Uhorku kúpil za 700 miliónov libier! Konečne je predaná

Uhorku kúpil za 700 miliónov libier! Konečne je predaná

Konečne ju predali! Mrakodrap, ktorý je známy pod názvom „uhorka“, sa stal jedným z hlavných symbolov Londýna má nového majiteľa.. Kúpil ho brazílsky miliardár Joseph Safra, ktorý za nehnuteľnosť zaplatil viac ako 700 miliónov libier.

  Budova je vysoká 180 metrov a navrhol ju známy architekt Norman Foster. V roku 2004, tesne po dostavaní to bola druhá najvyššia budova v anglickej štvrti City. Oficiálny názov mrakodrapu je podľa adresy 30 St Mary Axe a vďaka svojmu neobvyklému tvaru si vyslúžil zaujímavý názov Gherkin (nakladaná uhorka). Ľudia budovu oveľa viac poznajú podľa tohto názvu než podľa oficiálneho.

 Pôvodným majiteľom budovy bola spoločnosť Swiss RE, tá nehnuteľnosť v roku 2006 predala nemeckej spoločnosti IVG Immobilien a britskej spoločnosti Evans Randall. Vtedy za budovu zaplatili viac ako 600 miliónov libier, čo bola vtedy najvyššia cena aká bola kedy v Británii za kancelársku budovu zaplatená.

 Nový vlastník budovy nie je žiadne béčko vo finančnej oblasti. Sedemdesiatpäť ročný Brazílčan Joseph Safra podľa najnovšieho rebríčka časopisu Forbes disponuje majetkom okolo 15 miliárd dolárov. Jeho investičná spoločnosť Safra Group má na starosť majetok po celom svet.

 Sklenená kupola, ktorá sa nachádza na vrchole mrakodrapu, môže byť prenajatá napríklad na rôzne obchodné akcie či svadby. Konajú sa tu napríklad aj silvestrovské oslavy a ak by ste mali záujem zažiť takýto netradičný štart do nového roku, cena silvestrovského lístka je 290 libier na osobu.

Uhorku kúpil za 700 miliónov libier! Konečne je predanáUhorku kúpil za 700 miliónov libier! Konečne je predaná

Zdroj:

Text: Nehnuteľnosti.sk, BBC.co.uk

Foto: Reuters.com, Dreamstine.com

 

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon