Top 12 najúchvatnejších verejných schodísk sveta

Top 12 najúchvatnejších verejných schodísk sveta

Schody majú dôležitú funkciu spájať nižšie podlažia s vyššími, ale môžete z nich urobiť aj poriadnu pecku, ktorá všetkých prinúti vyvaľovať oči. Niektoré sú dielom hviezdnych architektov, iné si ľudia postavili pred stovkami rokov. Pozrite si dvanásť schodísk, ktoré nikto neprehliadne a každý si na nich nevyhnutne musí urobiť selfie. A nezabudnite si zašnurovať topánky.

1. Bom Jesus do Monte Church, Braga, Portugalsko

Návštevníci, ktorí chcú vystúpiť do kostola Bom Jesus do Monte („Dobrý Ježiš na vrchu“) z roku 1772, musia prekonať 381 krokov stúpania. Barokové schodisko je ikonické z mnohých dôvodov, v neposlednom rade pre svoj kľukatý vzor. V júli 2019 bol kostol Bom Jesus do Monte zaradený do  svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: Getty Images

2. Kláštor Melk, Melk, Rakúsko

Rakúske opátstvo Melk, ktoré bolo pôvodne postavené v roku 1673, má výhľad na rieku Dunaj a poskytuje jedny z najdramatickejších výhľadov v tomto kraji. Mnohí však navštevujú opátstvo nie kvôli výhľadom, ale skôr kvôli pohľadu zvnútra, jednýou z atrakcií je aj barokové točité schodisk v kostole. Opátstvo Melk je veľmi dobre známe z príbehu Meno Ruže od spisovateľa Umberta Eca. Ten sa tam inšpiroval nielen majestátnymi priestormi a tajomstvami, ktoré skrývali, ale dokonca jedna z jeho hlavných postáv pochádzala práve z tohto opátstva.

Zdroj: Getty Images

3. Innovative Space Asia Hub, Singapur

Stredisko Innovative Space Asia Hub navrhla singapurská architektonická firma WOHA. Je to ohromujúca budova, ktorá spája modernú a historickú architektúru. Budova bola dokončená v roku 2011 a slúži na najrôznejšie účely vrátane stravovania, ako aj priestorov na spoločenské akcie.

Zdroj: Patrick Bingham-Hall

4. Vatikánske múzeum, Rím, Taliansko

Staré točité schodisko Vatikánskeho múzea je jedným z najkrajších miest na svete. Pôvodné schodisko známe ako Bramante Staircase bolo postavené v roku 1505 a nové (na fotografii) bolo dokončené v roku 1932.

Zdroj: Getty Images/iStock

5. Chand Baori, Abhaneri, India

Chand Baori, postavený v rokoch 800 až 900 po Kristovi, je jednou z najstarších a najatraktívnejších pamiatok v severozápadnej Indii. Štruktúru tvorí zhruba 3 500 schodov, ktoré sa zužujú asi 30 metrov pod úroveň zeme.

Zdroj: Getty Images/iStock

6. Schodiská na Santorini, Grécko

Santorini je obľúbený grécky ostrov ležiaci uprostred Egejského mora. Je známy jednými z najúchvatnejších výhľadov na svete a obielenými budovami postavenými na skalnatom pobreží. Medzi tieto stavby, samozrejme, patria aj schodiská s výhľadom na more, ktoré sú jedinečné.

Zdroj: Getty Images/iStock

7. Pompidou Centre, Paríž, Francúzsko

Centrum Pompidou, ktoré v 70-tych rokoch navrhol populárny architekt Renzo Piano, sa nachádza vo štvrtom parížskom obvode. V budove má sídlo niekoľko kultúrnych inštitúcií, vrátane Musée National d'Art Moderne, ktoré je najväčším múzeom moderného umenia v Európe. Budova vrátane schodiska otočeného do ulice má odhalený exoskelet konštrukcie.

Zdroj: Getty Images/De Agostini

8. The Vessel, New York, USA

The Vessel, teda „Plavidlo“ je interaktívna socha pozostávajúca zo siete schodov a odpočívadiel, po ktorých môžu návštevníci vystúpiť na vrchol, môžu sa tam však dostať aj výťahom. Táto konštrukcia bola navrhnutá Thomasom Heatherwickom, ktorý pre získanie projektu porazil iného slávneho architekta Anisha Kapoora. Tím štúdia Heatherwick dodal harmóniu a rovnováhu v mriežke z vertikálneho kovu a skla. Na pokrytie každej úrovne konštrukcie použili nehrdzavejúcu oceľ, ktorá odzrkadľuje pohyb nad a pod každou vrstvou 46 metrov vysokej štruktúry, čo urobilo zážitok interaktívnejším.

Zdroj: Related/Michael Moran

9. El Peñon de Guatape, neďaleko Medellín, Kolumbia

El Peñon de Guatape, ktorý sa nachádza asi 64 km východne od Medellinu, je 2 134 metrov veľká skala, ktorá sa zmenila na medzník v tomto regióne. Návštevníci sa môžu dostať na vrchol po 600 schodoch a vydať sa do rozľahlej močaristej krajiny, ktorá sa nachádza za ním.

Zdroj: Getty Images/Daniel Castilla/EyeEm

10. Tiger & Turtle Magic Mountain, Duisburg, Nemecko

Kúzelná hora Tiger a korytnačka nie je horská dráha, návštevníci po nej chodia pešo. Slučka, ktorú navrhli nemeckí umelci Heike Mutter a Ulrich Genth, je skôr sochou ako skutočnou jazdou. Avšak tí, čo tam pôjdu, budú odmenení fitness výkonom a panoramatickým výhľadom na okolitú krajinu Duisburgu.

Zdroj: Getty Images/Ullstein Bild

11. Ostrov Sanxiantai, Taiwan

Na ďalekom východnom pobreží Taiwanu je zhluk ostrovov, ktoré vyčnievajú z Tichého oceánu. Pre tých, ktorí sa vydajú na cestu do tejto lokality, je k dispozícii séria ôsmich krásnych klenutých mostov, ktorými môžu návštevníci prejsť na ostrov Sanxiantai. Keď už sú na ostrove, majú dobrodružní cestovatelia možnosti vyliezť až na vrchol ostrova, ktorého výhľadom na Tichý oceán sa nič nevyrovná.

Zdroj: Getty Images/Balmung

12. Pohorie Taihang, Linzhou, Čína

Točité schodisko vysoké 9 metrov vedľa čínskeho pohoria Taihang nie je pre slabé povahy. Na schody dokonca nepustia návštevníkov, ktorí majú viac ako 60 rokov.

Zdroj: Getty Images/Rpdrigo Alberto Torres

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Getty Images, Patrick Bingham-Hall, Related/Michael Moran, NewYork.nl

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon