Práca z domu počas koronakrízy investorov odrádza investovať do kancelárií

Práca z domu počas koronakrízy investorov odrádza investovať do kancelárií

Ešte na začiatku tohto roku realitní experti očakávali, že sektor komerčných nehnuteľností bude ďalej rásť, no s príchodom pandémie sa všetky očakávania zmenili. Vyplýva to z ôsmeho vydania štúdie o trhu s nehnuteľnosťami, ktorý pripravila medzinárodná právnická kancelária CMS.

„Dnes je pre investorov v sektore komerčných nehnuteľností zaujímavá iba každá tretia investícia. Pritom rok pred tým to bola viac ako polovica investícií a v roku 2016 bolo atraktívnych až 60 percent projektov na trhu,“ uviedol partner a vedúci real estate tímu CMS Slovensko Michal Huťan. Podľa neho z dôvodu nových trendov a práce z domu bude aj na Slovensku určite dochádzať zo strany nájomcov k redukovaniu priestorov, prípadne k sťahovaniu alebo rozmiestneniu kancelárií do rozličných miest. Rovnako sa predpokladá, že pre pandémiu sa ešte viac zvýši miera neobsadenosti kancelárskych budov, ktorá sa napríklad v Bratislave dlhodobo zvyšuje. „Bude teda dochádzať aj k zvýšenému tlaku na výšky nájmov a pravdepodobne k potenciálne nižšej atraktívnosti tohto typu nehnuteľností pre investorov,“ upozornil M. Huťan.

Koronakríza rozdelila investorov

Svetový trh komerčných nehnuteľností je aktuálne rozdelený na dve časti. Jedna časť investorov verí, že kancelárie budú aj v ére koronavírusu prosperovať, pričom sa bude klásť dôraz na vyššiu úroveň služieb. Do ponuky pribudnú zelené budovy a trh bude čoraz viac zameraný na služby pre nájomcov a užívateľov. Druhá skupina investorov je presvedčená, že trh bude výrazne zasiahnutý a ovplyvnený prácou z domu, pričom administratívne centrá po celom svete zostanú prázdne. Veľa spoločností s pobočkami v mnohých krajinách stále preferuje prácu svojich zamestnancov z domu.

Trh s kanceláriami žije, ale zmieta ním neistota

„Je spravodlivé povedať, že trh s kanceláriami nie je mŕtvy, ale firmy a developeri sa musia naďalej prispôsobovať meniacim sa okolnostiam a novým spôsobom práce. Dá sa očakávať, že nájomné neklesne tak prudko ako počas poslednej globálnej finančnej krízy,“ vysvetlil M. Huťan. Na začiatku roku mohla z domu celosvetovo pracovať zhruba desatina zamestnancov. Po vypuknutí pandémie sa situácia zásadne zmenila. Ako hovoria výsledky prieskumu, dnes ostane počas jesenných mesiacov pracovať z domu približne polovica zamestnancov. Podľa Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum vyše polovice nemeckých spoločností chce, aby ich zamestnanci po pandémii pokračovali v práci z domu.

Firma CMS poskytuje klientom špecializované obchodné poradenstvo v oblasti práva a daní. S viac ako 70 kanceláriami po celom svete v roku 2018 dosiahla tržby 1,36 miliardy eur.

Zdroj: SITA

Zdroj foto: Dreamstime

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon