Najkrajšie cestičky na stromoch z celého sveta

Najkrajšie cestičky na stromoch z celého sveta

Keď sa stavby chodníčkov v korunách stromov ujmú šikovní architekti, výsledkom je nielen príťažlivá turistická atrakcia, ale s pomocou profesionálnych riešení a terénnych úprav môžu chrániť vzácne prírodné územia a vytvárať priestory, kde sa môžu návštevníci vzdelávať a pozorovať lesné biotopy z úplne inej perspektívy.

1. Chodník Boomslang Kapské Mesto, Južná Afrika

Mohutná konštrukcia s dreveným chodníkom sa vinie korunami stromov botanickej záhrady na východných svahoch pohoria Stolovej hory. Nazýva sa Boomslang podľa druhu afrického hada a vedie po polkruhovej dráhe cez zvlnený terén lokality. Projekt na počesť 100. výročia Národnej botanickej záhrady v Kirstenboschi v roku 2013 vybudoval architekt Mark Thomas a inžinier Henry Fagan ako trvalú atrakciu, ktorá poskytuje iný pohľad na arborétum záhrady. Z betónových štartovacích plôch na oboch koncoch chodníka stúpa cestička v 130 metrovej dĺžke a dosahuje výšku až 12 metrov nad terénom. Poloha stĺpov bola určená podľa kľúčových stromov v arboréte tak, aby nenarušila krehký ekosystém lesa. Na cestičke sú vyrezané diery, aby umožnili stromom rásť a na dvoch miestach sa cesta rozširuje a tvorí vyhliadkovú plochu a chránené odpočívadlo.

Zdroj: foto Adam Harrower, dezeen.com

Zdroj: foto Adam Harrower, dezeen.com

2. Vedecká knižnica Xiangmi Šen – čen, Čína

Knižnica Xiangmi je prepojená koridorovým preskleným chodníkom cez koruny stromov s parkom v meste Shenzhen. Park bol pôvodne využívaný ako poľnohospodárske výskumné centrum, v 80-tych rokoch ho pohltilo rýchlo sa rozvíjajúce mesto. Štúdio globálnej architektúry MLA+ navrhlo budovu vedeckej knižnice ako súčasť plánu na regeneráciu parku v centrálnej štvrti čínskeho mesta. Plán sa zameral na zachovanie parku v tradícii klasickej čínskej záhradnej architektúry s rozlohou 45 hektárov a jeho hlavných prvkov, akými sú ovocný sad, rybníky či palmová aleja. Zároveň podporuje využívanie priestorov na rekreáciu aj vzdelávanie.

Zdroj: foto Vlad Feoktistov, dezeen.com

Zdroj: foto Vlad Feoktistov, dezeen.com

3. Rainforest Komplex Panama City, Panama

Ekologické vzdelávacie zariadenie s názvom Frame of Mind (Rám mysle) okolo jazera v dažďovom pralese pri Panama City navrhol Louise Bjørnskov Schmidt, absolvent magisterského programu na Bartlett School of Architecture v Londýne. Jeho cieľom bolo podporiť povedomie o životne dôležitej úlohe tropického dažďového pralesa obklopujúceho mesto. Ekonomika v tejto oblasti je do značnej miery závislá od lodnej dopravy v Panamskom prieplave, ktorý susedí s dažďovým pralesom. Návrh ponúka fascinujúce prostredie, v ktorom sa návštevníci môžu mnoho dozvedieť o ekológii krajiny a užívať si zaujímavosti, zvuky a vône dažďového pralesa. Samotný náučný chodník vedie ponad jazero a spájajú sa v ňom funkcie chodby, mosta, verejného priestoru a rozšírenej učebne.  

Zdroj: dezeen.com

Zdroj: dezeen.com

4. Westonbirt Arboretum chodník Gloucestershire, Veľká Británia

Tento úžasný vyvýšený chodník s dĺžkou 300 metrov je najdlhší v Spojenom kráľovstve. Vlní sa vrcholkami stromov v národnom arboréte Westonbirt v anglickom Gloucestershire. Navrhli ho architekti z Glenn Howells Architects spolu so strojárskou firmou Buro Happold. Chodník sa začína a končí na úrovni terénu, ale stúpa do výšky 13 metrov nad dnom údolia, kde je podporovaný radom skrížených drevených pilierov. Štruktúra ponúka návštevníkom bližší pohľad na vrcholky stromov, ako aj výhľady na arborétum a údolie krajiny. Forma chodníka bola vyvinutá pomocou parametrického dizajnu, zatiaľ čo materiály boli vybrané z okolitej lokality.

Zdroj: foto Rob Parrish, dezeen.com

Zdroj: foto Rob Parrish, dezeen.com

5. Park Yanweizhou Jinhua, Čína

26-hektárový mokraďový park Yanweizhou v Jinhua, navrhnutý krajinnými architektmi z čínskej firmy Turenscape, ponúka nielen sieť meandrujúcich chodníkov a mostov, ale aj terénne úpravy odolné proti povodniam a prírodné biotopy divokej prírody. Cieľom projektu bolo zachovať pobrežnú krajinu na sútoku troch riek, a tiež vytvoriť verejnú atrakciu okolo budovy opery v meste. Most pre chodcov prechádza cez dve rieky s korytom širokým až 100 metrov a vytvára stuhy červenej a žltej, ktoré odkazujú na miestnu tradíciu tanca draka počas jarného festivalu. Dielo firmy Turenscape získalo cenu World Landscape na svetovom festivale World Architecture Festival 2015 v Singapure. Porota ocenila, že „mosty hravo spájajú komunity na oboch stranách rieky“ a „vytvárajú ochranu proti povodniam vysoko udržateľným spôsobom“.

Zdroj: dezeen.com

Zdroj: dezeen.com

 

6. Lesný chodník Kadriorg Tallin, Estónsko

Chodník od architektov Tetsuo Kondo sa ovíja do výšky okolo kmeňov stromov v parku Kadriorg v estónskom Talline. Lesná cestička je 95 metrov dlhá, podopieraná oceľovými rúrkami inštalovanými na kmeňoch stromov. Inštalácia je v lese staršom ako 300 rokov od roku 2011, kedy bola súčasťou festivalu LIFT11, festivalu mestských inštalácií vo verejných priestoroch, keď sa stal Tallin Európskym hlavným mestom kultúry.

Zdroj: dezeen.com

Zdroj: dezeen.com

7. Wild Walk, Upstate New York USA

Wild Walk je turistický chodník podopretý špicatými vežami, ktorý sa týči nad lesom v Upstate New York. Umožňuje návštevníkom putovať medzi vrcholkami stromov v prírodnej rezervácii The Wild Center v srdci parku Adirondack s rozlohou 2,5 milióna hektárov v štáte New York. Dizajn chodníka navrhol architekt Charles P Reay, bývalý viceprezident americkej firmy HOK, a na jeho výstavbu dohliadalo štúdio Linearscape Architecture. „Divoká prechádzka“ ponúka návštevníkom možnosť prejsť sa po chodníkových mostoch, ktoré stúpajú do výšky 12 metrov nad úrovňou zeme, aby mohli zažiť alternatívnu perspektívu lesa. Valcové prvky pripomínajú kmene okolitých bielych borovíc, zatiaľ čo skorodovaná oceľ Corten bola zvolená tak, aby sa miešala s tónmi lesa. Kruhová plošina na konci jednej časti chodníka je vybavená otvorom v strede, ktorý obsahuje lanovú sieť, na ktorú si môžu návštevníci ľahnúť alebo po nej kráčať. Najvyšším bodom Wild Walk je replika hniezda orla bielohlavého, ktorú môžu návštevníci využiť ako miesto na oddych a výhľad do okolitej krajiny.

Zdroj: dezeen.com

Zdroj: dezeen.com

8. Kew Tree Top Walkway, Kew Gardens Londýn, Veľká Británia

V roku 2008 sa v Kew Gardens v Londýne otvoril vyvýšený chodník medzi stromami uprostred Kráľovských botanických záhrad. Je 18 metrov vysoký a 200 metrov dlhý. Jeho tvorcovia Marks Barfield Architects na ňom vytvorili cestu do korún stromov, aby sa návštevníkom naskytol výhľad z vtáčej perspektívy a možnosť objaviť bohatú biodiverzitu lesa. Časť „Rhizotron“ vstupuje do viditeľnej trhliny v zemi a je jedinou pozorovacou oblasťou Spojeného kráľovstva, ktorá ilustruje bohatý svet biológie koreňov stromu. Chodník je 200 metrov dlhá šnúra dvanástich modulárnych nosníkov spojených desiatimi kruhovými „uzlovými“ platformami. Väčšia platforma v strede chodníka poskytuje priestor pre školské skupiny nad 35 osôb a lavicu, ktorá umožňuje návštevníkom odpočívať a užívať si dlhší výhľad na Palm House.

Zdroj: foto James Morley, dezeen.com

Zdroj: foto James Morley, dezeen.com

9. Parkorman park Istanbul, Turecko

Úlohou tureckej rozvojovej spoločnosti Bilgili Holding bolo navrhnúť park v Istanbule, ktorý nemá veľké množstvo zelene. Odvážna dizajnérska firma Dror so sídlom v New Yorku pre nich vytvorila úžasný koncept parku, ktorý je riešený vertikálne, obsahuje zvýšené chodníky s obrovskými trampolínami a dokonca aj hojdacími sieťami. Projekt má byť umiestnený v parku Parkorman, priestore nachádzajúcom sa 6 kilometrov od rušného centra Istanbulu. Je rozdelený do piatich zón – každá bude mať inú funkciu. Pri vchode má byť Plaza, ktorá má slúžiť ako miesto na zhromažďovanie, segment Slučka zas zahŕňa hojdačky nad lesom. Ďalšia oblasť Akordy je vlastne chodník tiahnuci sa okolo kmeňov stromov a dáva parku jedinečný vzhľad, aký nemá žiadny iný verejný park na svete. Bazén vtiahne návštevníkov do obrovskej gule a Háj predstavuje bludisko so sochami a monumentmi celého sveta. Zatiaľ neexistuje žiadny časový plán pre projekt, návrh však schválili miestne turecké orgány a keď sa zrealizuje, bude to bezpochyby verejný park budúcnosti.

Zdroj: Dror

Zdroj: Dror

Zdroj: dezeen.com, architecturaldigest.com

Zdroj foto: dezeen.com, Dror

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon