12 najúžasnejších opustených miest na svete

12 najúžasnejších opustených miest na svete

Niektorí ich môžu vidieť ako chátrajúce trosky, iní budú tieto zabudnuté miesta považovať za prekrásne priestory, na ktorých zastal čas.

Sú výsledkom jadrovej katastrofy, vojny, erózie, pádu priemyslu alebo dokonca ríše. Niekoľko miest na svete bolo nenávratne opustených, niektoré prakticky cez noc. Poznať tieto bývalé mestá však znamená pochopiť našu globálnu históriu. Turisti ich vyhľadávajú a kochajú sa autentickou neprikrášlenou atmosférou. Ak už nič iné, prinútia nás oceniť šum civilizácie v meste, v ktorom žijeme.

1. Craco, Taliansko

Táto dedina sa nachádza v južnom Taliansku, v provincii Matera. Masívna imigrácia do Severnej Ameriky v 20. rokoch 20. storočia, po ktorej nasledoval zosuv pôdy, povodeň a zemetrasenie, spôsobila, že do roku 1980 tu zostalo presne 0 obyvateľov. Objavila sa v niekoľkých talianskych a amerických filmoch, napríklad Kráľa David v hlavnej úlohe s Richardom Gereom v roku 1985 a Umučenie Krista v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom v roku 2004.

Zdroj: Getty Images/Federica Gentile

2. Mandu, India

Počnúc indickou ríšou Mughal, kedysi druhou najväčšou ríšou v tejto časti sveta, sa Mandu za posledných 400 rokov nedarilo. Sídlo bolo založené v roku 1526. Aj keď tieto stavby zostávajú neobývané, jedna vec je istá: ich konštrukcia bola poriadne robustná, keď prežili tak dlho. Nájdete tu napríklad najstaršiu mramorovú budovu v Indii.

Zdroj: Getty Images/Fabio Lamanna

3. Tianducheng, Čína

Čínske mesto Tianducheng malo byť pôvodne druhým Parížom. Bolo postavené v roku 2007, malo ísť o luxusnú nehnuteľnosť neďaleko Hangzhou v provincii Zhejiang, doplnenú o repliku Eiffelovej veže a domov pre 10 000 ľudí. Jediným problémom je, že sa sem zatiaľ prisťahovalo iba 2 000 ľudí, ktorých najviac láka trh práce.

Zdroj: Getty Images / Guillaume Payen

4. Centralia, Pensylvánia

Mestečko je obeťou poklesu ťažby - počet obyvateľov v tomto meste klesol hlboko z 1 000 v roku 1980 na 7 v roku 2013. Spôsobil to požiar v uhoľnej bani, ktorý neprestal horieť od roku 1962, o jeho príčine sa horlivo diskutuje. O tridsať rokov neskôr štát vyhlásil Centraliu za nevhodnú na bývanie a teraz tam už nechodí ani pošta. Mohutné pukliny na ceste fascinujú turistov, ktorí tam radi píšu a maľujú svoje odkazy, miestne úrady však upozorňujú, že v okolí stále môžu unikať škodlivé výpary.

Zdroj: Getty Images / weible1980

5. Balestrino, Taliansko

Napriek úžasne krásnym stavbám, ktoré stále stoja, by bolo treba na rekonštrukciu tohto talianskeho mesta, 40 kilometrov od Janova, veľa peňazí. Bolo by to trochu aj pohrávanie s matkou Zemou. Skutočným dôvodom, prečo tu žije už iba 600 ľudí, je to, že všetci ostatní utiekli v priebehu 50. rokov 20. storočia - kvôli vážnej hrozbe zosuvov pôdy a erózie pobrežia.

Zdroj: Getty Images

6. Ostrov North Brother Island, New York USA

Tento 8-hektárový ostrov v Bronxe nie je domovom nikoho, sídlia tu iba volavky. Až do roku 1964 bola na ostrove nemocnica Riverside a jej pacienti, najmä tí, ktorí boli veľmi infekční. A hoci nad nehnuteľnosťou dohliada oddelenie mestských parkov v New Yorku, zatiaľ nie je obývaná. Od architektov a politikov už boli predložené návrhy na využitie tohto priestoru, ale zatiaľ sa nič nedeje.

Zdroj: Media Drum World / Alamy Stock Photo

7. Plymouth, ostrov Montserrat v Karibskom mori

Toto karibské mesto bolo kedysi hlavným mestom ostrova Montserrat, ktorý je dnes územím Spojeného kráľovstva. Dnes je ho ťažké nájsť, pretože je čiastočne ponorené v zemi v dôsledku sopečnej erupcie v lete 1995. Z pôvodných 4 000 obyvateľov bola potom postupne evakuovaná veľká časť. Niektorí sa vrátili, ale boli nútení opäť odísť v roku 1997, kvôli ďalšej erupcii. Počet obyvateľov mesta Plymouth je v súčasnosti nulový.

Zdroj: Getty Images / Stocktrek Images / Richard Roscoe

8. Kolmanskop, Namíbia

Kolmanskop bol obrovským lákadlom pre tých, ktorí hľadali diamanty na začiatku 20. storočia. Pretože baníci boli väčšinou Nemci, vznikla dedina s nemeckými architektonickými akcentmi. Kvôli prvej svetovej vojne a tiež preto, že neďaleko bola objavená ešte prosperujúcejšia diamantová baňa, už v 50. rokoch minulého storočia toto banské mesto už neprosperovalo. Spoločnosť De Beers v súčasnosti udržiava mesto ako turistickú atrakciu. Obrovské kopy piesku sú výsledkom geologického posunu, vďaka ktorému je pravdepodobnosť oživenia tohto mesta veľmi nepravdepodobná.

Zdroj: travelationship.com

9. Kennecott, Aljaška USA

Ťažba medi v americkom štáte Aljaška bola v minulosti veľkým biznisom. Patrila k nemu aj komunita Kennecott, banský tábor založený v roku 1911. Dnes zostáva obrovský červený mlyn, chránený službou národného parku ako oblasť národných historických pamiatok, ale nikto tu nežije. Všetka ťažba tu skončila do roku 1938, kedy sa oblasť zmenila na národný park Wrangell-St. Elias National Park and Preserve.

Zdroj: Getty Images / Piriya Photography

10. Kayaköy, Turecko

Ruiny na úbočí boli postavené v gréckom štýle, aby sa tam mohli ubytovať Gréci, ktorí tam kedysi žili. Keď bolo v roku 1922 počas grécko-tureckej vojny prinútených 2 milióny Grékov žijúcich v Turecku opustiť túto krajinu, mesto sa zmenilo prakticky na „nič“. Teraz tu už ostávajú iba tieto kamenné stavby. Mesto môžete poznať z filmu Russella Crowa z roku 2014 Cesta nádeje („The Water Diviner“).

Zdroj: Getty Images / Philip Norton

11. Al’Ula, Saudská Arábia

Al'Ula bola postavená v 13. storočí. Je vzdialená 720 km severne od Mekky a bola vyprázdnená v priebehu 80. rokov minulého storočia, keď sa väčšina obyvateľov presťahovala do novšieho mesta neďaleko. Svojho času to bolo hlavné mesto starodávnych Líhyanitov, starovekého arabského kráľovstva.

Zdroj: Getty Images / OMAR ABU THIAB

12. Döllersheim, Rakúsko

Korene tejto rakúskej dediny siahajú hlboko, údajne až do roku 1143 nášho letopočtu. Počas nacistického režimu boli obyvatelia nútení Döllersheim evakuovať a nasledujúcou kapitolou bol vojenský výcvikový priestor. Po vojne nebolo toto mesto už nikdy obývané. Návštevníci môžu navštíviť kostol, námestie a cintorín.

Zdroj: mauritius images GmbH / Alamy Stock Photo

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Getty Images, Alamy Stock Photo, travelationship.com, Wikipedia

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon