Ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave prvýkrát prekročila 2 milióny m²

Ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave prvýkrát prekročila 2 milióny m²

V prvom štvrťroku 2022 klesli nájomné transakcie v bratislavských kanceláriách o 56 % oproti koncu roka. Takmer tri štvrtiny z nich boli nové nájmy. Vyplýva to z výsledkov správy Bratislava Research Forum.

V marci 2022 celková ponuka bratislavských kancelárskych priestorov dosahuje hodnotu 2,005 mil. m². Z tejto plochy tvoria naďalej kancelárske priestory v štandarde A 65 % a 35 % kancelárske priestory v štandarde B. Pribudla budova Omnia BC vo vnútornom meste (Inner City IC) s celkovou rozlohou 11,160 m2 prenajímateľnej plochy.

Zdroj: Bratislava Research Forum

Pokiaľ ide o vlastnícku štruktúru, rovnako ako minulý kvartál, približne 4 % budov sú vo vlastníctve štátu a ďalších 12 % sú budovy, ktoré sú vlastnené a plne obsadené tou istou spoločnosťou. Celkové zásoby na komerčné využitie zostávajú na 84 % z celkových moderných kancelárskych priestorov v Bratislave (1,68 mil. m2).

Zdroj: Bratislava Research Forum

Takmer tretina sú zelené budovy

Celkovo máme v Bratislave takmer 645,300 m2 kancelárskych priestorov s platným certifikátom zelenej/ trvalo udržateľnej budovy. Jedná sa o 32 % celkového objemu kancelárskych priestorov v Bratislave, alebo 37 z 299 budov. Z certifikovaného stocku má 63 % BREEAM, 5 % kombináciu BREEAM/WELL GOLD a 32 % LEED. Najvyššie hodnotenie BREEAM Outstanding má iba budova Twin City Tower, a v prípade LEED Platinum ide o budovy Digital Park I-III a Ein Park Offices.

Transakcie klesli kvartálne i medziročne

Nájomné transakcie dosiahli v prvom štvrťroku 2022 výmeru necelých 42 900 m2, čo predstavuje 56 % pokles v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom. V medziročnom porovnaní klesol počet prenajatých plôch o 27 %. Najviac prírastkov tvorili nové nájmy 70 % a prerokovania 17 %. Expanzie boli na úrovni 11 % a zvyšné 2 % tvorili predprenájmy do ešte nepostavených budov.

Zdroj: Bratislava Research Forum

Dominovali transakcie v IT sektore o veľkosti 11 170 m2. Najväčšia transakcia bola vo verejnom sektore vo výške 5 000 m2. Celkovo bolo zaznamenaných 9 transakcií s výmerou nad 1 000 m2. Väčšinu prenajatých priestorov v tomto kvartáli zaznamenal sektor IT (26 %), finančný sektor (22 %) a sektor profesionálnych služieb (20 %).

Zdroj: Bratislava Research Forum

Neobsadenosť sa zvýšila len mierne

Celková miera neobsadenosti v Bratislave zaznamenala mierne zvýšenie o 0,13% na súčasných 11,83 %. Najnižšiu neobsadenosť evidujeme v centre mesta (7,07 %), nasleduje vnútorné mesto (9,50 %), CBD (13,86 %), okrajová časť mesta (14,63 %) a najvyššiu mieru neobsadenosti 15,91 % už tradične zaznamenáva južné nábrežie. Nájomné (prime rent) sa oproti minulému štvrťroku nemení z úrovne 16,50 EUR/m2/mesiac.

Zdroj: Bratislava Research Forum

Zdroj foto: Omnia Invest, Bratislava Research Forum

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon