Saudská Arábia buduje nový hotel v púštnych skalách

Saudská Arábia buduje nový hotel v púštnych skalách

Arabské štáty sa už dlhšie snažia zaradiť medzi lídrov svetovej architektúry. Výnimkou nie je ani Saudská Arábia, ktorá v posledných mesiacoch predstavila viacero unikátnych projektov. Jedným z nich je hotelový rezort, ktorý sa začal realizovať rovno v púštnych skalách.

Desert Rock Resort, Zdroj: openoffice.com

Rozsiahly hotelový komplex priamo v skalách

Púšte pokrývajú obrovskú časť územia Saudskej Arábie. Jej predstavitelia chcú z toho vyťažiť maximum a vybrané púštne oblasti premeniť na lákavé turistické destinácie. K tým má patriť aj skalnatá oblasť v lokalite Red Sand, kde sa v lete začal stavať hotel Desert Rock Resort. Architekti z ateliéru Oppenheim Architecture si však dali záležať, aby to nebol iba obyčajný púštny hotel, akých vo svete už zopár nájdeme. Jeho návrh prispôsobili tak, aby boli vybrané apartmány zriadené priamo v skalných bralách.Desert Rock Resort, Zdroj: openoffice.com

Projekt Desert Rock chce byť maximálne „eko“

Výber polohy prinútil architektov klásť dôraz na šetrný charakter celého komplexu. Dôvodom nebolo iba nasledovanie súčasných zelených trendov, ktoré ovládajú aj hotelovú scénu. Návrh v znamení „eko“ bol nutný aj kvôli neporušeniu krajinnej scenérie a skalného podložia. To sa odzrkadlí na celkovej atmosfére v rezorte, ktorý bude plne integrovaný do prostredia. Navyše, hostí ubytovaných v 48 vilách a v 12 hotelových izbách čaká okrem ekologických riešení aj vysoko nadštandardný komfort, o ktorý sa postará luxusné fitnescentrum a privátne kúpele. Desert Rock Resort, Zdroj: theredsea.sa

Ekologické riešenia využité v hoteli Desert Rock:

- na výstavbu rezortu sa použijú lokálne materiály

- v hoteli bude systém zachytávania dažďovej vody

- v apartmánoch bude nainštalované LED osvetlenie

- cesty vedúce do hotela povedú poza krajinné valy

- riešenie ciest zníži zvukový smog v okolí rezortuDesert Rock Resort, Zdroj: theredsea.sa

Nový hotel ako súčasť megalomanského rezortu

Unikátny eko hotel v púštnych skalách už naberá prvé kontúry. Deje sa tak v rámci realizácie obrovského projektu The Read Sea Project, ktorý má prostredníctvom viacerých hotelových a rekreačných rezortov v krajine výrazne oživiť saudskoarabský cestovný ruch a zároveň tým viac otvoriť krajinu svetu. Práve Desert Rock Resort bude jedným z prvých hotelov z tohto megalomanského projektu, ktorý návštevníkom otvorí svoje brány. Podľa prvotných plánov by sa tak malo udiať do konca budúceho roka, prípadne najneskôr začiatkom roka 2023.Desert Rock Resort, Zdroj: cairoscene.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: openoffice.com, theredsea.sa, cairoscene.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon