V čínskom Šen-čene chcú postaviť prvé výškové dátové centrum na svete

V čínskom Šen-čene chcú postaviť prvé výškové dátové centrum na svete

Najľudnatejšia krajina planéty kráča v ústrety ďalšiemu architektonickému prvenstvu. Úvodným krokom k nemu je predstavenie návrhu, podľa ktorého sa má v meste Šen-čen vybudovať prvé výškové dátové centrum na svete.

Shenzhen Qianhai Telecommunication Centre, Zdroj: worldbuildingsdirectory.com

Prvé dátové centrum svojho druhu

Kandidátom na získanie titulu „prvé výškové dátové centrum na svete“ je Shenzhen Qianhai Telecommunication Centre. Navrhnuté telekomunikačné centrum bude v prípade úspešnej realizácie vôbec prvým svojho druhu. Postará sa o to samotné prevedenie budovy, ktorá bude na rozdiel od iných dátových centier postavená ako výšková veža. To by mohlo priniesť nový trend, v rámci ktorého sa dátové centrá už nebudú stavať ako dlhé 1 alebo 2-podlažné stavby zaberajúce obrovskú plochu, čo vyžaduje aj vyššie finančné náklady na kúpu pozemkov.Shenzhen Qianhai Telecommunication Centre, Zdroj: worldbuildingsdirectory.com

Dizajn obohatí interaktívna fasáda

Výška, vďaka ktorej môžu investori ušetriť miesto aj prostriedky, nie je ani zďaleka jediným benefitom veže navrhnutej ateliérom schneider+schumacher International GmbH. Ak sa stavba zrealizuje podľa zverejneného návrhu, pozornosť bude vzbudzovať aj vzhľadom. Ten vynikne vďaka špeciálnej interaktívnej fasáde, ktorú budú zdobiť pohyblivé prvky. Takýto obklad má byť estetickou alternatívou voči klasickej presklenej fasáde. Dátové centrum totiž nebude mať okná. Presvetlený priestor s priestrannými terasami bude len vo vrcholovej časti objektu.Shenzhen Qianhai Telecommunication Centre, Zdroj: worldbuildingsdirectory.com

Návrh získal prestížnu cenu WAFX

Architektonické riešenie návrhu nového dátového centra očarilo aj kritikov a odborníkov na modernú architektúru. Nie náhodou sa mu ušlo jedno z ocenení udeľovaných na tohtoročnom Svetovom festivale architektúry (WAF), kde pravidelne oceňujú projekty prinášajúce lepšie a kvalitnejšie budovy schopné formovať architektúru tak, aby sa prispôsobila výzvam blízkej budúcnosti. Telekomunikačné centrum z čínskeho Šen-čenu zabodovalo v kategórii Digitálne technológie, v ktorej sa tradične objavujú aj projekty dátových centier. Tento rok však žiadne z nich neoslovilo porotu viac ako nápad stavať takéto centrá v podobe šetrnejších výškových budov. Shenzhen Qianhai Telecommunication Centre, Zdroj: worldbuildingsdirectory.com

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: worldbuildingsdirectory.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon