Mesto s najdrahšími nehnuteľnosťami na bývanie

Mesto s najdrahšími nehnuteľnosťami na bývanie

Nie je to New York, Paríž, Dubaj ani Sydney. Prvenstvo v rebríčku miest s najdrahšími rezidenčnými nehnuteľnosťami na svete si už niekoľko rokov drží malý mestský štát na pobreží Francúzskej riviéry. Dôvodov, pre ktoré sú byty a domy v Monaku najdrahšie na svete, je hneď niekoľko.

Zdroj: ee24.com

Dopyt po nehnuteľnostiach prevyšuje ponuku

Za dlhodobým nárastom cien nehnuteľností v Monaku je najmä vysoký dopyt, ktorý výrazne prevyšuje ponuku.Nakoľko kniežatstvo je európskym daňovým rajom, v ktorom sa neplatia dane z majetku, o kúpu bytov alebo domov v Monaku prejavuje záujem množstvo investorov. Mestský štát s rozlohou len niečo cez 2 km² má však pri výstavbe obmedzené možnosti, takže ponuka nestíha uspokojovať dopyt napriek tomu, že developeri sú tu dostatočne aktívni.

Luxusné rezidenčné projekty za pár miliónov

Monako bolo vždy rajom pre developerov a realitných investorov. Mnohí z nich sa aj dnes zameriavajú na luxusné nehnuteľnosti, ktorých cena sa pohybuje v státisícoch až miliónoch eur. Príkladom je veľký urbanistický projekt Mareterra, súčasťou ktorého bude vyše 120 luxusných bytov s priemernou cenou za m² okolo 100 000 €. Každý podobný projekt, ktorý sa tu zrealizuje, zvyšuje priemernú cenu týchto nehnuteľností a tlačí na ich ďalšie zdražovanie.Zdroj: luxuriousmagazine.com

Priemerná cena za m² dosahuje viac ako 50 000 €

Rýchly rast cien nehnuteľností na bývanie potvrdzujú viaceré štatistické ukazovatele. Jedným z nich je výška priemernej ceny za m² bytovej plochy. Tá sa už dávnejšie dostala cez hranicu 50 000 €. Môžu za to najmä byty v novostavbách, ktorých cena v posledných rokoch stúpala nadpriemerným tempom. V súčasnosti sa priemerná cena za m² bytovej plochy v Monaku pohybuje na úrovni necelých 55 000 €.

Za 1 mil. USD dostanete 15 m² rezidenčnej plochy

Rýchle tempo rastu cien nehnuteľností sa odzrkadľuje aj v štatistikách, ktoré hodnotia, koľko rezidenčnej plochy sa dá v Monaku kúpiť za 1 mil. USD. Kým v roku 2016 to bolo zhruba 17 m², tento rok to je priemerne iba 15 m². To je o vyše 5 m² menej ako v Hongkongu a o vyše 10 m² menej ako v Londýne.Zdroj: premiumriviera.com

Monako by sa malo v rebríčku miest s najdrahšími nehnuteľnosťami na bývanie udržať aj v ďalších mesiacoch. Hongkong totiž v poslednom období zaznamenal mierny pokles cien a nehnuteľnosti v Londýne zatiaľ zdražujú o niečo pomalšie ako v Monaku. Kniežatstvo na Francúzskej riviére tak momentálne nemá vážnejšieho konkurenta, ktorý by ohrozoval jeho stabilné prvenstvo.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: knightfrank.com, mansionglobal.com

Zdroj foto: ee24.com, luxuriousmagazine.com, premiumriviera.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon