10 najinšpiratívnejších domov s majákom na svete

10 najinšpiratívnejších domov s majákom na svete

Bývať v dome pri majáku je síce trochu osamelé, ale určite relaxačné a často aj romantické. Vybrali sme pre vás desať domov na brehu mora, ktoré svietia lodiam na cestu – niektoré sú na predaj či na prenájom, niektoré sa dajú objednať cez Airbnb a iné majú takú historickú hodnotu, že je v nich dnes už múzeum.

1. Portland Head Light - Cape Elizabeth, USA

Tento maják bol postavený pred viac ako 200 rokmi a je jednou z najstarších pamiatok svojho druhu v USA a špičkovou atrakciou v Portlande. Nachádza sa na vrchole pozemku pri vstupe do hlavného lodného kanála do prístavu Portland, bol v priebehu rokov zmenený, ale veľká časť pôvodnej stavby zostala rovnaká. Pôvodný prvý maják bol vytvorený s lampou, ktorá spaľovala veľrybí olej. Dnes je svetelná stanica automatizovaná, pričom vežu, maják a hmlový roh spravuje americká pobrežná stráž. Pôvodná rezidencia strážcu majáku je teraz námorným múzeom. Keď vyleziete na vrchol veže, získate úžasný panoramatický výhľad na divoké a členité pobrežie štátu Maine.

Zdroj: bigstock.com

2. Squaw Island, jazero Michigan, USA

Tehlový maják Braddock Point sa nachádza na 28-hektárovom súkromnom ostrove na obrovskom jazere Michigan a je okrem osemhrannej majákovej veže a sprievodného tehlového domu plne vybavený samostatnými námorníckymi izbami. Na predaj je už dlhší čas a cena celého ostrova tak klesla z 3,2 milióna na 1,5 milióna dolárov. Aj keď sa v dome zachovali pôvodné dvere, podlahy a drevené obloženie zo stavby z roku 1892, interiéry určite už zažili lepšie časy. Aj keď je to nízka cena za celý ostrov, záujem oň nie je veľký, keďže tam nie je zavedená elektrina a interiéry potrebujú úplnú rekonštrukciu, ktorá nebude lacná.

Zdroj: Zillow

3. Maják Fanad, Donegal, Írsko

Írske majáky sú povestné, patria k najkrajším v Európe i na celom svete a Fanad je veľmi obľúbený medzi turistami pre krásny výhľad na Porsalon a Ballymastocker Bay. Začali ho budovať, keď sa v roku 1804 potopila veľká loď vo vodách pri severnom pobreží grófstva Donegal. Asi o 14 rokov neskôr bola 30-metrová konštrukcia konečne dokončená a osvetlená. V roku 1909 bolo nainštalované nové a jasnejšie svetlo, ktoré fungovalo na hodinovom rotačnom stroji poháňanom váhou, v roku 1975 bolo zmenené na elektrické. V budovách pri majáku býva personál strážnej služby.

Zdroj: bigstock.com

4. The Lighthouse Inn, Burlington – Ontario, Kanada

Lighthouse Inn má na Airbnb skvelé hodnotenia. Tento štylizovaný maják sa nachádza priamo v zálive Burlington, necelú hodinu od Toronta, a ponúka cenovo výhodný pobyt pre tri osoby s výhľadom na prístav v blízkosti rieky, kúpaliska a turistických chodníkov. Na prvej úrovni je kuchyňa, priestor na posedenie a kúpeľňa, na druhom poschodí je  spálňa pre dvoch a tretie môže byť použité ako detská izba alebo priestor na oddych.

Zdroj: Airbnb.com

5. St. Mary's Lighthouse - Bait Island, Veľká Británia

K majáku St. Mary sa dostanete medzi prílivmi a odlivom po krátkej hrádzi, ktorá leží na malom ostrove Bait Island pozdĺž severovýchodného pobrežia Anglicka. Návštevníci môžu vyliezť po 137 schodoch na vrchol majáku a získať nádherný výhľad na pobrežie. Maják, ktorý stojí vo výške 38 metrov, bol vyradený z prevádzky v roku 1984. Nachádza sa tu malé múzeum, návštevnícke centrum, obchod so suvenírmi a kaviareň. Okolitá prírodná rezervácia ponúka pláž, mokraďové biotopy, trávnaté plochy na vrchole útesov a skalné jazierka.

Zdroj: wikipedia.org

6. Plážový maják Marlera - Medulin, Chorvátsko

Do tohto majáku sa môžete dostať veľmi jednoducho a prežijete jedinečný zážitok a romantickú a relaxačnú dovolenku. Nachádza sa na polostrove Marlera na Meduline na Istrii a bol postavený v roku 1882, takže dýcha nielen morskými plavbami, ale aj históriou. Vo vile sa nachádza veľká obývacia izba, jedáleň a plne vybavená kuchyňa, 3 spálne a 2 kúpeľne, záhrada s rozlohou 2000 m². Neďaleko môžete navštíviť aj krásny súkromný ostrov Levan, ktorý má krásnu piesočnatú pláž a tri reštaurácie. Doprava na ostrov je pre našich hostí bezplatná. Len nezabudnite v noci húkať na okoloidúce lode.

Zdroj: Airbnb.com

7. Maják Nest Point - Isle of Skye, Škótsko

Maják Neist Point, ktorý sa nachádza na najzápadnejšom bode ostrova Skye v Škótsku, bol prvýkrát osvetlený v roku 1909 pomocou visutej lanovky používanej na privážanie zásob. Veža je vysoká 19 metrov a má svetlo, ktoré sa rovná 480 000 sviečkam, ktoré je možné vidieť až do vzdialenosti 40 km. V roku 1990 bol maják automatizovaný a ovládaný na diaľku z centrály Northern Lighthouse Board v Edinburgu. Maják je známy ako najlepšie miesto na Skye, kde môžete vidieť delfíny, veľryby, sviňuchy a žraloky, ako aj domov mnohých vzácnych a nezvyčajných druhov rastlín.

Zdroj: Luis Ascenso, Flicr

8. The Link at Cromer Lighthouse - Cromer, Veľká Británia

Maják v Cromeri bol pôvodne postavený v roku 1680, ale biela osemhranná veža, ktorú dnes vidíte, bola postavená v roku 1833 a v 1990 bola prerobená na automatizovanú prevádzku. Dnes je pri nej aj dvojchata, ktoré majú spolu kapacitu pre štyroch hostí. Môžete si tam vychutnať nádherný výhľad na more a výhodnú polohu s krátkou prechádzkou pozdĺž pláže vedúcej do mesta Cromer s jeho obchodmi, krčmami a reštauráciami s chutnými miestnymi plodmi mora, vrátane obľúbených sendvičov s krabmi Cromer.

Zdroj: Airbnb.com

9. Cape Byron Light, Austrália

Je najvýchodnejším majákom Austrálie a jeho architektúra v koloniálnom štýle vyzerá parádne. Historický maják je vysoký 22 metrov a bol postavený v roku 1901 vysoko nad nádherným pobrežím Byron Bay. Jeho dominantná biela veža ukrýva svetlo, ktoré v noci dodnes osvetľuje záliv. Ak sa chcete dozvedieť viac o majáku, urobte si prehliadku s odborným sprievodcom a nezabudnite sa pozrieť do Námorného múzea. V minulosti boli strážcovia majáku zodpovední za zapálenie nočného svetla, neskôr však boli nahradení automatizovanými svetelnými systémami. Domy vo viktoriánskom a georgiánskom štýle, v ktorých bývali, však zostali ako historické budovy. Boli starostlivo zrekonštruované, aby ponúkali moderné pohodlie a zároveň si zachovali svoje historické kúzlo a pohľad do života strážcu majáku. Dnes fungujú ako dovolenkové ubytovanie.

Zdroj: sworld.co.uk

10. Solomon's Lighthouse - Nassau, Bahamy

Čo môže byť lepšie ako plážový dom s majákom na pobreží bahamského ostrova Nassau v Karibiku? Hoci celé sídlo vyzerá úchvatne, maják je len atrakciou, ktorú vytvoril pôvodný majiteľ, nikdy nebol skutočnou navigačnou pomôckou. Je však vybavený novou lucernou a cez deň je z neho úžasný výhľad na záliv Montagu, ostrov New Providence a Atlantik. Nehnuteľnosť bola postavená v 50-tych rokoch, ale je kompletne zrekonštruovaná. Pozostáva z dvoch pozemkov prepojených kamenným mostom, 60-metrovej pláže, majáka s výhľadom, dvoch terás s bazénom. Hlavná budova postavená v tradičnom britskom koloniálnom štýle má asi 650 m2, 6 spální a 4 kúpeľne. Ak sa vám páči, je na predaj, môže byť váš za 2,9 milióna dolárov.

Zdroj: Engel & Völkers

Zdroj: Engel & Völkers

Zdroj: tripstodiscover.com, dirt.com, Airbnb.com

Zdroj foto: hgchristie.com, bigstock.com, Zillow, wikipedia.org, Flicr, Airbnb.com, sworld.co.uk, Engel & Völkers

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon