Novinka: Aj izby sa otáčajú

Novinka: Aj izby sa otáčajú

Tento dom načrtáva nový štýl bývania, ktorý by mohol predstavovať budúcnosť architektúry. Nachádza sa v Iráne a jeho prednosťou sú izby, ktoré sa môžu rôzne pohybovať a otáčať. Majiteľ si tak svoj dom môže prispôsobiť sám podľa svojej potreby.

 

 Prispôsobí sa každému

 Nazýva sa Sharifi-ha a postavený bol v iránskom hlavnom meste – Teheráne. Neobyčajným ho však nerobí ani posilňovňa či bazén, ale fakt, že niektoré jeho izby sa dajú otáčať, čím je možné v dome meniť priestor a prispôsobovať ho podľa potrieb. Tieto zmeny je pritom možné vykonávať len pomocou tlačidla. Otáčať sa dajú celkovo tri izby v dome – tzv. raňajková miestnosť, hosťovská izba a pracovňa.

 Tieto izby pripomínajú obrovské drevené debny, z ktorých možno urobiť v lete veľké terasy prostredníctvom ktorých sa bude dom vetrať, alebo ich v zime jednoducho otočíte a dom tak bude lepšie chránený pred chladom zvonku. Konšturktéri použili rovnaký otáčavý mechanizmus, akým sa vytvárajú pohyblivé divadelné scény, automobilové výstaviská a pod.

 

Množstvo priestoru

 Dom má celkovú rozlohu 1400 metrov štvorcových. Má sedem podlaží – dve podzemné, v ktorých sa nachádza posilňovňa a samostatný priestor pre trávenie voľného času, kde je možné dať napríklad biliard. Na prízemí sa nachádza miesto na parkovanie a obytný priestor pre gazdinú.

 Prvé a druhé poschodie predstavujú hlavný obytný priestor, kde sa nachádza kuchyňa, obývačka a priestor pre piano. Na vrchných dvoch poschodiach sú spálne a kúpeľne, ďalšia kuchyňa a obytný priestor.

 

Úspešní iránski architekti

 Dom je dielom iránskych architektov z firmy Nextoffice. Hovorca spoločnosti tvrdí, že „dom sa prispôsobuje funkčným potrebám svojich užívateľov.“ Napríklad izbu pre hostí možno používať podľa potrieb aj na rôzne iné účely. To isté platí aj pre domácu kanceláriu či raňajkovú miestnosť.

 Tento dom zaujal aj na tohtoročnom festivale World Architecture Festival Awards, kde sa dostal do užšieho výberu v kategórii domov.

 Novinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajú

Novinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajúNovinka: Aj izby sa otáčajú

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Dailymail.co.uk

Foto: Nextoffice

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon