Pán Elton John vyznáva v bývaní štýl maximalizmu: má 7 fajnových domov po celom svete

Pán Elton John vyznáva v bývaní štýl maximalizmu: má 7 fajnových domov po celom svete

Svoj názor na minimalizmus vyjadril slávny britský spevák už pred viac ako 20 rokmi: „Menej je menej a viac je viac. Viac je dobré a oveľa viac je veľmi dobré.“ Pri pohľade na jeho honosné vily pochopíte, že tým nemyslel len množstvo, ale aj parádu vo veľkom štýle.

Foto: house-arch.com

Legendárny spevák Elton John (75) je skôr zberateľom ako domácim pánom. Do svojho maximalistického portfólia nehnuteľností si takmer 50 rokov ukladá výnimočné kúsky, ktoré časom ešte zdokonaľuje. Okrem svojho klasického anglického vidieckeho domu John vlastní aj nehnuteľnosti po celej Európe, vrátane letného domu v Nice vo Francúzsku a bytu v Benátkach. V USA má byt v Atlante a dve sídla v štvrti Trousdale Estates v Los Angeles.

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Simon Brown

Woodside v Berkshire, Anglicko

Prvý dom si kúpil v roku 1974, rok po vydaní albumu Goodbye Yellow Brick Road, ktorý vystrelil niekoľko jeho veľkých hitov („Bennie and the Jets“, „Candle in the Wind“). Woodside vtedy kúpil za 400 000 libier (dnes asi 4,2 milióna britských libier), má k nemu zvláštny hlboký vzťah a s láskou ho nazýva „centrum“. Táto rozľahlá nehnuteľnosť sa nachádza v blízkosti paláca kráľovnej Alžbety vo Windsore a má osem spální, klasické anglické interiéry, nádherné záhrady, tenisové kurty, knižnicu a oranžériu z 18. storočia, ktorú John zrekonštruoval s pomocou dizajnérov Andrewa Protheroe a Adriana Cooper-Grigga. V oranžérii niekoľko rokov bývala jeho stará mama. „Starala sa o mňa, keď som začínal," povedal John pre magazín Architectural Digest, „Bol som na rade, aby som sa o ňu postaral ja. Po jej smrti som chcel vytvoriť niečo na jej pamiatku.“ Johnov dom vo Windsore prešiel v priebehu rokov niekoľkými rekonštrukciami, najmä potom, čo sa vrátil z protidrogovej rehabilitácie v roku 1990. No bol aj dejiskom nespočetných okázalých večierkov a galavečerov, z ktorých mnohé prospievajú nadácii Eltona Johna AIDS Foundation.

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Scott Frances

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Simon Brown

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Scott Frances

Mestský dom Queensdale v Holland Parku, Londýn, Anglicko

Johnov londýnsky dom sa nachádza v oblasti Holland Park v Londýne a pôvodne to bolo miesto pre jeho kolekciu tzv. „blond“ nábytku, vrátane niekoľkých biedermeierovských kúskov, ktoré boli inšpirované návštevou v dome zosnulého speváka Freddieho Mercuryho. V roku 2003 však veľa kúskov zo svojho londýnskeho domu predal v aukcii Sotheby’s, takže je trochu záhadou, čo zostalo. Hudobník bol o svojej dizajnérskej inšpirácii pre londýnsku nehnuteľnosť pomerne zdržanlivý.

Zdroj: bornrich.com

Vila v Nice, Francúzsko

Nie je presne jasné, kedy sa John pustil do svojej vily z 20-tych rokov vo francúzskom Nice, ani koľko za ňu zaplatil. Niektoré zdroje hovoria, že má hodnotu viac ako 15 miliónov britských libier. No v každom prípade z nej urobil viac než len dovolenkový dom. V priebehu rokov jeho vila hostila množstvo celebrít, vrátane princa Harryho a Meghan Markle. Hoci bol dom dlhé roky ružový, najnovšia úprava sa môže pochváliť jemným žltým odtieňom, bazénom, záhradami a významnými zbierkami umenia a porcelánu.

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Scott Frances

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Scott Frances

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Scott Frances

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Scott Frances

Apartmán v Buckhead Atlanta, USA

Pri kúpe svojej prvej nehnuteľnosti v Spojených štátoch sa Elton vyhol New Yorku a Los Angeles v prospech Atlanty a pristál v byte na 36. poschodí výškovej budovy. „Páči sa mi tá južanská pohostinnosť,“ povedal John v rozhovore pre AD, „Všetci sú neuveriteľne zdvorilí a priateľskí." Priestor s rozlohou 560 m2 ponúka výhľad na svieže koruny stromov a staré domy v štvrti Buckhead v Atlante. Keď bol John uprostred prestavby, biele steny boli odstránené a 13-krát premaľované, aby získali reflexný povrch. Niektoré z pozoruhodných zmien boli dve menšie miestnosti spojené do jednej pre vytvorenie jedálne a parketové podlahy so vzorom a lá Versailles.

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Kevin C. Rose

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Kevin C. Rose

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Kevin C. Rose

Apartmán na ostrove Giudecca, Benátky, Taliansko

Keď má Elton John chuť na Taliansko, môže ísť do svojho domu na ostrove Giudecca v Benátkach, ktorý kúpil v roku 2000. Údajne vlastní malý apartmán v paláci zo 17. storočia, ktorý sa môže pochváliť výhľadom na benátsku lagúnu z gotických okien. Podobne ako v jeho londýnskom mestskom dome, aj v tomto dome poznáme málo konkrétnych detailov, no vzhľadom na záľubu hviezdy pre honosný dizajn sú jeho interiéry pravdepodobne rovnako výrazné ako jeho ostatné domy.

Zdroj: bornrich.com

Dom v Trousdale Estates, Los Angeles, USA

Hoci voľakedy vyjadroval neochotu žiť v Los Angeles, všetko sa zmenilo pred desiatimi rokmi, keď s manželom Davidom Furnishom kúpili dom v Beverly Hills s rozlohou 464 m2, aby urobili priestor pre svoju rastúcu rodinu, teda dvoch adoptívnych synov Zacharyho a Elijasa. Nehnuteľnosť v Trousdale Estates bola postavená v roku 1966 a vyzdobil ju Martyn Lawrence Bullard, ktorý priestor vybavil množstvom farieb, textúr a, samozrejme, ikonických umeleckých diel. Ako povedal jeho manžel David Furnish, zamerali sa na veci, ktoré sú farebné a pozitívne, na oslavu života.

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Roger Davies

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Roger Davies

Zdroj: architecturaldigest.com, foto Roger Davies

Dom v Trousdale Estates II, Los Angeles, USA

Prečo sa uspokojiť s jedným sídlom v L.A., keď môžete mať dva, najmä keď sú hneď vedľa seba? Elton sa minulý rok dostal na titulky novín, keď s Davidom rozšírili svoje portfólio nehnuteľností v L.A. o ďalší pozemok a kúpili dom, ktorý susedí s ich existujúcim príbytkom, za 8,5 milióna dolárov. Podľa verejných záznamov má táto nehnuteľnosť rozlohu 500 m2 a má päť spální, štyri kúpeľne, dva bazény a úžasný výhľad na vrchol kopca. Dizajnovo zdatný pár ešte nezverejnil žiadne obrázky interiérov, ale vzhľadom na históriu ich renovácií je pravdepodobné, že niektoré projekty už prebiehajú.

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Dia Dipasupil/Invision/AP; Google Maps, house-arch.com, architecturaldigest.com, foto Simon Brown, Scott Frances, Kevin C. Rose, bornrich.com

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon