Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

V dnešnej dobe sa ľudia čoraz častejšie z miest sťahujú späť na dedinu. Za čistým vzduchom, za krásnou prírodou, za pekným detstvom pre svoje ratolesti. Česká rodinka so psíkom a kocúrom sa vzdala života v meste a za pomoci šikovných architektov vznikol ich nový netradičný domov. Dom, ktorému prischlo meno Uhlík.

Fasáda vyzerá akoby práve prežila obrovský požiar. A aj prežila. Pod záštitou tvorcov a realizátorov projektu, architektov z českého štúdia z MJÖLK s.r.o., sa  podrobila japonskej procedúre. Ide o takmer tradičný, historicky podmienený postup povrchovej úpravy dreva, u nás veľmi nezvyčajný úkaz. Celý dom je obložený spáleným drevom, ktoré má oveľa dlhšiu trvácnosť ako klasická fasáda.

Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Dom Uhlík vyrástol na priestore veľkom 10,5m x 7m na rovnom otvorenom pozemku s veľkou záhradou, určenou na pestovanie zeleniny, ktorá je jeho doménou. Z juhu sa vynára krásny výhľad na neďaleký les a predsa sa dom nenachádza na samote, ale uprostred zástavby rodinných domov v obci.

Uhlík je hezký dům s duší za dobré peníze. V porovnání se současným stavebním standardem je asi maličko dražší, ale kvalita vnitřního uspořádání a materiálů jsou s běžnou produkcí nesrovnatelné.“

Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

 Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Dom bol navrhnutý ako z vonkajšej strany, tak aj z interiéru. Vnútri sa nachádza schodisko, ktoré rozdeľuje vnútorný priestor. Vytvára zákutie pracovne a kuchyne, no zároveň ich necháva prepojené. Detská izba bola pôvodne pripravená na rozdelenie na dve polovice, no krátko po dokončení domu sa rodinka rozrástla o ďalšieho člena a tak detská izba bude ešte dlhšiu dobu spoločná. A priestor v podkroví sa časom premení na ďalšiu spálňu. Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Najväčšou výzvou prí práci na projekte bol rozpočet a najväčším potešením spolupráca s klientmi. Rozpočet je vec, ktorá zásadne dokáže ovplyvniť veľkosť a detaily vášho budúceho domova. Architekti sa často musia vedieť vynájsť pomocou rôznych trikov, ako dom navrhnúť aby bol pre jeho budúcich majiteľov plnohodnotným bývaním. Každý klient musí prejsť úvodom do architektúry, pričom samozrejme sa kladie dôraz na jeho požiadavky.

„Dříve se stavělo pokorou, ale u nás byla bohužel přerušena kontinuita vývoje běžné drobné architektury i citu pro její vnímání. V první řadě by se lidi neměli obávat používat architekty. Není běžné si vlastní auto designovat sám, dokonce ani oblečení si povětšinou nenavrhujeme sami. Najít si kvalitního architekta není v dnešní době zas tak těžké a investice do projektu na dům, ve kterém budete pravděpodobně až do smrti žít, se vyplatí.“

Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

Pri navrhovaní domov sa veľký dôraz kladie práve na blízky kontakt s jeho budúcimi obyvateľmi. V súčasnej dobe sú ľudia veľmi odvážni, čo sa týka návrhov interiérov aj exteriérov. Neboja sa experimentov s materiálmi aj priestorom. Oproti tradičnej výstavbe dnes môžeme vidieť skutočne architektonické skvosty. Tvorcovia sa snažia vytvárať prekvapivé momenty a nenápadné veľkorysosti, ktoré majú klientom priniesť viac, než domy bežného štandardu. 

Ak sa chystáte stavať dom, Ján Vondrák, architekt z architektonického štúdia MJÖLK s.r.o.  odporúča – nebojte sa používať architektov. Takisto ako si nenavrhujete sami svoje vlastné auto ani oblečenie, nemali by ste sa pri navrhovaní domu spoliehať len sami na seba. V dnešnej dobe nájdete skutočne kvalitných architektov a investovať do projektu domu, v ktorom chcete žiť, sa určite vyplatí.

 Pri pohľade na Uhlík zahoríte! Ale túžbou po vlastnom

VIDEO: Pozrite si eko metódu Yakisugi, ktorá drevu dodá spálený vzhľad.

Zdroj:

Text:Nehnuteľnosti.sk, Jan Vondrák z MJÖLK s.r.o

Fotografie:  © J.Skokan & M.Tůma z BoysPlayNice.com

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon