú v Amsterdame vytvoriť unikátnu poschodovú budovu

Skladačka z 3D tlačiarne: Architekti chcú v Amsterdame vytvoriť unikátnu poschodovú budovu

V Amsterdame vznikol tento rok unikátny projekt. Ide o vytvorenie poschodovej budovy pomocou dielov z 3D tlačiarne. Celý výtvor má pôsobiť ako skladačka a nejde pritom o hocakú stavbu. Skĺbi sa v nej výstavisko a výskumná budova zároveň.

 Celý projekt dostal názov 3D Print Canal House a je dielom tímu architektov pod názvom DUS Architects. Odborníci vidia v 3D tlači obrovský potenciál. Vnímajú ju ako nový výrobný postup, ktorý dokáže previesť digitálny súbor na fyzický produkt. Dokážu prostredníctvom nej eliminovať odpad, ale aj náklady na dopravu. Na základe svojho projektu sa snažia vyskúmať, aký bude mať tento spôsob dopad na stavebníctvo.

 Ich dom na kanáli má byť symbolom Amsterdamu. Môže byť multifunkčným objektom, kde nájdete obchod, sklad či priestor na bývanie. Mal by byť bohato zdobený a jedinečný. Ide o spojenie tradičnej architektúry a najnovších a najinovatívnejších spôsobov výstavby.

 Veľká výhoda 3D tlače spočíva najmä v možnosti jednoducho použiť rôzne ornamenty a variácie detailov, čo znamená, že bude jednoduchšie vytvárať originálne stavby. Keďže 3D tlač predstavuje proces tvorby od surovín až po finálny produkt, eliminujú sa napríklad náklady na dopravu, a tým ide o úspornú formu výstavby. Použitá 3D tlačiareň je navyše prenosná, a tak je možné ju použiť prakticky kdekoľvek.

 Ďalšou výhodou je možnosť použiť recyklovaný materiál. V prípade tohto projektu použili konštruktéri recyklované plasty. Ide konkrétne o granulát z bioplastov a priemyselné lepidlo, ktoré je vyrobené z rastlinného oleja. Snažia sa tiež zistiť možnosti použitia drevenej palety či odpadu z prírodného kameňa.

 Celý projekt je čiastočne financovaný z príspevkov partnerov ako aj z finančných zdrojov mesta Amsterdam. Prispieť však môžu aj návštevníci zaplatením vstupného na prehliadku objektu. Náklady na tento dom je podľa autorov veľmi ťažké odhadnúť.

 Architekti predpovedajú, že projekt sa podarí dokončiť do troch rokov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa zo stavby potom stane verejná budova. Autori veria, že to bude centrum inovácií a nových výrobných technológií či materiálov.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, 3dprintcanalhouse.com

Foto: 3dprintcanalhouse.com

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon