Horizontálny mrakodrap One Za´abeel Tower s najdlhšou konzolou na svete

Horizontálny mrakodrap One Za´abeel Tower s najdlhšou konzolou na svete

Nie je prvým svojho druhu, no v porovnaní s ostatnými horizontálnymi mrakodrapmi má viacero predností. Napriek výške, nadštandardnému vybaveniu interiérov či úspore vzbudzuje najväčšiu pozornosť práve jeho dizajn založený na princípe horizontálnych výškových stavieb.

Dubajský mrakodrap One Za´abeel Tower je relatívne stále novou budovou. Aj keď jeho výstavba sa začala ešte v roku 2016, ukončená bola až minulý rok. Jedným z dôvodov dlhšej realizácie bola samotná kompozícia komplexu, ktorý sa ako horizontálny mrakodrap výrazne odlišuje od drvivej väčšiny výškových budov.

Dve veže spojené horizontálnym mostom

Základom kompozície netradičnej stavby sú 2 veže prepojené horizontálnym mostom. Ten sa nachádza vo výške zhruba 100 metrov nad zemou, pričom jeho dĺžka dosahuje 228 metrov. Spojovací most z pevnej oceľovej konštrukcie umožňuje prechod medzi 2 výškovými vežami s rovnakým tvarom, no rozdielnou výškou. Vyššia veža bola vztýčená do výšky 300 metrov, tá nižšia dosahuje 235 metrov.Zdroj: gulfnews.com

Veže prepája najdlhšia konzola na svete

Konzola, ako architekti z japonského ateliéru Nikken Sekkei nazývajú tento spojovací most, je vôbec najdlhšou konzolovou stavbou na svete.  Potvrdzuje to aj návrh majiteľov komplexu na zápis do Guinessovej knihy rekordov. Podobný 228-metrový konzolový most, ktorý by spájal 2 výškové veže v takejto vzdialenosti, sa totiž aktuálne nenachádza nikde inde vo svete. Za všetko hovorí aj jeho hmotnosť, ktorá dosahuje až 9000 ton.Zdroj: Ithra Dubai

Polyfunkčný trvalo udržateľný komplex

V priestoroch konzoly sa nachádza wellness zóna, banketová sála a gastronomické prevádzky. Návštevníci môžu využiť aj elegantnú strešnú terasu, ktorá im ponúka ďaleký výhľad na časť dubajskej panorámy. Chodníkom na spojovacom moste prejdú do jednej z 2 veží, ktoré majú polyfunkčný charakter. Úžitková plocha s výmerou 37 000 m² bola rozdelená na rezidenčnú, kancelársku aj hotelovú časť. V spodnej časti nechýba nákupné centrum, ktoré predražilo celý projekt. Ten stál investorov z Ithra Dubai3,39 mld. dirhamov, čo je zhruba 1 mld. USD.Zdroj: oneadnonlyresorts.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Ithra Dubai, gulfnews.com, oneadnonlyresorts.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon